Quantcast
Кабинетът не мисли да връща Пламен Георгиев от Валенсия | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Кабинетът не мисли да връща Пламен Георгиев от Валенсия

Въпреки че е назначен по изключение, консулът ни в Испания няма да бъде отзован
8 582
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
На Пламен Георгиев все пак може да му се наложи да се прибере, тъй като предстоят разпити заради записа "Ало, Ваньо"

Бившият шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, който беше назначен от предишното правителство за консул във Валенсия, Испания, след скандала "Апартаментгейт", засега ще продължи да изпълнява служебните си задължения зад граница. Правителството не обмисля неговото отзоваване, става ясно от отговори на правителствената информационна служба до "Сега".

На въпрос каква е оценката досега за работата на Георгиев като консул и дали служебният кабинет ще обсъди прекратяване на функциите му като дипломатически служител, от министерския съвет отговориха, че "към момента не разполагат с исканата информация". Питането на "Сега" беше провокирано от наскоро започнала петиция от журналиста Атанас Чобанов за отзоваване на Пламен Георгиев от Валенсия, която е споделена над 1000 пъти в социалните мрежи.

Назначаването му за консул през октомври 2019 г. е станало по изключение, тъй като бившият шеф на КПКОНПИ няма дипломатически ранг. За тези случаи законът за дипломатическата служба казва, че може да бъде назначено лице, което не е от състава на дипломатическата служба, само когато то: 1. е изявена личност, която се ползва с безспорно добро име и авторитет в Република България; 2. отговаря на изискванията - да е български гражданин (допуска се двойно гражданство, ако е на държава от ЕС), да е с висше образование степен "магистър", да владее най-малко два чужди езика, да има компютърна грамотност и да не страда от хронично психическо заболяване.

Според справката на външното министерство Пламен Георгиев изобщо не владее испански, а само руски и английски. Въпреки това той беше изпратен във Валенсия от бившето правителство на Борисов малко след скандала "Апартаментгейт". Оказа се, че докато е ръководил КПКОНПИ, Георгиев е пропуснал да декларира огромна тераса от 187 кв. м, върху която са изградени няколко навеса, които служат за сауна и барбекю. Те пък бяха съборени, защото проверка показа, че са незаконни.

Най-шумното дело в кариерата на Пламен Георгиев като прокурор е от 2012 г., когато наблюдава дело за корупция в агенция "Митници", по което са подслушвани високопоставени чиновници. Тогава излезе записът "Мишо Бирата", в който се чува как премиерът Бойко Борисов нарежда на тогавашния шеф на митниците Ваньо Танов да прекрати проверката в пивоварна "Леденика" на Михаил Михов, защото е "поел ангажимент да не го закача". Този отказ на Георгиев да разследва записа стана основен трамплин в кариерата му. Първо беше зам.-министър на правосъдието в първото правителство на Борисов, после стана шеф на комисията за конфискация на незаконно придобитото имущество, а след като тя се вля в новия антикорупционен орган КПКОНПИ, Георгиев го оглави. Малко по-късно обяви, че бизнесменът Делян Пеевски е "или най-чистият човек в държавата, или има много добри адвокати и счетоводители".

На консула ни във Валенсия все пак може да му се наложи да се прибере, тъй като преди дни служебният министър на МВР Бойко Рашков намекна, че в най-скоро време предстоят разпити на Бойко Борисов и Пламен Георгиев заради записа "Ало, Ваньо". "Тези проверки ще се проведат по правилата на закона, а не по правилата на слугинското поведение на българската прокуратура към управлението в България, което си отиде на 4 април. Това не може да бъде прокуратура", заяви Рашков пред "Евроком".

ИЗКЛЮЧЕНИЯТА

Освен Пламен Георгиев, назначени за консули по изключение са и:

Цветелин Цолов, генерален консул в Барселона от ноември 2019 г., който знае английски и испански,

Драгомир Димитров, генерален консул в Мюнхен от септември 2018 г., който е с немски и руски,

Димитър Цанев, генерален консул в Ниш от май 2020 г., с английски и сръбски,

Мая Христова, генерален консул в Ню Йорк от април 2018 г., с английски, немски и руски,

Ангел Антонов, генерален консул в Санкт Петербург от юни 2018 г., с руски и английски,

Владимир Писанчев, генерален консул в Солун от януари 2016 г., с английски и руски,

Велислава Панова, генерален консул в Торонто от септември 2020, с английски и руски.

Още

КПКОНПИ установи несъвместимост при най-новия член на СЕМ

29.09.2021

Обновена

2875
Радев и кабинетът сменят и последния от старите шефове на спецслужби

29.09.2021

Обновена

2363
Неповторимият чар на Испания завладява всеки турист