Quantcast
Кьовеши идва в сряда по покана на Петков заради високата корупция | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Кьовеши идва в сряда по покана на Петков заради високата корупция

Предстоят разговори и как КПКОНПИ да се обръща директно към европейската прокуратура, обяви правосъдният министър
Обновена
9 016
 Колаж на СЕГА със снимки от БГНЕС

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши ще е в България в сряда по покана на премиера Кирил Петков, съобщи правителственият пресцентър. Правосъдният министър Надежда Йорданова анонсира визитата в интервю по Нова тв вчера. Това ще е второто посещение на Кьовеши в България, след като миналото лято тя избра София за първа визита, след като стартира работата на европрокуратурата.

Кьовеши и Петков ще се срещнат, за да обсъдят приоритетите на правителството за борба с корупцията и за съдебна реформа. Тема на разговор ще бъде и взаимодействието между двете институции. Преди седмица Петков обяви, че Министерският съвет ще стане директна точка за контакт към Европейската прокуратура, така че сигналите от МС ще постъпват директно към европрокуратурата, без да има посредници. Според Петков тези нови отношения между двете институции ще дадат възможност изключително експедитивно да бъдат изпращани сигнали, свързани с корупция и злоупотреба с европейски средства.

От думите на Йорданова стана ясно, че предстоят разговори как най-добре да противодействаме на "високата" корупция, особено когато е свързана и с европейски средства. Едно от важните неща, върху които работим, е антикорупционната комисия да може да сезира пряко европейските прокурори, когато констатира корупционните престъпления с европейски средства, обясни министър Йорданова.

Йорданова информира и, че в сряда Народното събрание ще разгледа на първо четене проекта за промени в закона за съдебната власт, който предвижда закриването на специализираното правосъдие и премахването на т.нар. кариерни бонуси на членовете на ВСС, инспектората му и шефовете в системата.

Правосъдният министър бе категорична , че битката за смяна на главния прокурор и реформата в съдебната система продължава и по време на реалната война в Украйна. "Нито правителството, нито мнозинството в парламента пренебрегват заложените цели за съдебна реформа", отбеляза тя.

Мнението ѝ е, че ВСС е изправен пред исторически тест - да покаже дали е съставен от хора с гръбнак. "Процедурните вратички ги очаквахме. Те търсят прикритие зад процедурата. Правилата за смяна на главния прокурор ще бъдат изготвени от правната комисия на съдебния съвет до 2 седмици. Една от големите битки е за независимостта на съдебната власт, не може да имаме главен прокурор, който определя осъдително решение на европейски съд за правата на човека като "правно нищо", каза още Йорданова.

"Главният прокурор трябва да защитава и уважава правата на хората и техните свободи, да не уронва престижа на институциите", добави тя. "Не съм обезкуражена от трудностите и от процедурните хватки. Смятам, че ще доведем докрай замисленото. Пейзажът ще бъде съществено променен, когато това се случи", убедена е Надежда Йорданова.

"Постигна се съгласие между членовете на ЕС за активиране на директива за временна защита, безпрецедентно в рамките на три дни, в помощ на украинците, които бягат от войната. Тя съществува от 2001 г. и за първи път се активира. Бе поставен и въпросът за наказателно преследване на Владимир Путин пред трибунала в Хага. България се присъедини към искането за разследване за военни престъпления в Украйна от страна на Русия", заяви в "На Фокус" правосъдният министър Надежда Йорданова.

Според нея хибридният характер на война ще затрудни разследването, но заяви, че има начини за установяване на оригиналността и достоверността на доказателствата, включително и в електронен вариант.

Още

Кирил Петков ще ходи на разпит, за да пита Гешев за Мата Хари

07.02.2022

Обновена

8888
България не е дала оръжие на Украйна през Полша

24.06.2022

Обновена

17562
От Брюксел Кирил Петков нарече президента страхливец

23.06.2022

Обновена

11037