Quantcast
Интелектуалци искат да изхвърлим руските букви от БДС-клавиатурата | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Интелектуалци искат да изхвърлим руските букви от БДС-клавиатурата

8 437

Около 200 духовници, общественици и интелектуалци призовават за промяна в подредбата на българската БДС-клавиатура, за да се постигне по-добро съответствие с българската азбука и езикова практика.

В отворено писмо до министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, заместничката му Андреана Атанасова и директорката на дирекция "Информационни технологии" Ели Канева те напомнят, че на клавиатурата присъстват два допълнителни знака от чужда азбука (руската) - Э и Ы. Те са включени преди 42 години и оттогава стандартът не е променян.

Авторите предлагат вместо тях да се включи знакът Ѝ, който различава местоимението от съюза И - има важна смислова функция. Поради липсата му, сега много често се използва неправилна замяна с И или Й.

Сред предложенията фигурира възможност да се изписват ударения върху гласните, да се поставят българските долни и горни кавички, както и някои букви от стария правопис (от периода 1878-1945 г.) -  Ѣ, Ѫ и Ѭ - те се използват и днес в научни и специализирани издания, при цитиране на исторически документи и от български общности в чужбина.

Други от исканите промени са включване на знаците - $, € и @
 

 

Ключови думи:

клавиатура, БДС

Още

Имитиращи храни заливат заведения и детски столове

02.05.2022

ВАСИЛ НАНЧЕВ

14870
Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

7748
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

4309