Quantcast
Регистрирани са 140 нови случая на COVID-19 в България | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Регистрирани са 140 нови случая на COVID-19 в България

Блокадата на ромския квартал в Кюстендил бе удължена до 8 юли. Това предизвика напрежение и спонтанни протести
Обновена
7 311
 Илияна Кирилова

140 са потвърдените нови случаи на коронавирусна инфекция в България, сочат данните от Единния информационен портал Coronavirus.bg. През изминалото денонощие са направени рекордните 4525 PCR теста, с които общият брой на изследванията от този тип достига 138 130 към 0:00 ч. на 30 юни.

Към този час общият брой на регистрираните носители на COVID-19 в страната е 4831, от които активните са 2026. Оздравелите са 2582-ма, от които 74 през последното денонощие. Хоспитализирани са 434 души, от тях 31 са настанени в интензивни отделения. Починалите от началото на пандемията у нас са 223-ма, включително четирима през изминалите 24 ч.

Във Варна бе диагностицирано дете от детска градина. Става дума за забавачницата "Ален мак". Днес ще бъде извършена дезинфекция на помещенията на втора А група, където е регистрирана заразата. Групата ще бъде затворена, другите ще отворят в следващите дни. Предстои изследване на персонала.

60 от потвърдените нови 140 случая на коронавирус са от Смолян, където пламна огнище в предприятие за авточасти. Това поясни пред БНТ тази сутрин държавният главен санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той посочи, че заразените са от ромската махала, където е "по-трудно спазването и прилагането на противоепидемичните мерки".

От днес заводът в Смолян ще работи при строги мерки за сигурност, съобщи "Нова телевизия". Общо заразените работници там към момента са 87. Предстои масово тестване на всички служители. Те ще бъдат стимулирани да ходят на работа, като им се осигури личен транспорт. След дезинфекция ще вършат задълженията си в една смяна, ще се хранят в пластмасови кутии и ще избягват струпвания.

От РЗИ-Смолян смятат, че заразата е тръгнала от автобусите, с които работниците се транспортират до завода.

"Когато има огнища, има възможност и за дифузно разпространение на заразата и има излизане на вируса извън огнището. В тези огнища се опитваме да действаме фокусирано и локално. Имахме такива на много други места и до седмица успяваме да ги потушаваме. Надявам се, че и тук мерките ще дадат резултат", коментира пред БНТ д-р Кунчев.

Той обясни, че повечето тестове, които в момента се правят са по инициатива на работодател, община или организация, което не е препоръчително. Според главния здравен инспектор в момента е по-добре да се вземат превантивни мерки и да се влагат усилия в намаляване на разпространението на заразата.

Със седмица ще бъде удължена карантината, наложена на ромския квартал в Кюстендил. Това стана ясно след заседание на Областния щаб за борба с коронавируса, предаде БГЕНС. На заседанието са присъствали областният управител Виктор Янев и главният държавен здравен инспектор доц. д.-р Ангел Кунчев. Забраната за напускане на квартала по маловажни причини остава в сила до 8 юли. Това предизвика напрежение и спонтанни простести в квартала.

На заседанието на кюстендилския Щаб стана ясно и, че още двама инспектори от "Инспекцията по труда" са дали положителни проби за коронавирусна инфекция, но и двамата са в добро общо състояние и не са настанени в болници. 

 

 

ЧАСТНИ ЛАБОРАТОРИИ

5941 души са тествани в цялата страна от 6 април до 28 юни в частни лаборатории с бързи тестове за антитела, показва статистиката на сайта LabTestCovid19.com. От тях в 118 случая (2%) са регистрирани положителни проби за антитела IgG, а в 62 случая (1.1%) - за антитела IgM. Първото означава, че тестваният е прекарал инфекцията, а второто - че заразата е в ранен етап.

Има и 57 проверени (1%), при които са открити и антела IgG, и антитела IgM. Тестваните с по-бавните, но считани за "златен стандарт" PCR-тестове са 691, от които 12 (1.7% ) са дали положителна проба за коронавирус. Статистиката в сайта се базира на извършени тестове от лицензирани лаборатории в страната, които са се регистрирали в системата и споделят данни.

Ключови думи:

коронавирус, COVID-19
154

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Заведенията поискаха първо големи компенсации и след това локдаун

23.11.2020

1207 6
23 НОЕМВРИ

23.11.2020

526
5 км опашка от камиони на Кулата заради задължителните тестове

23.11.2020

Обновена

2434 12

Коментари

Страници

Wolf ACE

Изостават, само тестове хабят... С тия трябваше поне 300 заразени да запишат...

Вчера 1000, днес 5000.. явно и вирусът почива в неделя, та не заслужава да го тестват..

Леля Ог

Както забеляза един форумец, всяка новина от този вид съдържа нещо рекордно. Сега е рекорден броят на тестовете.

