facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Новите случаи на COVID-19 у нас пак се увеличават - 158

Правителството ще закупи още 42 000 PCR теста от Южна Корея
Обновена
4 131
 Илияна Кирилова

Нови 158 случая на заболели от COVID-19 са регистрирани в България за денонощие - към 0:00 ч. на 1 юли. Това е ръст в сравнение с предишния ден, когато бяха установени 140 новозаболели, както и много близо до анти-рекорда от 166 нови случая от 26 юни. Направени са общо 3 343 PCR теста. Най-много положителни от тях има в столицата - 43, следват Смолян - 36, София - област - 14, Кюстендил - 12, Пловдив и Пазарджик - по 7 и т.н.

Според "Нова телевизия", в завода за производство на автомобилни части в Смолян са установени още 31 заразени служители, с което те стават общо 88. Работещите с положителни проби ще бъдат поставени в 14-дневна домашна изолация. Изследванията на персонала продължават.

След установяването на 94 новоизлекувани за изминалото денонощие, в момента активните случаи са 2083. От тях има 435 хоспитализирани, а 32-ма са в интензивно отделение. Има и притеснителен ръст на починалите - нови седем, с което общият им брой от началото на кризата с COVID-19 става 230.

"На този етап е рано да се говори за прогнози кога вирусът ще поразява по-малко. Бих била по-предпазлива в казването, че вирусът отслабва, защото вече имаме 32-ма човека, които са на апаратна вентилация и практически тази цифра расте. Доскоро бяха 13-14 човека", заяви пред БНТ доц. Любомира Николаева от Националния център по заразни и паразитни болести.

"Безсимптомното изкарване на всяка една инфекциозна болест е много голям проблем, обществен проблем, защото това са хора, които са клинично здрави и които нямаме никакви основания без съответното доказателство, че е позитивен, да го спрем от обществения, трудов живот", допълни тя.

Междувременно Министерският съвет одобри закупуването на още 42 000 PCR теста за COVID-19. Те ще бъдат закупени от южнокорейската компания OSANG Healthcare Co., Ltd, като стойността им ще е 340 500 долара, с включени транспортни разходи. Средствата ще бъдат осигурени по проект "Борба с COVID 19", финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж” 2014-2020 г."

 

ЧАСТНИ ЛАБОРАТОРИИ

5945 души са тествани в цялата страна от 6 април до 30 юни в частни лаборатории с бързи тестове за антитела, показва статистиката на сайта LabTestCovid19.com. От тях в 119 случая (2%) са регистрирани положителни проби за антитела IgG, а в 62 случая (1.1%) - за антитела IgM. Първото означава, че тестваният е прекарал инфекцията, а второто - че заразата е в ранен етап.

Има и 57 проверени (1%), при които са открити и антела IgG, и антитела IgM. Тестваните с по-бавните, но считани за "златен стандарт" PCR-тестове са 691, от които 12 (1.7% ) са дали положителна проба за коронавирус. Статистиката в сайта се базира на извършени тестове от лицензирани лаборатории в страната, които са се регистрирали в системата и споделят данни.

Ключови думи:

COVID-19, коронавирус
58

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Само който не е работил с коронавирус, казва: "Не носете маски!"
МВнР представя с интерактивна карта условията за пътуване в чужбина

14.07.2020

1233 2
Втори ден се вият опашки пред лабораториите за PCR тест

14.07.2020

Обновена

8029 19

Коментари

Страници

geo_19

А бюлетина за нивото на река Дунав кога?

ppipi7766

Ми сряда е, трябва да се "бачка".

Утре в други ден ще мислим за уикенда.

 

geo_19

В друга медия чета:

 

За последното денонощие само един пациент с доказан COVID-19 е бил приет в лечебно заведение и то в интензивно отделение.

 

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/potvardenite-virusonositeli-doblizhavat-5000-pochinalite-sa-veche-230

сип

приет в лечебно заведение и то в интензивно отделение.   

Интензивните случаи са ясни, пасивните тоже.  Активните, активните.......🙈

vrana2

 

   Мъка. Падежът в стадото Му е слаб и няма да може да гепи едни пари.

Сгугню
снимка на Сгугню

Бих била по-предпазлива в казването, че вирусът отслабва, защото вече имаме 32-ма човека, които са на апаратна вентилация и практически тази цифра расте. Доскоро бяха 13-14 човека

Това ми направи впечатление още от оня ден, когато се каза, че тия в интензивните са 31.

На практика броят на хоспитализираните и на тия в интензивните отделения е същият какъвто беше прлез април, когато вирусът, според НОЩ, бил по-силен.

Така че сега имаме много повече заразени, същата бройка болни и тежкоболни, починалите ежедневно са между 5 и 7, преди бяха 2-3, но мерките са разхлабени.

