Quantcast
Кунчев обеща безплатни ковид-тестове за чуждите туристи | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Кунчев обеща безплатни ковид-тестове за чуждите туристи

Хотелиерите по морето очакват 60% заетост в пиковите месеци юли и август
Обновена
1 486
 Илияна Кирилова
Ангел Кунчев

България е заявила интерес за средства от европейския фонд, който финансира тестове за Covid-19. Фондът е с бюджет от 100 милиона евро. Средствата се отпускат както за РCR, така и за бързи антигенни тестове, като целта е да бъде облекчено пътуването между страните в ЕС. 

Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на посещението си днес в морския курорт "Албена". България разчита на това финансиране, за да може да предостави безплатни тестове за чуждестранните туристи, които посещават страната ни, стана ясно от думите на Кунчев.

„Този фонд покрива не само стойността на тестовете, но и организационната работа около тях. Ние също ще направим една калкулация колко хора трябват. Имаме предвид преди всичко трите международни летища - в София, във Варна и в Бургас. Това, което ние искаме да направим, е да е безплатно, и за влизащите, и най-вече за излизащите, така че да не утежняваме цената на престоя им в България“, каза Кунчев.

Той не уточни кога страната ни може да получи средства от фонда и да организира безплатни тестове по границите. Липсата на безплатни тестове при напускане на страната ни е една от причините някои от традиционните туристи като германците да отказват лятната си почивка у нас.

Над 40% от местата за настаняване няма да имат заетост през летния сезон и ще останат затворени. Това съобщи Travel News, цитирайки Румен Драганов от Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ). През май заетостта в работещите хотели е била от 3 до 5%, а до 25 юни ще се увеличи до 17-20%. В най-силните месеци юли и август ще достигне до 60% в работещите хотели, каза Драганов.

"Настояваме за пълното отпадане на всички ограничения за влизане на туристи от страните от ЕС, Великобритания, Русия и Израел. Това означава премахването на PCR тестовете за влизане в страната", каза на специална пресконференция новият ротационен председател на КБТБ Ричард Алибегов, който е и председател на Българската асоциация на зеведенията. Според Алибегов в тези страни ваксинационната кампания е в напреднал стадий и туристите, пристигащи от там не представляват заплаха за здравето на българските граждани. "Нещо повече рискът е по-малък дори от този, ако българите пътуват от София до Варна или Бургас", смята Алибегов. От КБТБ настояват също така да отпаднат PCR тестовете и при пристигането на туристи от съседните балкански страни. Засега са премахнати единствено за румънците. 

Държавата спешно да определи карантинни хотели по курортите и разходите да се поемат от нея, настояха още от КБТБ. "Дори може да бъдат определени почивни станции на министерства или на Министерския съвет, които да поемат положителните случаи", предлага Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. 

Хотели и ресторанти, в които персоналът е 100% ваксиниран, ще получават специални отличителни стикери, издавани от министерствата на туризма и на здравеопазването. По този начин посетителите ще бъдат уверени, че се намират в безопасни места за хранене и настаняване. Тази инициатива бе лансирана днес от служебния министър на туризма Стела Балтова и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на посещението им в "Албена". Първият такъв стикер бе залепен на един от хотелите в морския курорт от  Балтова и Кунчев.

Доц. Кунчев заяви, че ще разпореди служителите на РЗИ по морето да популяризират новата инициатива сред собствениците на хотели и заведения. Той увери, че на всички около 20 000 чуждестранни работници в туристическия бранш в България за летния сезон ще бъде предложена безплатна ваксинация.  В Албена например вече пристигнали работници от Киргизстан и от Казахстан. 

Още

Тунис, Кувейт и Нидерландия излизат от червената зона за COVID-19

02.08.2021

Обновена

3211
Мария Бакалова прие да е световен посланик на българския туризъм

19.07.2021

2592
Туроператори протестираха срещу министър Стела Балтова

29.06.2021

Обновена

1834