Джиджи

Както забеляза един форумец, всяка новина от този вид съдържа нещо рекордно.

Не е само "новина от този вид".

 

Щото МИСИРКИТЕ всичко си мерят в рекорди. 😂👏💃

geo_19

А кой твърдеше, че нямало зависимост между броя на тестовете и броя на новооткритите?

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

А кой твърдеше, че нямало зависимост между броя на тестовете и броя на новооткритите?

 

Сгуню и Ко.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Мене това "оздравели" много ме озадачава. Какво значи "оздравели"? Изписани от болница ли? Дали положителен резултат, но след две седмици не развили симптоми ли? Изобщо цялото това мазане с баданарките и засипването с ирелевантни числа ясно показва, че не им е чист косъмът. Всичко може да се каже толкова просто и ясно, могат да се дадат адекватни сравнителни статистики, но не го правят. Затова има само две обяснения : или лъжат, или са тотални некадърници.

вале

👍

Каспър

Я па съм любопитен как протича лечението, що за хапчета пият, освен кислород за по-тежките и 3х1 гр Парацетамол :
1. На тия дет са си в къщи
2. На пациенти със симптоми в болница
3. Кога те наливат с антибиотик, преди бактериалната пневмония или след
двама доктори питах, конкретен отговор нямаше, трябваше с ченгел да им вадя думите и успех не постигнах особен и също само две обяснения затова имам, а може би три, амм тъй е когато инфо няма😉

Тракийка7

Лъжат.

Джиджи

Всичко може да се каже толкова просто и ясно, могат да се дадат адекватни сравнителни статистики, но не го правят.

За това има само две обяснения : или лъжат, или са тотални некадърници.

ТцЪ. Има и трето. 😜

 

Просто не смятат, че има некой достоен, на когото да са обясняват ... 😲😳😵

 

😅

сип

регистрираните носители на COVID-19 в страната е 4831, от които активните са 2026. 

 

Кой туй нящо- активен носител на Ковид 19, ...?

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Кой туй нящо- активен носител на Ковид 19, ...?

 

Ами, "активен" значи енергичен, действен. Предполагам, че активен носител е човек, който го носи, но не може да стои на едно място.

сип

Аз пък си викам, като има активни, има и пасивни, на нящо друго зе да ми замязва 😳

Su38

60 от регистрираните 140 положителни теста са от един завод в Смолян. Тези 60, ако са верни данните в дописката, са от 300-400 проби. Може и да са 90, можеш ли разбра счетоводстото на "Щаба"? Но нека са 60. Следователно останалите 80 са установени от над 4000 проби от цялата страна.

Тази неравномерност в откриваемостта говори за:

1. Колкото е по-гъста мрежата, толкова повече положителни проби се получават. Това обикновено се случва в предприятия, където ВСИЧКИ работещи са контактни на първия положителен. Потвърждава се мнението ми, че масовото тестване дава много по-обективна информация. Но това трябваше да се прави много по-рано. Но станалото, станало.

2. Второ, разпределението на откриваемостта говори за слабо разпространение и слаба заразяемост.

3. Трето, циганската махала в Кюстендил е затворена. И какво, намаляват ли положителните случаи там?

Очевидно, изчерпихме всички известни ни мерки. Остават още - изучаване на поведението на вируса. Колко е заразен във всеки един момент, дали безсимптомните наистина заразяват и още, и още. Наука, наука, не само да прибираме едни пари... Сега му е времето "професорите", "доцентите" и "академиците" да докажат "експертизата" си, не само на приказки...

Гочу
снимка на Гочу

Потвърждава само принципа на насилствено тестване на разни зависими хора - предприятие , циганска махала , където здравното ниво ... хмм не е особено високо и могат да ги нарочат за каквита и да са / "заразени!"/ Ходи да кажеш и докажеш че не си. Там където опитаха с малко по-будни и образовани хора  , например с пернишката учителка , стана "фал"👹

Джиджи

тази неравномерност в откриваемостта ...

Хе-хе ... Знаех си аз, че един ден ше стигнеш и дотук. 😆

 

Да търсиш равномерност в хаоса ... 👉😵💩😵👈

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Нарича се ентропия. Ако го подредиш вече не е хаос

Джиджи

Ако го подредиш вече не е хаос

Ако го подредиш, ама НЕ можеш!!! 😍😊😝

Каубой
снимка на Каубой

Моите почитания, философстването на ръбА си е чисто еБ???е. Станете и вие професор, член. кор сте го пропуснали, па може и академик...на ран. РАН- руская академия наук. Добро пожаловать!

Дежурния

Сега му е времето "професорите", "доцентите" и "академиците" да докажат "експертизата" си, не само на приказки...

