Quantcast
Дипломати от САЩ рецитират "Обесването на Васил Левски" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Дипломати от САЩ рецитират "Обесването на Васил Левски"

Почитаме паметта на Апостола 149 години след гибелта му
Обновена
1 681
 Булфото
Извиха се дълги опашки пред Паметник на Левски в София

Отбелязваме 149 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Възпоменанията за смъртта на Левски започват от родната му къща в Карлово.

По повод годишнината от 10:00 ч. до 20:00 ч. почетни часови ще има пред паметника на Левски в столицата. От 11.00 часа държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще отдадат почит на Апостола пред паметника му в София. 

 

 

От 17:00 ч. в храм "Света София" ще започне панихида в памет на йеродякон Игнатий - Васил Левски. От 18:00 ч. пред паметника му, издигнат недалеч от лобното му място, ще се състои гвардейска церемония с поднасяне на венци и цветя. Заради пандемията церемонията за втора поредна година ще се проведе без официални гости и слова, съобщава БНР.

Посолството на САЩ у нас разпространи видео как негови служители начело с посланик Херо Мустафа рецитират стихотворението на Вазов "Обесването на Васил Левски".

Левски е заловен на 27 декември 1872 г. при Къкринското ханче. Тогава той няма и 36 години. Смъртната му присъда е издадена на 14 и е потвърдена на 21 януари 1873 г. Левски е обесен на 18 февруари 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19. Възпоменателните чествания започнаха още вчера в цялата страна.

В родния му град Карлово днес ще има митинг-поклонение. Снощи там се състоя и възпоменателна церемония. 

Вчера и днес всеки посетител на Националния военноисторически музей с помощта на музеен експерт ще има възможността да види отблизо и да научи историята на малкото запазени вещи на Васил Левски, разказва БНТ. Сред тях са косите на Апостола, които той отрязва сам, посвещавайки се изцяло на революционното дело, кръстчето, подарък от вуйчо му от Божи гроб, както и личният му револвер. Експозицията е аранжирана в рамките на специална светлинна инсталация, на която са изписани част от най-известните цитати на Васил Левски.

Още

Финландия премахна и последния паметник на Ленин

04.10.2022

544
В Рига започна разрушаването на паметника на съветската армия

23.08.2022

5005
София била поставена пред свършен факт със светещите очи на Самуил

25.06.2022

8052