Quantcast
ГЕРБ се наложи за абсурда „машинна бюлетина“ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ГЕРБ се наложи за абсурда „машинна бюлетина“

Преправеният от депутатите на Борисов Изборен кодекс влиза утре в дневния ред на парламента
3 908
 БГНЕС
Десислава Атанасова

Партията на Бойко Борисов успешно се наложи за скандалните промени в изборните правила, които се опитва да прокара. Текстовете ще бъдат разгледани на второ четене утре в пленарната зала на Народното събрание, като най-неудачните поправки в него няма да отпаднат.

Разбирателство по въпроса е било постигнато на председателския съвет на парламента, в който участват всички парламентарни групи. Така се разбра от брифинг на водача на герберските депутати Десислава Атанасова, която обяви пред медиите подробности за заседанието на съвета.

Има съгласие, че системата на гласуване ще бъде смесена – и с хартиени бюлетини, и с машини. Запазва се най-вредната идея на герберите – устройствата след гласуване да отпечатват "бюлетина от машинно гласуване", която да се подпечатва от секционната избирателна комисия и да се брои заедно с обичайните хартиени бюлетини.

Тази своеобразна „машинна бюлетина“ на практика превръща устройствата за гласуване в скъпи принтери, защото те вече няма да се използват за отчитане на изборните резултати. Машините няма да разпечатват протокол с вота на избирателите от съответната секция както преди, а ще печатат бюлетини, които ще се броят от партийно назначените членове на секционните комисии. Да не говорим за абсурда, че на практика ще имаме два вида хартиени бюлетини.

Като компромис с ПП и ДБ обаче, депутатите на Борисов предлагат, както го описа Атанасова, "машината да калкулира сумарно данните, които да се записват на техническото устройство, което да се предава на районната избирателна комисия, съответно на Централната избирателна комисия (ЦИК) и „Информационно обслужване“. Това изглежда означава, че резултатите от гласуването все пак ще се записват на електронна памет, която ще се съхранява от изборната администрация. От обясненията на Атанасова се разбра, че тези данни ще се използват за проверка в случай, че някой оспори резултатите от вота. Герберите обещаха също да подкрепят идеята на ДБ кодът на софтуера на машините да бъде достъпен за всеки, който подаде заявление за това до ЦИК.

В същото време обаче няма да се осъществи предложението на ДБ да се въведат преброителни центрове, чрез които да се изнесе броенето на бюлетините извън секционните комисии. А самият Борисов предния ден беше изразил подкрепа за тази идея. „Няма смисъл от преброителни центрове. Всички сме съгласни, че в секционните комисии трябва да се извършва броенето. Затова сме осигурили видеонаблюдение на броенето и запис, който да се съхранява на сървъри“, обясни Атанасова.

Няма да бъде създадена и временната комисия за промени в Изборния кодекс, която поискаха ПП и ДБ. Според водачата на герберските депутати предложението е незаконосъобразно, защото временна комисия не може да ревизира поправките в кодекса, приети от постоянната парламентарна комисия по правни въпроси.

Светкавичната бързина, с която още днес беше разрешен казусът около кодекса, сама по себе си беше изненада. Вчера Борисов даде специален брифинг за изборните промени, на който призова депутатите си да намерят начин да прекратят споровете около Изборния кодекс. Той обясни, че това е необходимо, за да може партията да се съсредоточи върху по-важна задача - съставянето на редовно правителство. Даже посъветва хората си да не бързат с разговорите за Изборния кодекс, за да се постигне истинско разбирателство с другите политически сили. Остана впечатлението, че целта е помирение с ПП и ДБ, но изглежда не е така.

Още

Депутатите задължиха МС спешно да се задейства за европарите

26.10.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

623
Зарков към Нидерландия: България дава жертви, защото не е в Шенген

29.11.2022

408
Размирици и грубости белязаха първия ден от дебата за Изборния кодекс

24.11.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА

4334