Quantcast
Окончателно: 18 години затвор за акушерката Емилия Ковачева | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Окончателно: 18 години затвор за акушерката Емилия Ковачева

Тя е осъдена за опит за убийство на новородено
2 564
 БГНЕС
Емилия Ковачева

Aкушерката Емилия Ковачева e осъдена на 18 г. затвор при първоначален „строг“ режим за опит за убийство на новороденото бебе Никол, съобщиха от прокуратурата. Решението на Върховния касационен съд е окончателно и неподлежи на обжалване.

На 18.04.2015 г. за времето от 01:49 часа до 03:12 часа в отделение по акушерство и гинекология на столична болница Ковачева направила опит умишлено да умъртви малолетната Н. Д., намираща се в безпомощно състояние, чрез нанасяне на множество силни удари с ръка в областта на главата и тялото, както и чрез задушаване с ръце в областта на врата на детето.

На бебето е причинена тежка черепно-мозъчна травма, свързана с фрактура на париенталната кост, обширни двустранни конузионни огнища, субарахноидна хеморагия, дифузен тежък мозъчен оток и други травми. Деянието е извършено по особено мъчителен за пострадалата начин и с особена жестокост и е довършено, но не са настъпили предвидените от закона и исканите от подсъдимата общественоопасни последици – смъртта на детето.

Ковачева е задържана днес и е преведена в затвора в гр. Сливен. Това слага край на 5-годишната съдебна сага срещу бившата акушерка. През 2017 г. тя беше осъдена на 18 г. затвор, но на втора инстанция Софийският апелативен съд реши да намали присъдата и с 2 години. Преди година обаче ВКС прецени, че неправилно САП е приел за смекчаващо вината на Ковачева това, че е изразила съжаление за стореното и е работила е извънредно, затова върна делото за преразглеждане от друг съдебен състав.

 

Още

Бившият кандидат-депутат с марихуаната се размина с условна присъда

26.01.2022

421
Андре Токев влиза в затвора

19.01.2022

Обновена

5699
Тийнейджър от Пловдив бе осъден за тероризъм