Гочу
снимка на Гочу

На ден в България умират средно по около 300 човека. Умират основно от сърдечно-съдови заболявания , инсулти , онкологични ... Защо е постоянната фиксация върху няколкото "жертви на ковид" , дори да приемем за чист факт /абсолютната лъжа/ че тези няколко умрели са умрели именно от ковид ? Защо не роните сълзи за умиращите онкоболни деца ??? Защо не роните сълзи за умиращите от инсулти у дома си възрастни , защото клиничната пътека ги пъди рано-рано от болниците ??? Защо не поните сълзи за починалите от инфаркт , които не смеят днес да потърсят лекарска помощ , да не ги "ковидират" ??? 

Сгугню
снимка на Сгугню

На ден в България умират средно по около 300 човека. Умират основно от сърдечно-съдови заболявания , инсулти , онкологични ... Защо е постоянната фиксация върху няколкото "жертви на ковид" , дори да приемем за чист факт /абсолютната лъжа/ че тези няколко умрели са умрели именно от ковид ? Защо не роните сълзи за умиращите онкоболни деца ??? Защо не роните сълзи за умиращите от инсулти у дома си възрастни , защото клиничната пътека ги пъди рано-рано от болниците ??? Защо не поните сълзи за починалите от инфаркт , които не смеят днес да потърсят лекарска помощ , да не ги "ковидират" ??? 

Ти ли точно ще говориш за ронене на сълзи?

Сократя

На 8.

Абе, приятел, точно ти ли ще кажеш това?

Нали точно ти си от лагера, който ни успокоява, че мрат само старите и болните.

Джиджи

@Гочу

Защо не роните сълзи за починалите от инфаркт, които не смеят днес да потърсят лекарска помощ , да не ги "ковидират" ??? 

А ти, защо ЛЪЖЕШ най-безобразно, тъй като няма как да ме обориш за следното ... 👎

 

Писах тук в разгара на пандемията – на Гергьовден! – за мой близък приятел от Варна, на когото се обадих по телефона, за да честитя имения ден.

 

А той ми отговори от варненска болница, в която е бил приет ВЕДНАГА

два дни преди това с ИНФАРКТ !!! И слава на Бога, тъй като си тръгна

няколко дни по-късно по живо по здраво ... 👍👏

 

А ти, да кажеш нещо по въпроса?! 😴

 

 

Гочу
снимка на Гочу

Ха , и ЩО ДА НЕ ГОВОРЯ АЗ , БЕ ?  Ти партийно разрешение ли ще ми даваш ? 👺 

gpc

Всъщност, хоспитализираните вече чупят рекорди, но в интензивното са все още по-малко от максимума до момента. Ето картинка:

 

https://pasteboard.co/JfDqMyx.png

 

Сините са хоспитализираните, червените са в интензивното. Та, съотношението е малко по-добро от колкото беше, но разликата е притеснително малка, а лошото е, че сега случаите продължават да растат - не очаквам да тръгнат да спадат пак в скоро време, предвид настаналата мангърщина.

Yankov

И ако наистина има разпространение на вируса, кво ви е виновен Мангъров за тая природна неправда?

Утре ще го изкарате виновен и за земетресенията.

Не ви ли стана ясно, че театрото с мерките не хваща декиш? Както е безумна идеята да спреш Земята да се върти, така е безумна и китайската партенка да спреш хората да живеят като обществени животни. 

Първо, те са животни и трябва да ядат. Второ, те са човешки същества и трябва да общуват.

Ако вирусът е решил да изтребе човечеството, няма сила, която да го спре.

Работата на лекарите е да лекуват. Работата на епидемолозите е да се опитат колкото могат да ограничат епидемиите, като изолират заразените болни. Работата на вирусолозите е да изследват вируса и да си изяснят неговата същност и поведение, работата на фармаколозите е да разработят /ако могат/ ефикасни лекарства за неговото лечение.

Ако не могат да направят нищо от това, природата ще си каже своето. В най-лошият случай човешките същества ще се адаптират към вируса, както са се адаптирали към всички останали. Е, жертви ще има. Но то кога е нямало?

Всички данни досега, дори и раздутите такива, показват, че този вирус не е ядрена атака срещу Земята от извънземни същества.

Моля, спрете да осирате пейзажа. Той вече е достатъчно осран.

