Quantcast
Денков атакува Кацаров: Изненадах се от затварянето на училищата | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Денков атакува Кацаров: Изненадах се от затварянето на училищата

Образователният министър си позволи и ирония към колегата си
21 798
 ЕПА/БГНЕС
Николай Денков

Образователният министър Николай Денков показа, че не е доволен и се разграничава от редица действия на Стойчо Кацаров. Без да напада грубо колегата си здравен министър, днес в интервю пред Дарик радио той няколко пъти даде да се разбере, че не иска да бъде свързван с кашата с тестовете и въобще със затварянето на училищата. Всичко това било отговорност на Кацаров. Успоредно ведомството на Денков пусна съобщение, в което иронично обяви, че чака с нетърпение анонсираните от здравното министерство "милиони тестове" за учениците. В момента наличните тестове биха стигнали едва до края на следващата седмица.

"Не смятам, че трябва да има смесване на функциите. Преди да бъдат затворени училищата, самият министър на здравеопазването казваше, че училищата трябва да бъдат последни. Никога не съм искал да бъдат затваряни, не ми е това работата. Но неговите здравни експерти, а и той, имат отговорността, експертизата и правата да отварят и затварят институции. Ако те са решили, че така е правилно, единственото, което мога аз, и го правя, е да обяснявам медицинските аргументи, които знам", заяви Денков. В последните седмици обаче установявал, че хората го считали за виновник за затварянето на училищата. "Няма такова нещо - това е изцяло в задълженията и правомощията на здравния министър. Ако ги отвори - какво по хубаво", натърти още веднъж той. Денков си позволи и още една вметка, в която се усети ирония - каза, че единият от експертите на Кацаров вчера дори бил награден за правилни съвети при пандемията (на церемония Кацаров отличи проф. Мира Кожухарова - б.а.).

Министърът на образованието информира, че при цялото тестване в училищата досега са получени 116 положителни резултата на деца, 65 на педагогически персонал и 63 на непедагогически. На въпрос кога тестването би отпаднало, а и засягайки въобще бъдещето, той още веднъж прехвърли топката към Кацаров: "Аз самият бях изненадан от начина, по който бяха затворени училищата. За да бъдат отворени, примерно от понеделник, той може да направи три неща - да си отмени заповедта, да промени нивата, при които се стига до затваряне, както го е правил друг път, или да осигури тестовете".

 

ПОЛИТИЧЕСКИ РАЗСТАНОВКИ

Почти е сигурно, че Денков ще остане министър, ако се сформира редовно правителство - разбра се, след като той се появи през седмицата в коалиционните преговори като представител на  "Продължаваме промяната" по темата с образованието. Бъдещето на Кацаров е доста по-неясно.

Още по темата:

 

Още

Министър Денков предлага 1 седмица междусрочна ваканция за учениците

18.01.2022

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

2391
Спецпрокуратурата образува дело за ковид тестовете за ученици

18.01.2022

1012
Директорите на училища поискаха извънредна ваканция

15.01.2022

3607