facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Европа видя заплаха за гражданския сектор в проект на управляващите

"Обединени патриоти" създават враждебна среда за неправителствените организации, смята Съветът на Европа
4 058
 Илияна Кирилова
Искрен Веселинов първи се е подписал под проекта на ОП. След него подпис са сложили и още 15 депутати от коалиционния партньор на ГЕРБ.

Предложенията на "Обединени патриоти" за промени в Закона за юридическите лица с нестопанска цел противоречат на европейските и международните стандарти за осигуряване на благоприятна среда за организациите на гражданското общество. Парламентът трябва да ги отхвърли, защото те създават враждебна среда за неправителствения сектор. Това обяви Анна Рурка, председател на Конференцията на международните неправителствени организации към Съвета на Европа.

Патриотите внесоха проекта в началото на юли, след като преди това и антикорупционната комисия КПКОНПИ изневиделица се задейства срещу правилника на дейността на Съвета за развитие на гражданското общество. Това блокира старта на Съвета, който беше на път да заработи след 10-годишна сага по структурирането му.

Проектът стеснява правомощията на Съвета за развитие на гражданското общество и в голяма степен го обезсмисля. Освен това задължава всички юридически лица с нестопанска цел в обществена полза да декларират всяко финансиране над 1000 лв. в 7-дневен срок от получаването му, когато средствата са от чужбина (с изключение на средства от ЕС). Дават се и правомощия на финансовия министър да инициира финансова инспекция в организациите, да се налагат имуществени санкции и прекратяване при неподаване на декларация за чуждо финансиране. Ръководствата на организациите с финансиране от чужбина, вече ще трябва да декларират имуществото си пред КПКОНПИ.

"Загрижена съм, че се предлага да се определят такива организации по същество като чуждестранни агенти, да са обект на финансови проверки без никаква обективна причина, да им се отнеме статутът за работа в обществена полза за незначителни нарушения на закона и да се изискват техните ръководители да декларират доходите и имуществото си", обясни тя в специално изявление. Според нея подобни изменения са в противоречие с конвенцията за правата на човека, която гарантира правото на личен живот и свободата на сдружаване. Рурка напомня, че подобни практики на други държави вече са критикувани от Съда в Страсбург и Венецианската комисия. А Съдът на ЕС осъди Унгария заради задължението за деклариране на финансиране от чужбина в сектора.

За 10 дни са постъпили 18 становища по законопроекта на ОП, които са качени на сайта на парламента. КПКОНПИ отказва да даде позиция с обяснението, че правомощията им са да се произнасят само по проекти на изпълнителната власт, но не и на депутати.

Българският център за нестопанско право настоява законопроектът да бъде отхвърлен, тъй като нарушава конституцията, правото на ЕС и редица международни актове. "По противоконституционен и необоснован начин се цели ограничаване пространството за гражданските организации в България", твърди още организацията.

И Българския хелзинкски комитет смята, че внасянето на този законопроект издава голямата тревога на властта от дейността на неправителствените организации, които са неин критик. Българският дарителски форум посочва, че върху организациите се вменяват необоснована административна тежест, непропорционални санкции и недопустимо ограничения.

 

 

18

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

КПКОНПИ е осъдена да плати 50 000 лв. заради загубено дело

18.09.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

4632 10
Цацаров: Не сме очернили Трайков с делото за конфликт на интереси

18.09.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

1910 8
КПКОНПИ проверява горското в Шумен по разследване на "Сега"

16.09.2020

Обновена

1407 5

Коментари

paragraph39

/:/"Обединени патриоти" създават враждебна среда за неправителствените организации, смята Съветът на Европа

........................................................................................................................

И ТУК:

Само да напомня, че:

От месец септември 2019 г. партия "Атака" НЕ е част/напусна коалицията!/ от "Обединени патриоти", а и НЯМА парламентарна група на "Атака" в Парламента/поради недостатъчен брой депутати- има 6/сега "независими"/, при нужен минимум от 10 депутати/!

А с излизането на "Атака" от парламентарната Коалиция "Обединени патриоти" тази коалиция НЕ би трябвало да съществува юридически/вкл. като наименование!/! Но няма юридически пречки да съществува Колицията "Патриотичен фронт"/ НФСБ на В. Симеонов и ВМРО на Кр. Каракачанов/, която коалиция и партия "Атака" образуваха, до м. септември 2019 г., коалицията "Обединени патриоти"!

Това уточнение е важно, тъй като иначе се внушава, че НФСБ, ВМРО и "Атака" са единни и продължават да са обединени- което НЕ е истина! ТЧК

Zmeja

От години пиша в този форум, че борбата за създаване на реално гражданско общество започва с борба срещу "Неправителствените" организации, финансирани от чужбина, създаващи паралелни структури на законната избрана от народа власт. Изборът на властници, добри или лоши, е отговорност на избиращите ги. Тия самозванци са никои!

Sir Mano

👍

Не бих могъл да се изразя по-добре!

DrRigid

"Европа видя" Европа нищо не е видяла още. Тепърва има да види докъде ще я доведат корумпираните от Шорош евродепутати, които се представят за защитници на гражданските права. Ненаялите се омаскариха великите идеи за бъдещето на Европа  . 

