Quantcast
От червената зона ще се влиза в България със сертификат плюс тест | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

От червената зона ще се влиза в България със сертификат плюс тест

Българите, които нямат нито един от тези документи, ще са под 10-дневна задължителна карантина, без възможност за освобождаване
5 240
 Булфото

От 7 януари, петък, лицата, които пристигат у нас от страни, попадащи в „червената зона“, се допускат на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване или на аналогичен документ, едновременно с отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест. Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова със своя заповед, издадена днес, 5 януари.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България и членове на техните семейства, които не представят нито един от посочените документи (за ваксинация или за преболедуване, както и отрицателен резултат от PCR тест), се допускат на територията на страната и се поставят под 10-дневна задължителна карантина. Карантината не подлежи на отмяна.

Ако лицата от тази категория представят само един от посочените документи, също се поставят под 10-дневна карантина. Тя обаче може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането си в страната.

Също от 7 януари влиза в сила актуализиран списък на държавите по цветови зони. В „червената зона“ преминават Аржентина, САЩ, Канада, Австралия, Финландия, Швеция, Италия, Испания, Португалия, Черна гора, Малта. В тази зона са още Германия, Австрия, Нидерландия, Ирландия, Чехия, Белгия, Унгария, Дания, Исландия, Гърция, Лихтенщайн, Андора, Полша, Швейцария и др. 

В „зелената зона“ влиза Румъния. В „оранжевата зона“ от същата дата попадат Австрия, Унгария и Люксембург.

Още

Без сертификат - при 60% ваксинирани или под 5% заети интензивни легла

21.01.2022

Обновена

2051
22-ма депутати са затворени по домовете си заради карантина

19.01.2022

1117
Нарушена карантина коства кариерата на шефа на Credit Suisse

17.01.2022

2194