facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Каракачанов прогнозира извънредно положение и след 13 април

Армията ще тренира разгръщане на полеви болници и в Пловдив, Варна, Русе. Съд пък разпореди арест по скайп
Обновена
7 720
 Илияна Кирилова

Военният министър Красимир Каракачанов пргонозира, че обявеното в България извънредно положение ще бъде удължено отвъд датата, до която беше гласувано засега от парламента - 13 април. По Би Ти Ви той призова гражданите към спокойствие, както и да не се притесняват от разширените правомощия, които армията получи със закона за извънредното положение заради коронавируса. Министърът заяви, че военните няма да излизат извън разписаните в закона дейности и обеща, че няма да има танкове по улицата.

"Армията няма да тръгне с танковете по улиците, както се спекулира. Не може да говориш подобни глупости от трибуната на парламента, когато текстовете какво ще прави тя са ти пред очите. Вътре пише - контролно-охранителни функции. Армията ще поеме от полицията някои от важните инфраструктурни обекти за охрана", обясни Каракачанов. "Ние се борим не с външен противник, а с вирус - няма нужда от танкове", допълни той, пояснявайки, че може да се наложи част от военната техника да се пренасят облекла, храни и т.н.

Армията ще има право също така да задържа и да предава задържаните на полицията. Да участва в охраната на обществения ред, да контролира движението, както и да проверява документи за самоличност. "В това няма нищо ненормално, когато виждаме, че полицията се задъхва. Тя има изключително много работа", каза Красимир Каракачанов.

Армията, която само за часове разгърна полева болница в зала "Арена Армеец", ще тренира изграждане на такива в още три града - Пловдив, Варна и Русе. При нужда в тях могат да се настаняват хора под карантина, заради коронавируса, но не и да се лекуват тежко болни.

Само ден по-рано парламентът одобри предложение на ГЕРБ да се даде на правителството властта да включи армията в прилагането на мерките против епидемията. При нужда военните ще бъдат изкарани на улицата, при което ще имат правото да извършват проверки за самоличност, да задържат хора и коли до пристигането на полицията, а когато им се окаже съпротива или бъдат нападнати – да използват физическа сила и помощни средства. От БСП обявиха, че така се възлагат полицейски правомощия на армията, което би означавало, че полицията и жандармерията са се провалили в задачите си. Социалистите намекнаха и, че това е приплъзване от извънредно към военно положение – за каквото преди дни заговори главният прокурор Иван Гешев. „Да не се окаже, че невидимият враг не е вирусът, а правата на гражданите”, каза соцдепутатът Крум Зарков.

В същото време за първи път съд постанови арест по скайп. Мярка за неотклонение „задържане под стража” постанови Районният съд в Кюстендил  за 33-годишния Георги С. от Разлог, като това стана със скайп връзка със следствения арест, където е задържаният, предаде БНР.

Вместо да бъде доведен от съдебната охрана в съдебната зала, там беше адвокатът му. Заседанието беше технически добре обезпечено, не се наложиха прекъсвания, коментират от екипа на районния съд. Дадена е последна дума на обвиняемия преди решението, който той изрекъл по скайпа. Мъжът е привлечен за участие в измама с пелети, разказва още Националното радио.

По това досъдебно производство с мярка „задържане под стража“ са още двама.

Съставът постанови мярка за задържане за 33-годишния мъж. Определението подлежи на обжалване с частна жалба и протест в тридневен срок.

Вече се прави подготовка такова заседание със скайп връзка да се проведе и в районният съд в Дупница, обвиняемата е млада жена от село Яхиново, която нападнала и опитала да прободе мъж в областта на главата.

Скайп връзката при съдебни заседания е като мярка срещу разпространението на коронавируса, коментират работещи в съдебната система.

73

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

От 21 май се възобновяват спрените дела за неплатени данъци

20.05.2020

399 1
Частни детски градини са намалили наполовина таксите си
Обстановката клони към ситуация

14.05.2020

Г-н БАЛЕВ

3365 8

Коментари

Страници

Началникът

Мерките които се вземат за момента са добре планирани. Може би с 1-2 дни закъснение, но не и като в Англия или Русия.  В Англия вярват в магическото самоизлекуване, в Русия си затварят очите за да нямало паника.

PlaNed
снимка на PlaNed

Съд пък разпореди арест по скайп

😁😂😁 

Хулиган

...както и да не се притесняват от разширените правомощия, която армията получи...

Преди всичко ме притесняват, че армията може да се ръководи точно в този кризисен момент от безхаберници.

