Quantcast
Още един квартал на София не иска зелена зона | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Още един квартал на София не иска зелена зона

Засега администрацията на район "Триадица" няма да кандидатства за въвеждане на платено паркиране в "Стрелбище"
25 291
 Илияна Кирилова

Жителите на столичния квартал „Стрелбище“ са се изказали против въвеждането на зелена зона за платено паркиране в тази част на район „Триадица“ и за момента администрацията няма да прави постъпки пред Столична община за създаването на такава. Това съобщи кметът на района Димитър Божилов, който обяви, че решението е взето на обществено обсъждане в „Стрелбище“. „Въвеждането на платено паркиране се отлага. Направихме обществено обсъждане по правилата, определени от закона, и резултатите бяха отчетливо против обособяването на зелена зона в квартала“, оповести Божилов във „Фейсбук“. Според него хората от „Стрелбище“ са били против, тъй като са преценили, че ще им се наложи да плащат за услуга, която така или иначе Центърът за градска мобилност няма да им предложи. Според тях в квартала им няма да има достатъчно места за паркиране и те ще трябва да обикалят дълго, за да си намерят места за автомобилите. Жителите на зоната питат Столична община и местния кмет защо не се осигурят паркоместа в сегашната обстановка и тогава да се мисли за оформянето на зелена зона.

Кметът Божилов отговаря, че понятието „достатъчно места за паркиране“ винаги ще бъде разтегливо понятие. „Защото ако в квартала сега по официални данни има регистрирани по постоянен адрес 4 хил. автомобила, то нямаме никаква гаранция, че след няколко години няма да са доста повече“, коментира той. Според Божилов паркирането на една или две преки по-далеч от вкъщи не е обикаляне на квартала. „Платената зона за кварталите е механизъм, припознат от редица градове и никога не съм криел, че съм негов поддръжник. Как и по какъв начин се разходват парите от този механизъм е предмет на друг разговор и се опасявам, че трябва да се води с органа, който администрира услугата, а това е Центърът за градска мобилност. Основният довод в полза на зоната обаче е и остава, че там, където е въведено платено паркиране, никой не е пожелал то да се премахне“, коментира Божилов.

През април и кметът на район „Слатина“ Георги Илиев съобщи, че хората от кварталите „Гео Милев“ „Редута“ са отхвърлили идеята за въвеждането на платена зона. 63% от участвалите в онлайн допитването гласували с „против“ въвеждането, а 37% - със „за“. Освен това проучване на районната админастрация за ж.к. „Яворов“, където вече има зелена зона, показало, че 51% от гражданите са против нея, защото не са били свидетели на инвестиции от страна на ЦГМ в ремонт на инфраструктурата в квартала. В началото на 2022 г. Илиев получил устно уверение от ЦГМ, че такива инвестиции ще има, но до момента това не е разписано в договорен документ. Според него концепцията за зелената зона в жилищните квартали трябва да се промени и първият семеен автомобил следва да може да паркира безплатно, за втория тази услуга трябва да е много по-скъпа. Винетните стикери за паркиране пък трябва да могат да се издават не само по постоянен, но и по настоящ адрес.

Още

Започва нов ремонт на ул. "Шишман" и "6-ти септември" в София

05.08.2022

1579
Столичани негодуват срещу префасонирането на сграда паметник

01.08.2022

3266
Столична община и министър влязоха в спор за сарая на Гайтански

30.07.2022

Обновена

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

13692