facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

ЛиЛана пред съда: Първо ме питаха за Дубай и Божков

Борисов и ДАНС поздравили певицата и съдружника й, че като бели хакери спасили Търговския регистър
Обновена
29 056
 Фейсбук/lilana.deyanova
ЛиЛана и съдружникът й Мартин Димитров разказват пред съда и как приложението за подаване на сигнали "Сиви", ползвано от хиляди хора, е унищожено заради акцията на прокуратурата.

Прокуратурата търси връзка между певицата ЛиЛана и бизнесмена Васил Божков, когото опитва да върне от Дубай заради 11 обвинения. "Кога последно съм ходила в Дубай. Това беше един от първите въпроси на разследващите, когато влязоха в дома ми", разказва певицата пред Апелативния спецсъд. Той се произнесе като втора инстанция по искането на прокуратурата тя, брат й и съдружникът й Мартин Димитров да останат в ареста. Тримата са обвинени, че като престъпна група опитали да източват евросредства по програмата "Иновации и конкурентноспособност".

"Усетих лек субективизъм на начина, по който доказателствата са посочени, начина, по който са разпитвани свидетелите. Самият факт, че на третото изречение от всичките свидетели и служители на нашата фирма говорят за Васил Божков. Предвид, че ни обвиняват за евроизмами и заплахи, да се говори за Васил Божков и да се разпитват свидетели за него. За мен това оставя усещане, че аз не съм тук, никой от нас не е тук, заради тези проекти, предвид че те преди три, четири години вече са изпълнени. А сме тук защото познаваме един човек, който е невинен все още", пледира Лиляна Деянова-ЛиЛана пред съда.

Тъй като и двете инстанции на спецсъда заседаваха по мерките за неотклонение по време на извънредното положение, делата бяха разгледани без публика. Въпреки заявения интерес не бяха предоставени нито протоколите от заседанията, нито определенията на магистратите, но "Сега" се запозна с тях.

На 26 април Деянова беше оставена в ареста от съдия Силвия Русева. Тя не се задълбочава в доказателствата, а схематично приема, че има достатъчно данни да се направи обосновано предположение, че тримата са виновни, както и че има опасност да извършат ново престъпление. Освен това престъпленията с евросредства "накърняват международния авторитет и доверие в България, което завишава значително обществената им опасност, както и тази на дееца", мотивира се съдия Русева.

Най-тежката мярка беше наложена и на Мартин Димитров, а Александър Деянов-Скилър беше пуснат под гаранция от 100 хил. лв., защото опасността да извърши ново престъпление не била така голяма. На 5 май втората инстанция с два на един гласа потвърди ареста на певицата и съдружника й, а гаранцията на брат й беше намалена на 50 хил. лв. Съдия Даниела Росенова подписа с особено мнение това решение на колегите си Веселина Вълева и Димчо Георгиев. Според нея тримата трябва да бъдат пуснати без мерки за неотклонение. Росенова намира, че от събраните доказателства до момента не може да се направи обосновано предположение за участие на тримата обвиняеми в организирана престъпна група. Мнозинството от съдебния състав обаче се съгласява с мотивите на спецсъда.

Обвинението

Наблюдаващият прокурор Данаил Шостак твърди, че престъпната група се ръководи от Димитров. В нея влизат Лиляна Деянова - управител на "Нованор" ООД, Ася Йовчева - управител на "Телерайз Лимитед- LTD", Александър Деянов - управител на "Скилър" ЕООД и Александър Ангелов - управител на "Ай Си Ти Солюшън" ООД. Димитров е обвинен и за четири заплахи с уволнение срещу хора от АПИ. ЛиЛана има обвинение за една заплаха.

Йовчева и Ангелов бяха пуснати под гаранция от прокуратурата. А от протоколите от мерките за неотклонение на ЛиЛана, брат й и съдружника й се вижда, че държавното обвинение ползва показанията на Йовчева и Ангелов, за да гради тезите си срещу останалите трима.

