Quantcast
Кирил Петков отказва общи листи с ДБ и ИБГНИ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Кирил Петков отказва общи листи с ДБ и ИБГНИ

"Продължаваме промяната" може да вземе 30% на изборите, смята бившият министър
Обновена
9 028
 БГНЕС
Кирил Петков

"Продължаваме промяната", политическият проект на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев, няма да влиза в предизборни коалиции с "Демократична България" или с ИБГНИ. Това декларира Петков пред Нова тв във вторник сутрин.

Петков обясни, че е много доволен, че ДБ и ИБГНИ са отворени за сътрудничество, обаче ако има общи листи с тях, може да се загубят избиратели - например има хора в дясно, които никога не биха гласували за Мая Манолова. "Ние трябва да дадем пълна демокрация на избирателя", допълни Петков. Но даде да се разбере, че коалицията ще дойде след изборите.

Петков смята, че "Продължаваме промяната" има потенциал да утрои резултата от 9%, който социолозите им дадоха още преди проектът да бъде обявен официално. "9% за мен е огромен процент, защото още когато нямате партия, листи, е голям този процент. Този процент, ако се направи хубава кампания и привлечем всички хора, които успеем, аз знам, че това ще е по три. Спокойно може да се стигне до 27-30%, ако всичко, което сме обещали, го изпълним", вярва бившият министър.

Мисията ни е в следващия парламент да има 121 депутати, които да са част от коалицията на почтеността, повтори няколко пъти той. По думите му това "няма да стане с политически конструкции" и следващата седмица ще има разговори с ДБ и ИБГНИ и всички, които искат. В ДБ има експерти за съдебната реформа, а в ИБГНИ в социалната сфера, обясни Петков. Според него е задължително главният прокурор Иван Гешев да бъде махнат.

На въпрос дали би работил и с ИТН, той отговори, че е имал много добра работа с Мика Зайкова и Ива Митева, както и други депутати, които не назова. Но че в партията на Слави Трифонов "трябва да преглътнат егото, да повярват, че сами не става". Отваряме врата за разговор и към тях, обясни Петков.

"Ние сме в началото на вълната на промяната. Не ме интересува какво са казали за мен и канадското ми гражданство. А от тук нататък да направим така, че да имаме работещ парламент", коментира той скандала около двойното му гражданство, който тръгна след въпроси на ИТН.

Попитан дали Мая Манолова е почтен политик, Петков отговори, че не я следи от самото й начало в политиката, но каквото е видял сега от действията й, много му харесва.

Бившият министър разказа и за интересен разговор с депутат от ДПС, чието име не назова. Депутатът му казал - харесваме икономическите ти политики, но не харесваме, че си срещу Делян Пеевски. Петков отговорил, че не харесва Пеевски, защото той е източвал държавни пари. От думите му се разбра, че за да работи с ДПС, те трябва да признаят, че САЩ неслучайно са санкционирали Пеевски по закона "Магнитски", че ДПС досега са били зависими от него, но ще скъсат с този модел.

Привечер пред БНТ Кирил Петков обясни, че "ще има още партии в коалицията, те ще са малки, но трябва да имат общи цели - "не" откъм средства, "не" откъм правене на листи, но "да" откъм продължаване на промяната заедно".

Колкото до канадското си гражданство, Петков обясни, че на 21 април, преди да стане служебен министър, е направил своето волеизявление, че се отказва от него. А на 20 август е бил уведомен от канадските власти, че всички документи, че вече не е канадски гражданин, са вече в Румъния (Канада няма представителство в България). "Надявам се Конституционният съд да каже, че не е въпрос кога една чужда държава ти дава бележка", допълни Петков.

Той даде да се разбере, че няма намерение да ходи за "бележката" до Румъния. На 9 септември обаче КС му даде 1 месец, за да представи официален писмен документ от Канада, удостоверяващ освобождаване от канадско гражданство с посочена дата на това освобождаване.

Константин Бачийски: С Петков се познаваме отдавна

Константин Бачийски - лидерът на "Средна европейска класа", една от партиите в коалицията "Продължаваме промяната", разказа днес пред bTV, че с Кирил Петков „имат по-трайни взаимоотношения“ и се познават във връзка с различни проекти.

„Началото на тази година мислех да правим някакъв много по-голям проект, надхвърлящ рамките на „Средна европейска класа“, където да привлечем хора от ляво и от дясно. Всеки от хората, с които го правехме, си направи списък с лица, с които иска да си сътрудничи. В моя беше името на Кирил Петков, а тогава не беше толкова известен. Този проект не се случи, но както виждате нещата се развиха естествено“, обясни Бачийски.

Той заяви, че няма претенции към кандидат-депутатските листи и със съпартийците му ще помагат на новата коалиция "с каквото могат".

ИБГНИ протяга ръка за следизборна коалиция

"В добра комуникация сме с Асен Василев и Кирил Петков, работили сме заедно. Гражданската ни платформа "Изправи се БГ" е била във взаимодействие и с двамата. Хората трябва да знаят, че когато гласуват за "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Продължаваме промяната", гласуват за следващо управляващо мнозинство", коментира  пред Нова нюз Мая Манолова.

Тя посочи, че ИБГНИ е с протегната ръка към следизборна коалиция с "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Според нея ГЕРБ и ДПС ще бъдат държани далеч от властта и ще има мнозинство на промяната.

Манолова обясни още, че днес ще се финализират преговорите с партньорите от коалицията - "Движение 21", "Движение България на гражданите" и Единна народна партия, като най-вероятно ще се явят в същия формат на изборите.

Нинова: "Продължаваме промяната" много прилича на ИТН

"Продължаваме промяната" много прилича на проекта на Слави в началото. "Не просто се появиха едни нови хора, има еуфория. Много прилича на Слави в началото. Дежавю - пак беше една еуфория, не излезе да каже какво предлага. Ние задавахме въпроси. Просто едно и също, затова искаме да изчакаме", коментира пред БНТ лидерката на БСП Корнелия Нинова.

"Нека да им мине романтичният период. Чакаме ги на терена на истинската политика", допълни тя. Според нея "Демократична България" малко избързват с предложението за коалиция с "Продължаваме промяната". "Може би виждат щета от новия проект. Ако ИБГНИ не влязат в парламента, ако новият проект разцепи ДБ и може би бързат да се предложат - "вземете ни просто, за да влезем в парламента и да имаме места". Ние ще подходим по различен начин, отворени сме за диалог, за търсене на решения, но ще изчакаме да видим какво предлагат. Искаме да им видим програмата, идеите", каза Нинова.

БСП иска от тях отговор на конкретни въпроси - като какво ще правят с Република Северна Македония, с националния суверенитет, ще отстъпят ли пред това РС Македония да бъде приета в ЕС, ако не изпълнява договора с България. Също така какво мислят за джендър идеологията и Истанбулската конвенция.

Още

Кирил Петков е станал министър в нарушение на Конституцията, реши КС

27.10.2021

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

5914
Кирил Петков иска изслушване пред Мата Хари
К. Петков атакува КС с искане за публичен процес за гражданството си