Quantcast
Никой не може да припари до любимите на властта ловни стопанства | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Никой не може да припари до любимите на властта ловни стопанства

Частни огради блокират достъпа до 470 000 дка гори
4 441
 Зелени закони
Ловната ограда в ДУ Каркария

Държавни земи и гори с площ над 470 000 дка са затворени за гражданите чрез огради, които са под контрола на около 50 частни фирми, пише екоорганизацията "Зелени закони", като се позовава на справка от Министерството за земеделието и горите. Природозащитниците предупреждават, че са зачестили сигналите от туристи и ловци за феодализирането на българските гори от ловни олигарси.

Съгласно Закона за лова и опазването на дивеча в мрежата от защитени територии - Натура 2000, се допуска изграждане на оградени площи за развъждане на дивеч единствено след писмено разрешение на Изпълнителната агенция по горите и след оценка за въздействие върху околната среда. За изграждането на тези ловни огради, които затварят повече от площта на Национален парк „Пирин“, обаче не са открити каквито и да е било писмени разрешения от страна на ИАГ, нито заповеди на МЗХГ, поради което процесът на възникването им е на практика крайно непрозрачен", твърдят от "Зелени закони".

"Има и много сигнали от ловци, че частните концесионери не са адекватно контролирани от горските институции и често използват ловните огради не само с цел обсебване на горите, но и на дивеча, като го улавят извън оградите и го пускат после в тях, за да си подпомагат неправомерно ловния бизнес. Такива случаи станаха известни в Кърджали и в родопските села Късак, Дорково и Забърдо", алармират природозащитниците.

Сдруженето обръща внимание, че държавата не е предвидила изискване за заплащане на право на ползване и за ограждането на горски и земеделски терени с ловна цел. В българското ловно законодателство няма никаква юридическа процедура за отчитане на интересите на собствениците на земите и горите, отдадени някому за лов. Когато частна нива или гора се включи в някоя ловна ограда, собственикът й на практика губи възможността да си стопанисва земите и горите.

Като емблематични примери за „обсебването“ на горските територии от частни концесионери "Зелени закони" сочат ДДУ „Герзовица“, ДДУ „Омана“ в Родопите, ДЛС „Мазалат“ и ДДУ Буковец в Стара планина, ДДУ Дъбрава в Бургаско, както и ДУ Дяк в Рила. "По сигнали на туристи и ловци е събрана информация за малкото налични в интернет заповеди за ограничаване на достъпа до част от тези ловни участъци. Основните проблеми, които намираме в тези заповеди са по отношение на мотивите, сроковете, липсата на съгласуваност със заинтересованите страни и ограничената публичност", пише в анализа на сдружението.

"Зелени закони" прилагат и списък с всички оградени площи по Закона за лова и опазването на дивеча. От него става ясно, че сред ползвателите на ловни огради е фирмата на Валентин Златев - "Тера тур сервиз", за която "СЕГА" писа, че стопанисва любимото на Бойко Борисов ловно стопанство "Паламара" в Шумен. Фигурира и фирмата "Био Майнинг" на Румен Гайтански-Вълка, която стана известна с незаконно строителство с ДЛС "Искър". В справката са още мастити изпълнители на обществени поръчки като "Пътинженерингстрой-Т", както и бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров с фирмата "Етрополски бук".

 

Още

Ловни концесионери властват над 7 млн. декара гори и земи

17.05.2021

12352
Прокуратурата онемя за абсурдните оценки на заменките по морето

26.04.2021

ТАНЯ ПЕТРОВА

6173
Сблъсък между два тира затвори за часове магистрала Тракия

08.04.2021

Обновена

1909