Quantcast
Хр. Иванов: Хайде да видим как са разпитани Цацаров, Гешев и Борисов | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Хр. Иванов: Хайде да видим как са разпитани Цацаров, Гешев и Борисов

4 735
 БГНЕС

Специализираната прокуратура да публикува всички материали по проверката на записите на премиера Бойко Борисов, за които в края на миналата седмица спецпрокуратурата не откри данни за престъпление и отказа да образува разследване. Това поиска съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, който е подател на сигнала за записите до прокуратура. Днес Иванов пусна две молби до спецпрокуратурата - с едната поиска постановлението за отказ да бъде обраувано дело, а с другата - всички материали по проверката. 

"Хайде сега да видим как е разпитан Цацаров, Гешев, Борисов. Какви въпроси са задавани, колко настоятелно са задавани, какви проверки са направени", обясни Иванов на излизане от прокуратурата. Той допълни, че постановлението ще бъде атакувано пред апелативната прокуратурата, защото в него има съществени липси.

В записа, изтекъл през юни, се чува гласът на премиера да казва, че е наредил на държавни органи да ударят частна фирма; да се хвали, че е предварително уведомен; че на бившия зам.- министър на икономиката Александър Манолев ще бъде повдигнато обвинение; да говори вулгаризми по отношения на европейски премиери и за председателя на парламента Цвета Караянчева; че ще "изгори" Елена Йончева и т.н.

"Главният прокурор многократно казва, че когато има надделяващ обществен интерес, се предоставя информация. Досега тази прозрачност касае само опоненти на режима", продължи Иванов. Според него от огласеното от прокуратурата за проверката излиза, че не е разпитан Александър Манолев, за да се установи пълна картина.

Иванов обясни, че бързат с изискването на информация по случая, за да могат да я предоставят и на Европейския парламент. Там предстои повторно изслушване за България в групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП (ЛИБЕ). Изслушването трябваше да е миналата седмица, но се отложи за началото на 2021 г. заради пандемията. Първото изслушване беше през лятото. Но Борисов и Гешев отказаха да се явят пред евродепутатите. Пратиха заместничките си Екатерина Захариева и Даниела Машева. После евродепутатите пратиха и писмени въпроси до българските власти, но изглежда, че не са удовлетворени от отговорите.

"Не е проверено дали говори Борисов. Проверено е дали това, което има на записа, е това, което сме цитирали. Ако наистина е така, това е скандал", обясни Иванов. И допълни, че това има отношение и към втория запис, "в който Борисов говори с Валентин Златев. Съществуват отношения, които са много съмнителни. Борисов така и не ни даде документите за проверките на НАП в "Лукойл", които ни обещаха публично. Те имат една малка срамна тайна, която може би ще се окаже в размер от милиард лева. И на базата на тази тайна Борисов може да си позволи да казва на Златев с кого да се среща и с кого не".

 

Още

Радев: Вярвали ли сте, че ще ви забранят да сте на Шипка?!

03.03.2021

Обновена

44325
Христо Иванов излиза на директен сблъсък с Борисов и Нинова

01.03.2021

2426
Прокуратурата: Шефове в ГДБОП са взимали по 50 000 лв. за наркочадъри

26.02.2021

12384