Quantcast
Община Варна безсрамно глобява с по 300 лв. за протест срещу нея | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Община Варна безсрамно глобява с по 300 лв. за протест срещу нея

Санкцията е за хора, дръзнали да негодуват срещу мръсотията в града
Обновена
7 694
 FB/Стела Николова
Част от сцените на 3 август.

Пълен абсурд се разиграва във Варна. Вместо да почисти града, общинската управа раздава глоби за протест срещу препълнените контейнери. А и не се свени да измисля формални причини за санкциите. Всичко това стана ясно от съобщение на местния политик Стела Николова (ДБ) в социалните мрежи днес. Тя разпространи акт срещу нея, наложен от зам.-кмета Тодор Иванов.

Предисторията бе на 3 август. 5-6 души протестираха тогава пред входа на сградата на община Варна срещу ужасната ситуация със сметосъбирането това лято. Реално бе кратък пърформанс, в който хората оставиха на стълбите 2-3 кашона и торби със смет - с ясното намерение в края да ги приберат. При участниците обаче се появиха общински служители и полицаи. Съставиха им актове. Сред тях бе и Николова. Днес става ясно, че глобата й е 300 лв. Причината: "Изхвърляне на отпадъци от опаковки на неразрешени места". 

Най-вероятно ще бъдат глобени и другите протестиращи, а Николова съобщи, че ще последва обжалване. Но фарсът си е фарс - вместо да се справи с мръсотията, да се засрами, или поне да остави хората да си протестират, община Варна тръгна да ги репресира.

Междувременно кризата със сметоизвозването на града бе призната и институционално - РИОСВ написа акт, който ще бъде връчен персонално на кмета Иван Портних. Санкцията е от 3 000 до 10 000 лв., като точната сума ще стане ясна при издаване на наказателното постановление. Пред БНР директорът на екодирекцията към общината Тодор Колев каза, че с намаляването на туристите ситуацията се подобрила, но фирми продължавали да изхвърлят нерегламентирано отпадъци.

Още по темата:

 

 

Още

Граждани отново демонстрираха срещу хартиената бюлетина

29.11.2022

777
Кой всъщност е протестърът, нахлул на терена в Катар

29.11.2022

1796
Стачка на машинистите блокира транспорта във Великобритания

26.11.2022

268