Quantcast
Хонорар за съпруг доведе до отстраняване на главен архитект | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Хонорар за съпруг доведе до отстраняване на главен архитект

13 524
 Сайт на община Стара Загора
Виктория Грозева

Стара Загора остана без титулярен главен архитект, след като Виктория Грозева бе освободена от поста. Общинският пресцентър съобщи днес сутринта за подадена от нея оставка, но малко по-късно кметът Живко Тодоров уточни пред БНР, че сам е поискал отстраняването. Всичко това е финал на сага, стартирала преди 2 години. Тогава Грозева разрешила изработването на подробен устройствен план (ПУП) на фирма на мъжа си, съответно той получил пари за начинанието.

Срещу нея имаше сигнал в антикорупционната комисия (КПКОНПИ). През декември 2021 г. органът прие решение, с което установи конфликт на интереси и наложи на архитектката глоба от 5 000 лв. "В хода на проверката са събрани доказателства, че на 05. 06.2020 г. тя, в качеството си на лице, заемащо висша публична длъжност, е издала заповед, с която е разрешила изработване на подробен устройствен план (ПУП) на архитектурно дружество, чийто едноличен собственик е нейният съпруг. Благодарение на тази заповед, съпругът на Грозева е получил възнаграждение по договор за инвестиционно проучване и проектиране от фирма, с която е сключил договора", се казваше в съобщението на КПКОНПИ. Комисията счете, че Грозева е следвало да си направи самоотвод от задължението си относно конкретния ПУП.

Тя е обжалвала впоследствие. Но старозагорският административен съд е потвърдил глобата, което пък доведе и до отстраняването й. Към момента временно функциите на главен архитект изпълнява Николай Василев, началник отдел „Устройство на територията“. До края на седмицата да бъде обявен конкурс за длъжността.

Грозева стана главен архитект през 2016 г. В последно време срещу нея се появи недоволство за "стила на работа" от членове на Камарата на архитектите в града.

Любопитното е, че всички тези драми в управляваната от ГЕРБ община Стара Загора се случиха, след като партията загуби националната власт. Самата Грозева бе кандидат-депутат от ГЕРБ - СДС миналата година. 

Още

Норвежки студент в Стара Загора е арестуван за тероризъм

01.06.2022

2149
Кърлежи и змии плъзнаха из неокосените градинки

21.05.2022

НИКОЛАЙ ИВАНОВ

9956
Сопрано от Киев намери спасение в Старозагорската опера

16.03.2022

1779