Quantcast
Гешев повиши без конкурс бившите шефове на спецпрокуратурата | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Гешев повиши без конкурс бившите шефове на спецпрокуратурата

7 541
 БГНЕС
След закриването на спецпрокуратурата Валентина Маджарова престоя като окръжен прокурор в София 2 дни. После бе "качена" в апелативната прокуратура.

Бившите шефове на двете спецпрокуратури са повишени без конкурс, веднага след като бяха преназначени като редови обвинители заради закриването на спецструктурите. 15 бивши спецпрокурори и следователи са командировани скоро след преназначаването, пише "Лекс", цитирайки регистъра на командированите на сайта на Висшия съдебен съвет.

В последния ден от съществуването на Специализираната и Апелативната специализирана прокуратура (АСП) - 27 юли, Прокурорската колегия на ВСС премести всички магистрати в други органи на съдебната власт.

Така шефка на Специализираната прокуратура (СП) Валентина Маджарова беше преназначена в Окръжна прокуратура-София. Два дни по-късно - на 29 юли, главният прокурор Иван Гешев със своя заповед я е командировал в Апелативната прокуратура в столицата, считано от 1 август.

Бившият ръководител на АСП Даниела Попова пък е преместена във Върховната административна прокуратура.

Във Върховната касационна прокуратура е командирован друг доскорошен апелативен спецобвинител - Дочо Дочев. Други спецпрокурори се качват без конкурс в апелативната прокуратура. Десетима бивши спецследователи пък са командировани в Националната следствена служба. Девет от тях са от следствения отдел на Софийската градска прокуратура, а десетият - от следствения отдел на Окръжната прокуратура в София.

Командироването реално е повишение без конкурс в съдебната система, което открай време се критикува като начин магистратите да бъдат държани в зависимост от шефовете, които ги "качват" така по инстанциите. От друга страна обаче Висшият съдебен съвет изобщо не бърза с провеждането на конкурси, заради което на много места в системата свободните места стоят без титуляри с години.

 

 

Още

Гешев предложи шефа на следствието за втори мандат
Гешев сезира КС за незаконния добив на подземни богатства

23.09.2022

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

11898
Чистачът на политическата мафия вече е неудобен играч