Quantcast
МВР пак ще спира на границата за неплатени пътни глоби | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

МВР пак ще спира на границата за неплатени пътни глоби

2 737
 БГНЕС
Вътрешният министър Христо Терзийски предлага и граничните полицаи да могат да проверяват за неплатени глоби, а не само самоличността на преминаващите границата.

МВР не се отказва от идеята си да събира неплатени глоби на границата, въпреки всички критики, че така се ограничава правото на свободно движение на хората. Вътрешният министър Христо Терзийски предлага промени в правилника за дейността на МВР, с които се регламентира, че и граничните полицаи могат да проверяват дали пътуващите имат неплатени глоби и невръчени фишове за пътни нарушения. За проекта първо писа mediapool.bg.

"Ще се постигне засилване на контрола на движението по пътищата, както и повишаване на събираемостта на наложените наказания глоба. Ще се предостави възможност за тяхното заплащане от собствениците или ползвателите на моторни превозни средства на място в зоните на ГКПП, изградени на международни шосейни пътища", пише в мотивите си Христо Терзийски. В тях обаче няма и дума за това, че през ноември Върховният административен съд нареди на граничните власти незабавно да преустановят връчването на наказателни постановления и/или електронни фишове за неплатени глоби на ГКПП "Кулата – Промахон" и на ГКПП "Илинден – Ексохи".

МВР започна масовите проверки на границата през лятото на 2020 г. Закона за движение по пътищата регламентира, че за неплатени пътни глоби се отнема шофьорска книжка и временно се спира от движение на автомобила, т.е. ако се окаже, че някой има неплатени глоби и не го направи веднага на границата, няма да може да пътува.

От делото пред ВАС се видя, че масовите проверки са започнали по заповед на главния секретар. Тя се позовава на Закона за движение по пътищата регламентира, че за неплатени пътни глоби се отнема шофьорска книжка и временно се спира от движение на автомобила. Нормата беше атакувана от омбудсмана пред Конституционния съд с аргумента, че тази уредба ограничава основни права на гражданите, като свободното придвижване в страната, правото на напускане на нейните предели, правото на личен живот, както и принципа на правовата държава. КС допусна делото през юли м.г., но още не се е произнесъл.

Върховният административен съд също напомни, че според трайната практика на Конституционния съд, на Съда по правата на човека и на Съда на Европейския съюз, това, че държавата не може да изпълни задължението си по връчване на електронни фишове и на наказателни постановления, издадени въз основа на Закона за движението по пътищата, както и да събира вземанията си по тях, по никакъв начин не може да бъде основание за възпрепятстване на правото на напускане на страната.

Според ВАС служителите на "Гранична полиция" нямат право да извършват контрол по Закона за движение по пътищата, в това число и да проверяват за навръчени наказателни постановления и фишове. Проверките при преминаване на границата могат да бъдат свързани със самоличността на лицата, валидността и истинността на представените документи (лична карта или паспорт), пише още в определението на съда. Сега очевидно Терзийски заобикаля съдебния акт като преправя правилника за дейността на МВР.

 

Още

ДАНС и МВР влязоха и в Комисията за енергийно регулиране

23.09.2021

2355
Олимпийската шампионка Ивет Горанова започва работа в МВР

20.09.2021

Обновена

4459
Катаджиите вече няма да се крият в храстите

10.09.2021

5415