Quantcast
И тежкият гаф на МВР с грешния адрес се размина с анонимни наказания | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

И тежкият гаф на МВР с грешния адрес се размина с анонимни наказания

Двама от ГДБОП са санкционирани, похвали се вътрешният министър и отново не пое сам никаква отговорност
Обновена
2 139
 Илияна Кирилова

Двама служители на ГДБОП са били наказани за операцията на грешен адрес в столичния квартал "Левски Г". Това съобщи пред БНР министърът на вътрешните работи Христо Терзийски: "Проверката приключи. Установени са дисциплинарни нарушения на двама служители, единият от които е на високо ръководно ниво в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и са наложени наказания на тези служители".

За пореден път обаче ръководството на МВР обявява наказания на някакви анонимни лица от ведомството. По същия начин отбиха номера от ведомството и за полицейското насилие по време на протестите, като обявих, че са наказани някакви хора от СДВР и единият бил ръководен служител. Този подход поставя под съмнение дали всъщност изобщо има някакви наказания, или ако има такива, дали те не са някакви най-леки. Трябва да се отбележи и че никой нито от професионалното, нито от политическото ръководство на МВР не е поел каквато и да е отговорност за толкова сериозен гаф при операция. Едва ли има държава от ЕС, в която подобно нещо би било останало безнаказано за ръководството на съответното ведомство.

Преди две седмици маскирани барети разбиха входната врата и нахлуха в жилище в столичния квартал "Левски Г", но впоследствие стана ясно, че са сгрешили адреса.  За случилото се разказа пред bTV потърпевшата Десислава Крумова. "Аз се събудих в 6 без 5 от голям трясък, от бутане на външната врата на входа. Показах се на прозореца и попитах какво става, кой бута. Един господин се показа и каза "Тихо, госпожо, ние сме от ГДБОП". Аз ги попитах къде отиват и кого търсят. Вика: "Тихо, тихо, срещу вас отиваме". Викам: "Как срещу нас?" Там живеят децата ми. Младо семейство с дете, с бебе". Виждам много хора с качулки, с автомати, започват да блъскат вратата, да разбиват, да крещят", спомня си жената.

По нейни думи тя направила опит да обясни на полицаите, че грешат, но ѝ отвърнали: "Млъкни, боклук", след което и поискали телефона. На въпроса какво се случва те ѝ казали, че ще разбере от телевизията. Спецполицаите нахлули в жилището и блъснали на пода нейната дъщеря и зет ѝ. Пострадалият твърди, че след като са му сложили белезници, са използвали електрошок и са го удряли по главата, а също видял, че ритали съпругата му, която наскоро била родила.

След това го попитали дали се казва Станислав, а той отговорил, че не=. Полицаите разбрали, че са сбъркали адреса и изчезнали веднага. По-късно дошъл шефът на баретите и се извинил, като казал, че такива неща се случват, а вината била в навигацията. Пострадалият обаче е стресиран и не иска да покаже лицето си, за да няма нови последствия. Семейството е категорично, че ще съди МВР.

Още преди да се разгори скандала, директорът на ГДБОП Любомир Янев потвърди за случая. „Обект на вътрешна проверка в МВР е. Когато приключим проверката, ще ви дадем информацията”, каза той за БГНЕС. Това се случи, след като в същия ден прокуратурата и спецполицията проведоха мащабна операция срещу ромски барони в няколко столични квартала. Първоначално задържаните бяха над 20, но впоследствие обвинения получиха 5 души.

И до момента не е ясно дали ГДБОП не са направили гаф не само като са отишли на грешен адрес, но и като не са успели да задържат търсения Станислав. "Сега" изпрати още преди време въпроси на МВР дали е било успешен издиран наистина търсения човек, но и до момента няма никакъв отговор. 

 

Вътрешният министър: Увеличаваме с 10 на сто заплатите на 48 000

Терзийски допълни, че днес е поканил един от синдикатите в МВР на разговори за изясняване на различията, свързани с увеличението на заплатите на полицаите. "Не сме спирали да водим неформални диалози с ръководителите на синдикатите. През последните месеци има различни искания от тяхна страна. Водим добър диалог. Нещата, които се променят и в нормативната база, и във финансов аспект, са доста резултатни". 

Министър Терзийски обяви, че ще води разговори с всички синдикати в МВР, а след тези разговори ще бъде направен Съвет за социално партньорство, формиран с негова заповед и се ръководи от един от заместник-министрите.  "Увеличението от 10% за над 48 хиляди служители е доста сериозна сума - възлиза на повече от 154 млн. лева. Не бих казал, че е стандартна тази сума или малко това увеличение".

Във връзка с участието на МВР в борбата с коронавируса в България, Христо Терзийски заяви: "Възложено ни е да следим карантинирането на над 28 400 лица в страната. Извършваме проверки и съдействаме на здравните органи в условията на епидемичната обстановка", подчерта министър Терзийски.

Още

Операция отложи за пореден път прощалното турне на Елтън Джон

16.09.2021

289
5 неудобни въпроса за полицейското насилие
Прокуратурата тепърва ще се запознава с шокиращите кадри с насилие

14.08.2021

Обновена

9009