скайспирит

Вече минаха близо 30 години от падането на комунизЪма, и е време всички НПО-та, които ни учеха как да живеем правилно и да правим "пазарна икономика" да се регистрират като агенти на чуждо влияние, както направи Русия, и ФФнимание,  партнерс -  в най най-демокрацията - САЩ има подобен закон от 70-те години. Всички техни публични прояви трябва да започват с думите "Ние сме чуждестранен агент, финансиран от......" . След това да следва каквото имат да кажат.

Калорифер

 

Змея -
 
"...От години пиша в този форум, че борбата за създаване на реално гражданско общество започва с борба срещу "Неправителствените" организации..."
 
Би ли обяснил по какъв начин неправителствените организации пречат на създаването на гражданско общество? Защото според мен НПО-тата са най-мощният елемент на гражданскотот общество.
 
 

paragraph39

НПО-тата са като ножа- с нож може да се реже хляб, но могат да се режат и човешки глави! УВИ!

Трябва да има НПО-та!

Конституционно право е на хората да се сдружават!

Важно е да се разбере и знае ИСТИНСКАТА Цел на НПО-тата и КОЙ ги спонсорира!

............................

КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

...

Чл. 12.
(1) Сдруженията на гражданите служат за задоволяване и защита на техните интереси.
(2) Сдруженията на гражданите, включително синдикалните, не могат да си поставят политически цели и да извършват политическа дейност, присъщи само на политическите партии.

............................

Пропагандирането, прокламирането, разпространяването и защита/или отхвърляне/ от НПО на политически идеи, на политически Идеологии и позиции, е, всъщност, НЕпозволена от Конституцията политическа ДЕЙНОСТ на НПО!

ТЧК

 

wreckage
снимка на wreckage

Защото според мен НПО-тата са най-мощният елемент на гражданскотот общество.

спорет дефинициите, наложени од фсе още функциониращия либерален опществен модел, НПО-тата са не "най-мощният елемент од гражданското опщество", а най-ясно регулираният, най-казионният и съответно най-предвидимият и опитомен такъф, доколкото резултатът од дейността им може да бъде куантифициран и записан ф полза на модела.

 

Най-мощните действия на гражданското опщество по дефолт не са насочени към сервиз и поддръшка на модела, а към неговата промяна.

 

Скоето не съопщавам, че непеотата са гадни и вредни, напротиф, те вършат работа на опществото и нема нужда да бъдат мачкани, особено ако се явяват единствените корективи на управленския произвол ф съответния сектор.

 

Ако бех един акселерационист, щех да се радвам, че дебилите се мъчат да съсипят непеотата, щото тва би довело до изостряне на ситуацията и евентуално до дискредитиране на модела.

Калорифер

 

Би ли посочил източник за тези дефиниции - признавам си, че не съм чел теорията по въпроса за НПО-тата. 

 

wreckage
снимка на wreckage

не бих, щото ме мързи.

 

напиши ф гугъла Civil society и се образовай. Като се образоваш достатъчно, напиши ф гугъла NGO и си направи съответните връски.

Памфуций
снимка на Памфуций

От години пиша в този форум, че борбата за създаване на реално гражданско общество започва с борба срещу "Неправителствените" организации, финансирани от чужбина, създаващи паралелни структури на законната избрана от народа власт. Изборът на властници, добри или лоши, е отговорност на избиращите ги. Тия самозванци са никои!

От години пишеш глупости всекакви. 

1/ Иди на площада да подкепиш Боко и Гешев - те са законната власт. 

2/ Няма как НПО да са "паралелни структури на властта", защото те не са власт.

3/ "Реалното гражданско общество" означава свобода на гражданите да се сдружават и организират , но не само за промяна на модела, но и срещу промените, които властовите структури и фактори се опитват да наложат в модела за своя изгода. 

wreckage
снимка на wreckage

реалното гражданско опщество съдържа секакви работи, фключително и непеота, и реално нема нито нужда, нито полза од техното потискане, напротиф.

 

Отделен въпрос е, че опществено-икономическият модел, на който т.нар. "гражданско опщество" се явява "трети сектор", е инхерентно криф на адски ноо нива.

Памфуций
снимка на Памфуций

Моделът, основан на вашингтонския консенсус има много недостатъци - в това съм съгласен. Аз лично бих предпочел от предшестващия го модел н социален либерализъм, който реално алтернативата на съветския тип социализъм до 1990 г. 

Калорифер

 

Wreky, драги Wreky - 

 

Не мога да спра да се възхищавам на алтернативния ти правопис. И трябва да призная, че си цар и на празнословието.

 

Zmeja

Неправителствени организации, финансирани от правителството на САЩ. Егати оксиморона!

wreckage
снимка на wreckage

who the fuck is Wreky?

Калорифер

 

You are.

My bad - missed the C, begging for forgiveness.

Will not happen again, promise.

 

Sorry, Wrecky.

 

wreckage
снимка на wreckage

up yours, heater.

Влез или се регистрирай за да коментираш