Абсолютно точно. За съжаление, вече почти 4 месеца значителна част от тази общност убедително доказва това, което само се подозираше. 👀

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

4525 PCR теста,

 Това са 450 000 лв. за тестване за 1 ден. Вчера писах, че досега харчим по 1,5- 2 млн. за PCR  седмично и ако продължаваме по същия начин, за година ще са ни нужни около 100 млн. лв. Но след днешните нива  коригирам прогнозата- ще са ни нужни между 350 - 500 млн. за PCR тестове за година. И това при положение, че се използват само за диагностика на ковид. Ако се включат грип и др. респираторни вируси нямам идея до какви суми може да стигне тази лудост.

 

 

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Масови изследвания не трябва да се правят. Защото с изследвания не може да се спре респираторна инфекция. Днес те изследват и си здрав, след два часа някой кихва в магазина и вече си заразен. А още не си получил отрицателния резултат от лабораторията. По документи си здрав, в действителност заразен. 

В момента в България няма истинска епидемия.  Болните са сравнително малко. Това е хубаво. Разпространението е по-скоро спорадично с отделни огнища. Откриваме отделни случаи и тъй като за всеки случай се правят много разширени проучвания и изследвания на контактни, откриваме доста здрави заразени, които повишават броя на случаите. Но е добре, че тежко болните не са много. Това е подход подходяш за ситуация, когато се опитваме да ликвидираме отделно единично огнище с няколко заболели и да спрем разпространението на причинителя. Но вече не сме в такава ситуация- болните са стотици, безсимптомни заразени са десетки или стотици хиляди, на цялата територия на  страната.

Сега  трябва да се стремим да поддържаме това положение. Трябва да насочим повече сили и средства за лечение на болните . Не само в болниците, а и тези, които са на домашно лечение. Защото за тяхното лечение не се харчи и не се полага почти нищо- нито PCR, нито серологични тестове, нито средства за лечението им. Затова и много от тях попадат в болница без това да се налага от състоянието им. Да прецизираме карантинните мерки и кръга на изследвани контактни, за да не хабим средствата за тестване на здрави хора  и да ги изпращаме в ненужни карантини.

Wolf ACE

👍 Не съм лекар, но това звучи много логично. Макар, че влиза в разрез с интересите на тия ,които раздухват и поддържат истерията.. Не знам дали ще се случи..

Гочу
снимка на Гочу

Като ветеринар със 6 семестъра , потвърждавам 😁👍

Ференги

И от мен 👍

Джиджи

Масови изследвания не трябва да се правят.

Защото с изследвания не може да се спре респираторна инфекция.

Днес те изследват и си здрав, след два часа някой кихва в магазина и вече си заразен.

Барми, най-сетне нещо смислено и логично!!! 💋👄💋

Sine_metu

Вт., 30/06/2020 - 12:36 (нов)

Джиджи

„Масови изследвания не трябва да се правят.

Защото с изследвания не може да се спре респираторна инфекция.

Днес те изследват и си здрав, след два часа някой кихва в магазина и вече си заразен.“

Барми, най-сетне нещо смислено и логично!!!

 

С тъга забелязвам, че колкото по-дълго пишете по темата, толкоз по-безсмислено.

 

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Малко,малко-колко да са малко? Да вземем Кюстендил. Ромският квартал троши телефона на спешна,щот сега им е паднала аванта. При навика да пердашат парамедиците ,от една страна,от друга имаме една хронична хипохондрия в маалите съчетана с липса на осигуровки. В крайна сметка в общинската болница имаме петнайсет настанени,от тях няколко сравнително тежки(туй няколко е неизвестно число-повече от един,но явно по-малко от седем,щото кмета щеше да приплаче че са "половината") . И кмета описва трагична картина. Четирима лекари-двама пулмолози и двама вътрешни,търчат като изоглавени със скафандри между отделенията. Из всички отделения! Значи тия петнайсет,от тях 2-3 в интензивното ,са пръснати из кардио,вътрешни,инфекциозно,възможно и травматология...значи маалата има пълният букет заболявания ,а коронката се оказа билета за достъп до болница. Кмета пробва с финт да ги насочи към Дупница или държавата да ги изнесе на палатки,щото с петнайсетина без осигуровки болницата издиша финансово. Отделна тема е за чий лекари търчат по отделения-на практика след диагностициране те предават на сестрите и санитарките и минават само на визитация, но явно кмета си пада по кинематография в стил "спешно отделение".

 

В резюме-трима в интензивно са достатъчни да изкарат от строя общинска болница при сегашната организация.

Клвид е политика и перманентно малоумие.

PlaNed
снимка на PlaNed

Предстои масово тестване на всички служители. Те ще бъдат стимулирани да ходят на работа, като им се осигури личен транспорт

Може ли милата рИдакция да разкаже повече за тази чудесна инициатива "осигуряване на ЛИЧЕН транспорт"?

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Шофьор и лимузина от НСО

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш