Quantcast
Кабинетът няма да чака НС за милиардите от ЕС | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Кабинетът няма да чака НС за милиардите от ЕС

Планът за възстановяване вероятно ще бъде пратен без гласуване в парламента
5 324
 Илияна Кирилова
Атанас Пеканов

Правителството вероятно няма да чака одобрение на Националния план за възстановяване и устойчивост в парламента. Още няма взето официално решение, но според вицепремиера Атанас Пеканов при тази парламентарна конфигурация и на фона на забавянето във времето планът следва да се изпрати директно в Брюксел. България очаква по плана 12,6 млрд. лв. безвъзмездно финансиране, като 70% от средствата трябва да са договорени до декември 2022 г. 

Това разясниха от екипа на вицепремиера Атанас Пеканов по повод поредния дебат по плана в парламарната комисия за средствата от ЕС. Вицепремиерът Атанас Пеканов и икономическият министър Кирил Петков представиха в сряда основни моменти от приетите промени в плана, но разискванията не доведоха до яснота има ли консенсус за директно пращане на плана в ЕК.

"Честната ми позиция, е че не успяваме да намерим политически консенсус в момента в парламента. Считам, че не е редно да рискуваме и този план да стане жертва на липсата на общ език в НС. Няма изискване планът да мине през санкция в парламента, в много други страни не е направено и изпълнителната власт го е представила след изслушване и отразяване на позициите по него", коментира пред депутатите Атанас Пеканов. Той припомни, че България вече  закъснява, а приходите от аванса са заложени и в официалния бюджет, и в актуализацията. Както "Сега" писа, авансовото плащане от ЕК по плана е 1,6 млрд. лв. 400 млн. лв. от тях са заложени в предложената от служебното правителство актуализация на бюджета, защото авансовата вноска бе завишена междувременно от 10 на 13%. Срещу този приход обаче са заложени и разходи, които вероятно няма да се случат, така че ефектът върху бюджета няма да е толкова голям. 

Спорни в плана продължават да са отделни решения като големия дял на финансовите инструменти за сметка на намалено безвъзмездно финансиране в частта за икономическа трансформация, орязаните  пари за напояване, новите енергийни проекти, заложени от служебния кабинет. Време за повече дебати няма, а от коментарите на Пеканов и Петков се разбра, че повече големи размествания надали ще има от вече отразените забележки. 

СЛЕД ДЪЖД ЕКОЛОГИЧНА ОЦЕНКА 

В края на август правителството е възложило на Българската академия на науките да изготви екологична оценка на плана. За целта са осигурени 189 800 лв. допълнителни разходи по бюджета на МС. От постановлението на кабинета не става ясно в какъв срок трябва да е готова оценката, но от екипа на Атанас Пеканов обясниха, че тя няма да забави допълнително процедурата и планът може да бъде  представен без нея. До изготвяне на екологична оценка се стигна след като неправителствени организации оспориха решението на кабинета Борисов 3 да не се прави такава и служебният министър на екологията го отмени. Заради новия разход от 189 800 лв. обаче правителството е отменило друго свое решение - за отпускане  на 180 000 лв. за надграждане на информационната система за средствата от ЕС, така че тя да предоставя информация и за изпълнението на плана за устойчивост. Не е ясно дали системата, която би направила разходите публични, ще се надгради при наличие на допълнителни средства.

 

Повече по темата: 

 

 

Още

България ще се размине тази година с извънредните милиарди от ЕК

20.10.2021

ТАНЯ ПЕТРОВА

2541
Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целево 2,4 млрд. лв.

17.10.2021

5975
Брюксел е готов да подкрепи България за АЕЦ „Белене”

15.10.2021

Обновена

8772