Апелативният съд обяснява, че заплахите на Деянова и Димитров към длъжностните лица не са престъпление, защото те нямат власт да ги уволнят. Освен това прокуратурата твърди, че заканите са целели сключване на договор за тол-системата, какъвто вече е бил сключен. След произнасянето на съда прокуратурата разпространи протоколите от разпитите на заплашваните.

Семейна ОПГ

Адвокат Николай Хаджигенов, който пред първата инстанция защитава и тримата, пледира, че никъде по делото ги няма милионите, за които говори прокуратурата. "През последните години Специализираната прокуратура под ръководството на главния прокурор създава т.нар. семейни организирани престъпни групи (ОПГ) с идеята да обособи подсъдността на специализираните органи. Това довежда до ноторно известната семейна ОПГ "Арабаджиеви" - майка, баща и син, на т.нар., ОПГ "Баневи" - двама съпрузи и майка и семейна ОПГ в тази ситуация - брат, сестра и съдружник. По делото са налице достатъчно данни, че съдружниците живеят на семейни начала. Тоест имаме поредната семейна ОПГ", казва адвокатът пред съда. Той сочи още, че всъщност делото е образувано по жалба на тримата му клиенти, които върху 600 страници са описали нарушения в АПИ и във връзка с тол-системата.

Бели хакери, спрели теч от Търговския регистър, подобен на този от НАП

Пред апелативния спецсъд Димитров обяснява, че "Нованор" е била проверявана през 2018 г. от прокуратурата, финансовата инспекция и ОЛАФ. И било установено, че няма нищо нередно.

"Не сме престъпници. Дори напротив. Неведнъж сме участвали в залавянето на киберпрестъпници, включително и педофили. Работили сме с господин Явор Колев от ГДБОП  (шеф на отдел "Киберпрестъпления", б.а.) по много такива случаи, като най-отличителният от миналата година, когато аз и Лиляна заедно открихме пробив в Търговския регистър, от който изтичаха милиони ЕГН, имена, адреси, роднински връзки и други лични данни на 8,7 милиона българи", това обяснява пред съда Димитров. В своя защита той казва още: "Вместо да разгласим случая в интернет, както направиха други наши колеги, ние алармирахме господин Явор Колев. За по-малко от час беше сформиран кризисен щаб, в който участваха представители на ГДБОП, ДАНС и други служби. Щабът рапортуваше директно на министър-председателя Бойко Борисов в реално време и на вицепреимера Томислав Дончев. В рамките на няколко часа отстранихме заедно проблема и за бързата навременна помощ получихме личните благодарности от премиера и от целия екип на ГДБОП и ДАНС. В последствие бяхме наричани "бели хакери" и този случай беше даван за пример в медиите".

22

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прокурори: Божков е регистрирал 212 ценности, а вече иззехме 4381

06.07.2020

1766 24
Балканските грабливи птици наедряха за европейски отстрел

06.07.2020

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

16372 19
Божков се закани на Борисов и Горанов с тайнствен ключов свидетел

05.07.2020

Обновена

16407 41

Коментари

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

За мен това оставя усещане, че аз не съм тук, никой от нас не е тук, заради тези проекти, предвид че те преди три, четири години вече са изпълнени. А сме тук защото познаваме един човек, който е невинен все още",

 

Не само за теб! За всеки с мозък по-голям от аспиринче.

марк

 

 

 

                                            Ще изгори момичето като Иванчева ....

'FranceskRivalta'8

Защо Властта на  суджуците, асансьорите, терасите, къщите на тъщите, къщата МУ в Барселона, водомора, боклукомора, гладомора, сектата «Свидетели на SARS-CoV-2»... толкова силно мрази жените, та ги прави жертви на съдебния МУ произвол?

Simplicissima
снимка на Simplicissima

защото без (видимо) изключение са технически

импотенти/евнуси/хомосексуалисти/педофили

ловkия

ЛиЛана пред съда: Първо ме питаха за Дубай и Божков

Че за какво друго да те питат, кифло, за новия ти музикален проект ли, цела София знае, че си любовница на Черепа.

atlantis

Ми то за едно я арестуват, а за друго питат. И какво, като едно време е била любовница на Черепа? Да не е Мата Хари, че в леглото да го разпитва за работата му. Те тия питания водят да заключението, че в държавните органи работят мнооого прости и тъпи хора. 

