Quantcast
Двама членове на ВСС подадоха оставки | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Двама членове на ВСС подадоха оставки

Обновена
5 657
 Илияна Кирилова

Двама от членовете на Висшия съдебен съвет са подали оставки, съобщава lex.bg. Това са Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова.

Те са избрани за кадровици от общото събрание на съдиите през 2017 г. До края на мандата на този ВСС остават година и три месеца. Димитрова и Шекерджиев са автори на модела за реформа на съдебната карта, който беше критикуван остро от юридическата гилдия. "Ако цената на вниманието към истинските проблеми в съдилищата и на съдилищата са нашите оставки, подаваме ги с чувство на задоволство, но и на загриженост“, написаха двамата в свое обръщение, публикувано на сайта на ВСС.

В него те изтъкват, че "не отстъпваме от становището си, че е време за категорични мерки, свързани с върховенството на правото и с ефективността, и ефикасността на съдилищата в България, без да се забравя, че системата се състои от хора, а самата тя работи за хората". „Надяваме се, че внесохме достатъчно „шум“ вътре и извън системата, за да се осветят пределно ясно големите и малките проблеми на съдилищата, да бъде достатъчно добре фокусирана отговорността на властите и да не се получава изкривена интерпретация при решаването им занапред. Надяваме се, че всички разумни предложения за справяне с проблемите на съдилищата и в правосъдието ще намерят място при решаването на политическата задача за съдебната реформа", пише още в позицията. 

Двамата заявяват още, че силно им се иска, след утихване на предизборните страсти, дебатът за промени да не спира и че като съдии ще бъдат по-полезни за системата. "С ясното съзнание, че съществена промяна в системата, от каквато се нуждаем след Закона за съдебната власт от 2016г., би могла да бъде извършена само чрез законодателни изменения и политическа воля, положихме всички усилия, за да бъдем чути“, се казва в обръщението.

Предстои оставките на двамата съдебни кадровици да бъде приета от Пленума на Висшия съдебен съвет, който да стартира процедура за избор на членове на тяхно място.

Още

БСП ще реши за правителството, след като ИТН обяви министрите

25.07.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3992
Зам.-директорът на "Пирогов" е подал оставка

22.07.2021

2454
Търсят се 17 смелчаци да отстранят Гешев