Въпросният тюфлек ще бъде добре да обясни, каква би била ролята на изтребителите в ситуация като сегашната...

http://www.drago.info/index.php/2017/12/07/kmeta-r...

wreckage
снимка на wreckage

Вече се прави подготовка такова заседание със скайп връзка да се проведе и в районният съд в Дупница, обвиняемата е млада жена от село Яхиново, която нападнала и опитала да прободе мъж в областта на главата.

Областният център на областта е известен като "главата". Да не се бърка с "Магнитните глави", което е квартал на Разлог.

 

Zmeja

Значи арест по скайп може, а разпит на Цветан Василев не може.

Slava
снимка на Slava

Проф. Николай Витанов: "Много е важно карантината да се задържи както досега и да не се пробие. Само при това условие ще е валидна прогнозата, че ние ще се справим с увеличаването на броя на заболелите и ще се стигне с брой на заболелите до 0 или 1 на ден за около два и половина, по-скоро за три месеца. Това е основата на моя оптимизъм, но той е под условие - карантината не трябва да се пробива."


https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8327066

Su38

И без да съм директор на институт в БАН, седнах и направих модел на моя простичък лаптоп как се развива "епидемията"... Не знам, за какво ще вземат пари, след като една камара параметри са неизвестни...

Демек, решаваш задача с n неизвестни, като коефициентите в тази система са неизвестни...

Математиците да си гледат работата и да не се правят на доктори, както и обратното...

Andrij

Този "професор" е по -зле от мойте циганчета.Те поне познават на 50%-едното вика "ша вали'.а другото "няма" и все едното е познало.А този пишман "професор" дърдори с толкова условности и предположения,а математиката е точна наука.Други нещастници от БАН пък открили активния въглен,дето съм го пил като дете преди 50 години.Преди повече от 15 години фирмата в която работих се свърза с БАН за конструирането и изработване на няколко стенда за  италиански контрагент.Целият резултат бяха двата банкета дадени от италианците,на които БАН-аджиите доста добре се ориентираха в скъпите напитки и желанието им 95% от предвидените средства да отидат за "интелектуалният им труд".Естествено италианците се отказаха и стендовете бяха изработени от частна машиностроителна фирма на половината цена,с която контактуват и до днес.Жалко,че на времето Дянков не успя да ги разкара тези 10 000 БАН-аджии.

volog2

Сладко им стана. Даже няма нужда и да гласуват закони - командвал както си искат, правят се на лидери и не за нравят и да краднат безобразно.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Най-добре,направо,до края на мандата. 

nebenebe

Айдаа, атакува ни още един мозъчен център. С цел нашето добро разбира се. Този едва ли е подозирал, че ще додрапа до това ниво. Майко Българийо, докъде те докарахме!

Stern

Ей сега е момента някой месирка невинно да попита защо Цв.Василев не смеят да го разпитат по видеовръзка. Съдебни решения може, но разпит - сакън.

Не че не знаем, че инфаркт по Скайп не се получава, ама поне малко да се смутят.

.

От изказването на Каракачанов можем ли да изведем основателно предположение, че армията ни е наистина подготвена (само) да сглобява легла и да ги застила? По конец, както ни учеха в казармата.

Su38

А, това че ще продължи, го знаем. Знаем също, че другата седмица ще има още мерки.

Не сме изглупяли още достатъчно.

Все питаме какъв резултат (измерим) очакват от приетите мерки? Намаляване на броя диагностицирани? Спиране на епидемията (епидемия при 100 диагностицирани, не заболели???)?

Или каквото и да е, само да не е че възрастните хора не се вслушвали в апела на великия аритметик проф. д-р ген. майор, бъдещ кандидат-президент?

Джиджи

само да не е че възрастните хора не се вслушвали в апела на великия аритметик проф. д-р ген. майор, бъдещ кандидат-президент?

А ти лично, какво точно имаш ПРОТИВ работата на генерал-майора?! 👎

 

Върши си я прекрасно човекот – поне до момента!!! 👏👏👏

Su38

Както се казва: "Не ми се хилете, вие си го избрахте"...

SPQR

.

Карантината ще се пробие. Сама. При лекарите. И при органите.

SPQR

Само да не почнат да ги съдят, че са се заразили нарочно.

Туткалчев
снимка на Туткалчев

в Русия си затварят очите за да нямало паника.

 

Еййййййй! Лъжеш като брадата циганка! 