 

тютюн

Лофки, ако таа лъскава любовница е кифла, за което некак треба да гние в дрънголника, ти като къф си?

Информиран си за любовните подвизи на черепа? Ревност? И спирам дотук.

RockMusicbox

"Че за какво друго да те питат, кифло, за новия ти музикален проект ли, цела София знае, че си любовница на Черепа."

 

Сериозно ли го написахте това или е някаква мистериозна шега?

 

 

Mancho
снимка на Mancho

Покайте се, RockMusicbox!

Нима Вие посмяхте да се усъмните в неговата информираност?

RockMusicbox

То, посипването на главата с пепел си е етно-фолклор, но предпочитам леко да се ориентирам в насоките на коментарниците.

 

RockMusicbox

Не уважаеми, не за Бога! Моята личност е значително по прозаична и скромна. А и IP-то ми е на има-няма 400 километра от оня, дуднещият с устни. 

ловkия

Сериозно ли го написахте това или е някаква мистериозна шега?

Скилър, Вие ли сте това?

тютюн

Найденов, а Вие ли сте това?

марк

 

 

 

 

                     Ако , недай Боже рекат да арестуват и мен колко ли от бившите ми любовници ще изгорят ?

Калпазанче

Който се жали от властта, при това пише 600 страници верни неща за грабежите в АПИ, и кисне ловко пред началниците от Брюксел, си заслужава разследването. Ако пък е имало допълнително и вземане -даване с Враг №1 на Главатаря на шайката, подведомствения Му счетоводител и назначенеца Инструмент Господен с каскет, тогава такава опера ще му спретнат, че няма отърване дрънголника поне за година-две. Всичко е за сметка на данъкоплатеца. Що да не се пробват...

sega_reader

Ловкия само затвърждава мнението за себе си.

Както се казва, "По добре да си мълчиш и хората да те мислят за глупак, отколкото да си отвориш устата и да разсееш всякакви съмнения."

Balamurnik

Ловкия любезно предоставя потпури от ценната информация на ПИК, а вий, вий всички сте неблагодарници и се засрамете!

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Ловкия любезно предоставя потпури от ценната информация на ПИК, а вий, вий всички сте неблагодарници и се засрамете!

 

Абе, излезе ли от калъпа "другарчета, червенушки, чесъни и г-жа Лъжа", нещо не му се получава.

nebenebe

Всеки може да се изпусне, но като се имитира активно правосъдие, не е уместно да се шегуваме. Че у нас "съдът" се влияе от настроението на "обществото".

фортинбрас

На 5 май втората инстанция с два на един гласа потвърди ареста на певицата и съдружника й, а гаранцията на брат й беше намалена на 50 хил. лв. Съдия Даниела Росенова подписа с особено мнение това решение на колегите си Веселина Вълева и Димчо Георгиев. Според нея тримата трябва да бъдат пуснати без мерки за неотклонение. Росенова намира, че от събраните доказателства до момента не може да се направи обосновано предположение за участие на тримата обвиняеми в организирана престъпна група.

Във връзка с течащият Каскетинг в Патиланското Му Царство, питат радио „Ереван”:

- Вярно ли е, че вместо „организирана престъпна група”, абревиатурата ОПГ има новото съдържание на „Откровен Пиар на Гешев”?

От Радиото отговарят:

- Посоченото съдържание вече е процесуално остаряло. След експлозията на мащабите в борбата с „черепи и скелети от сценични гардероби”, „ОПГ” е с двете апелативни нови съдържания на – „Озаптете Полицаят Гешев”, преди да „Обвини (пардон) Олицетвори Прокуратурата като Гробище” на правовата държава!

редник

Вт., 26/05/2020 - 18:08 (нов)

тютюн

Найденов, а Вие ли сте това?

 

Не, обикновен чесън с претенции за величие...

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

Какво да я питат, да им изпее нещо ли?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×