Гочу
снимка на Гочу

Само още ветеринарите не сме разкрили "микролаборатории" за диагностика на Ковид.  За нас няма предвидени средства , за това. .Иначе гарантирам че ще открия по няколко щама корони в котките , кравата , за прасетата и кокошките не ми се мисли... Последните научни проучвания от Танзания ми дават надежда за коронавирус и в маслото в картера на "Нива"-та... Папая не отглеждам.😢

gpc

Всъщност, ако си ветеринар, би трябвало да знаеш, че има ваксини срещу коронавирус при животните. Сред животните, също така, няма антиваксъри, нито и такива, дето се страхуват, че Бил Гейтс ще ги чипира. ;-)

Slava
снимка на Slava

Каквато е партията им, такъв е и електоратът ѝ👎

 

https://www.24chasa.bg/novini/article/8761992

Гочу
снимка на Гочу

Вашето не е Партия , вашето е Диагноза.

сип

Вместо да обиколят и да вземат материал от носоглъткана на карантинираните по домовете, във Варна ги викат в РИОКОЗ. Образуват се опашки, чака се с часове.Така тези, дето уж трябва да ограничат разпространението на вируса, събират на едно място най-рисковия контигент, да си споделят рецепти за баница и микрофлора. Иначе полицайчетата редовно ги проверяват по адрес и глобяват отсъстващите.😉

Гочу
снимка на Гочу

Ми щото знаят докторе , че реална заплаха от вируса няма. Останалото е ДИКТАТУРА.

Джиджи

знаят, че реална заплаха от вируса няма.

😲😷😵

 

😂

Гочу
снимка на Гочу

Заплахата е само върху психичното здраве на хората. Но огромното мнозинство хора се отърсиха от пропагандата сами. Видяха че НЯМА ЕПИДЕМИЯ.

/а не "няма вирус" , както вкарват в устата на нормалните неказани неща - ковид откачалниците/. Няма камари от трупове. Не се "умира яко". И става въпрос за една глобална даравера ! Ся може да отговориш с двайсе емотикона. 😁

Джиджи

И става въпрос за една глобална даРавера ! Ся може да отговориш с двайсе емотикона. 

И триесе нема 'ми стигнат ... 😃

joshzack

Вместо да обиколят и да вземат материал от носоглъткана на карантинираните по домовете, във Варна ги викат в РИОКОЗ. 

Викат ги на място, защото иначе трябва да осигурят правилно пренасяне на взетите проби до лабораториите. А найлоновите торбички и охлаждащите кутии за пикник, които видяхме преди 2-3 дни на сайта на в. "Сега", не са средства, които осигуряват необходимата постоянна температура. 

От известно време се опитвам онлайн да намеря инструкцията, по която се работи с PCR тестовете в България, но не успявам. Ако някой може да даде линк...

pasamaz

Джош иска да гепи ляба на кантарджийчето ... Няма инструкция, арт директора на къс повод управлява процеса.

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Вчера лабораториите извъртяха 450 000 оборот, днес 330 000. Около 800 000 за 2 дни. Поздравления за собствениците на лабораторииите и честито. Само напред и нагоре!

Вчерашните 140 доказани заразени с ковид ни струваха по 3200 лв. на заразен. Днешните 158 заразени, само по 2100 лв. Поздравления за Радка Аргирова и компания! До сега се бъзикаха с по някоя ELISA  и 10- тина PCR-a на месец, но сега бизнесът е сериозен. Пускайте връзки и лобита в МЗ да включат PCR като задължителен "златен стандарт" за диагностика на грип и ОРЗ. Всеки с хрема на PCR. Който не изпълнява- 300 лв. глоба. За лекарите по 3000 лв. Че това с ковида ще е до време. Може да се използва извънредната ситуация- с една заповед на Ананиев и готово. 

Гочу
снимка на Гочу

Познавам една докторка , приятелка на друга докторка моя специалистка. Доста смотана с малка практика /в частен център/ . С изненада разбрах от моята позната , че е отворила "микролаборатория" за ковид и въртяла писиари , серологични и ненам кви си още алхимии... И от два месеца била "много доволна" 😎

Дежурния

Тези обороти на каква основа се оценяват? Примерно  ЕЖК или цените на НЗОК плащани на лабораториите?

Гочу
снимка на Гочу

Между 150-200 лв/тест. На ден правила до десетина теста ! Ковидисти и хора в стрес все още има достатъчно. На някои им искат по служебни задължения. На трети им предстои пътуване зад граница , а някои страни /като Чехия например/ искат входящ отрицателен тест 48 часа преди влизане на територията им... Изобщо бизнесът фърчи , дежурний !

Ace_

Имам слаба надежда, че поне малка част от антиковидистите ще започнат да се въздържат да ръсят идиотщината "заразените са повече, само защото са направени повече тестове"

Aniki

Нови 158 случая на заболели от COVID-19

може ли някой да ме просветли дали тези 158 случая са наистина на заболели от Ковид-19 или се касае за 158 с положителни тестове за наличие на коронавирус? 

 

edit: сложен ли ми е въпросът?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш