Quantcast
Лозан Панов алармира, че шефката на НИП иска да се бетонира на поста | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Лозан Панов алармира, че шефката на НИП иска да се бетонира на поста

И министърът на правосъдието смята, че Миглена Тачева цели да получи още един мандат без конкурс
Обновена
6 781
 БГНЕС
Миглена Тачева

Управителният съвет на Националния институт на правосъдието (НИП) прие в понеделник правила, с които директорът на институцията получава служебно втори 5-годишен мандат без публична и прозрачна конкурсна процедура. Това обяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който е шеф на УС. Управителният съвет заседава в понеделник и прие предложените от самия директор Миглена Тачева промени в правилата за провеждане на избор на шеф на институцията, която обучава младшите магистрати, преди да започнат да правораздават. НИП също така организира и текущото обучение в съдебната система. Институтът е на издръжка от бюджета на съдебната власт, а директорът му по закон има 5-годишен мандат с право на повторно избиране.

Според Панов Тачева сега сама предлага привилегии за себе си. Панов твърди, че прокараните промени водят до автоматично удължаване с 5 години на мандата на действащия директор, дори и оценката за работата му да е средна, като се избягва конкурсното начало. "Нарушават се всички принципи, с които трябва да е съобразена процедурата за избор на ръководител на тази институция, ангажирана с обучението на магистратите – равен достъп, публичност и прозрачност", обяснява Панов в специално становище.

Измененията, цитирани от него, регламентират, че процедурата за избор на директор на НИП се открива не по-рано от 3 месеца и не по-късно от 1 месец преди изтичане на мандата на действащия директор. Създава се обаче раздел "Преизбиране за втори мандат", който регламентира процедура, която изпреварва другата: "Процедурата се открива със заявление от директора за преизбиране за втори мандат, което се регистрира в деловодството на НИП. Заявлението с приложен към него отчет на директора, се подава до председателя на управителния съвет не по-рано от 5 месеца и не по-късно от 3 месеца преди изтичането на мандата". 

Според промените Управителният съвет приема отчета за дейността на директора и оценява постигнатите резултати, като може да даде "задоволителна", "добра" или "много добра" оценка. Изменените правила дават възможност при получена оценка най-малко "добра", т. е. средната сред посочените, Управителният съвет да вземе решение за преизбиране на директора за още един мандат.

Единствено ако действащият директор не пожелае да ръководи НИП и през следващите 5 години, или ако оценката му е най-ниската - "задоволителна", се открива процедура за избор, в която могат да участват кандидати, различни от директора с изтичащ мандат, обяснява Панов.

"Сега" научи, че и министърът на правосъдието Десислава Ахладова, която е и член на УС, също е имала отрицателна позиция за предложените от Тачева промени. "Предложените изменения заобикалят конкурсното начало и преграждат възможността да се явят и други кандидати и да се изложат алтернативни възгледи и концепции за развитието на НИП", се казва в становището на Ахладова. "Сега" изпрати ред въпроси на министърката по темата, но получи единствено отговор, че тя е "изразила писмено отрицателно становище относно предложението за нов чл. 12, ал. 1 от проекта" за промени в правилата за избор на директор на НИП.

Във вторник дойде и реакцията на НИП, без личен коментар от Тачева. В позицията се казва, че институтът ще публикува на сайта си приетите правила и винаги  бил прозрачна и отворена институция. НИП разпространи и писмо от Панов, пуснато в края на мандата на предишния директор Драгомир Йорданов, с което напомня на УС, че мандатът му трябва да бъде оценен, за да може да участва в конкурса за следващ началник на института. Каквото и да цели да внуши НИП с това писмо на Панов, в него никъде не става дума Йорданов да участва в състезание без конкуренция. 

В УС на НИП освен Панов и Ахладова влизат и шефът на Върховния административен съд Георги Чолаков, главният прокурор Иван Гешев, членовете на Висшия съдебен съвет Красимир Шекерджиев и Евгени Иванов и проф. д-р Сашо Пенов от ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски", който е представител на МП. Против предложените от Тачева промени е гласувал само Панов. Чолаков, Гешев, Шекерджиев, Иванов и Пенов са ги подкрепили. Ахладова не е гласувала, защото е отсъствала от заседанието, научи "Сега".

Тачева бе избрана за шеф на НИП през лятото на 2016 г. Тогава тя бе предпочетена пред дотогавашния директор Драгомир Йорданов и бившия правосъден министър Антон Станков. Преди това Тачева е две години правен съветник в "ВВМД" ООД, а между 2010-а и 2014-а е изпълнителен директор на "Феста Холдинг" АД. Тачева е министър на правосъдието в периода 2007-2009 г.

Още

Гешев защитава спецправосъдието: Тричат съдиите!
Съдът разкри произвола на НАП срещу Лозан Панов
Гешев пак обедини ГЕРБ, ДПС и БСП в парламента

22.04.2021

Обновена

18569