Quantcast
Фандъкова се отказа да разформирова Столичния инспекторат | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Фандъкова се отказа да разформирова Столичния инспекторат

Кметът не пожела да изясни лично на какво се дължи промяната в намеренията й
3 990
 Илияна Кирилова

Кметът на София Йорданка Фандъкова се отказа от собствената си идея Столичният инспекторат да бъде разформирован като самостоятелно звено и да бъде преструктуриран в дирекция на пряко нейно подчинение. Това стана ясно на днешната сесия на общинския съвет, на която този доклад бе заменен от искане за промени в структурата и общата численост на общинската администрация и районни администрации „Триадица“, „Студентски“, „Панчарево“, „Илинден“, „Кремиковци“.

Промяната в статута на Столичния инспекторат трябваше да стане факт от 1 януари 2022 г,  откогато над 400-те му служители трябваше да станат част от администрацията на Столична община. Първоначалното искане на кмета дори бе одобрено от няколко комисии в Столичния общински съвет, след което обаче докладът бе изтеглен за преработка. Отказът от него означава, че  назначеният през октомври за директор на инспектората Ивайло Иванов, бивш главен секретар на МВР, отстранен заради полицейското насилие над задържани демонстранти при миналогодишните протести, остава на поста си. Преди това идеята бе да бъде обявен конкурс за директор на новата дирекция.

 

 

Промяната в намеренията предизвика реакцията на независимия общински съветник Борис Бонев от „Спаси София“. "Призовавам г-жа Фандъкова да обясни дали някой й въздейства да отмени тази реформа", попита той. Кметът на София обаче не отговори лично, а остави това на общинските съветници от ГЕРБ. В комисиите е бил разгледан първият вариант на доклада, били са анализирани критиките към него и се прецени, че е по-добре Столичният инспекторат да остане, обясни председателят на СОС Георги Георгиев. Внесеният допълнително доклад на Фандъкова за частична промяна в структурата и общата численост на Столичната общинска администрация бе одобрен днес от групите на ГЕРБ-СДС и от част от "Демократична България".

Както „Сега“ нееднократно писа, през есента столичният кмет лично покани Ивайло Иванов за шеф на Столичния инспекторат. След като действията на Фандъкова предизвикаха силен обществен отзвук и недоволство, на 11-ия ден след решението си тя поясни, че е прибрала Иванов в общината с надеждата той да подобри контрола върху сметосъбирането и сметоизвозването в София. В същото време тя не отрече обвиненията, че Иванов е започнал работа в Столичния инспекторат, без да представи управленска програма за новата си длъжност.

Както е добре известно, Столичният инспекторат отговаря за контрола над сметосъбирането и сметоизвозването и за миенето на улиците и булевардите в града. Като такъв той наблюдава работата на фирмите за извозването на боклука в София, част от които са свързани с бизнесмени като братята Кирил и Георги Домусчиеви, с Румен Гайтански, известен като Вълка, със собствениците на фирма „Титан“ Иво Иванов и Димитър Борисов. 

Още

Утре градският транспорт в София ще работи, но със закъснение

17.05.2022

Обновена

3972
София свива с близо 10% наземния градски транспорт

16.05.2022

1905
София избра "Джи Пи Груп" да ремонтира тунела към "Люлин"