На какво си затварят очите в Русия? Към 17 март (т.е. преди 4 дни) в Русия са били проведени 110 000 теста. Я ми покажи друга страна (с изключение на Китай и Южна Корея), в която да са били направени толкова тестове. 

https://www.kommersant.ru/doc/4291695

 

P.S. Все още не мога да определя кой многониковец си, щото внимаваш да не цапнеш стандартните си простотии и да се издадеш. 

Началникът

110000 теста, както самите руснаци казват, няма как да направят. Нямат нито физическата възможност, нито времето. 

Освен това, самите руснаци казват, че тестовете им са 100 пъти по-неточни от европейските. 

Което означава, че са направили реални 1100 теста.

П.С. Дерзай. Дано ти разнообрази скучното ежедневие под карантина.. и без това само в този форум живуркаш всеки ден,  по цял ден.

тютюн

Диагностик?

geni1

Според мен концентрацията на олово в кръвта ще се повиши и то скоро.

Друга прогноза е повишение на гладните и озверели до 1 месец, които ще омият и изравнят авгиевите обори.

Сократ-май

Според мен концентрацията на олово в кръвта ще се повиши и то скоро.

 

До такива заплахи ли стигнахте в безсилието си?

geni1

Това е прогноза за следващият месец.

Туткалчев
снимка на Туткалчев

И без Шкембели-войвода да ни известява, е пределно ясно, че до средата на април няма да вдигнат блокадата. Ще бъде истинско щастие, ако я вдигнат през юни. 

После ще припишат тоталния срив на икономиката, който се готви от няколко години, на коронавируса. 

И ще има маса народ, който ще им повярва и ще им вдига палчета как отлично са се справили. 

 

O, sancta simplicitas!

geni1

Правилно е да се каже, че едно нещо е валидно, докато всички учасници в него са съгласни :)

Danibus

Споделям казаното👍 за съжаление икономиката ще се срине напълно в резултат както на некадърното управление през последните години, така и най-вече на абсолютно неадекватните мерки които сега се предприемат и които ще нанесат тежки вреди на икономиката от които с години няма да се възстановим.

п.с. Дано да не си прав за вдигане на блокадата едва през юни, но като слушам този "експерт"от ВМРО, май така повече ги устройва и вероятно така ще стане. До 13 април парите ще са свършили отдавна, дребният и голяма част от средният бизнес -фалирал или освободил работници и служители. При това положение след няколко месеца какви приходи ще влизат в бюджета и от къде ще има пари за многобройната и супер раздута държавна и общинска администрации.

Туткалчев
снимка на Туткалчев

110000 теста, както самите руснаци казват, няма как да направят. Нямат нито физическата възможност, нито времето. 

Освен това, самите руснаци казват, че тестовете им са 100 пъти по-неточни от европейските. 

 

Агитпропчико, недей да намаляваш стойностите! 

Не са 100 пъти по-неточни, а 1100. 

И не са провели 1100 теста, а 110! 

Само кажи откъде знаеш тези секретни числа?

Началникът

https://novayagazeta.ru/articles/2020/03/20/84414-...

 

— Тест-системы, которые используются в России, имеют чувствительность 105 копий плазмид на миллилитр, — объясняет доктор. — Европейские тест-системы чувствительнее в 100 раз, они выявляют 103 копий плазмид на миллиметр. Поэтому масштаб выявления инфекции у нас существенно отличается от европейского. Обычно эпидемическая ситуация в Петербурге похожа на ситуацию в Финляндии. В Петербурге сейчас десяток заболевших. Цифры, которые мы знаем, отражают разницу не на уровне заболеваемости, а в тщательности обследования.

Руснаците казват, че правят 110 хиляди теста за денонощие- едно на ръка, че нямат достатъчно апаратура, бедни са (13000 рубли струвало да си направиш тест там) но и като сравним с една далеч по организирана Южна Корея в която правят 15000 теста на ден, лъжата лесно изгрява. 

Пък ти си вярвай в квото си искаш. До седмица в Русия ще стане страшно точно заради широко затворените им очи, страхът на Кремъл да обяви истината и липсата на каквато и да е отговорност на управляващите към собствената им държава. 

SPQR

Tъпни говорят тия руснаци!

.

РАЗЛИЧНИ ДИМЕНСИИ !!! - милиметър е мерна единица за разстояние, а милилитър - за ОБЕМ! 

 

Ум - море,   ...     😁

Туткалчев
снимка на Туткалчев

 Дано ти разнообрази скучното ежедневие под карантина.. и без това само в този форум живуркаш всеки ден,  по цял ден.

 

Верно? 

А ти откъде знаеш, като се появи днес? 

 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×