Quantcast
Oще незавършени, велоалеите в Сливен вече ще се ремонтират | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Oще незавършени, велоалеите в Сливен вече ще се ремонтират

Новоположеният асфалт започна да се рони, сигнализират гражданите
1 873
 Фейсбук
Качеството на новите велоалеи не е добро, признават и от общината.

Велоалеите в Сливен, които струват над 1 млн. лева, вече се нуждаят от ремонт, въпреки че изграждането им е предвидено да приключи през май. Новото строителство е извършено некачествено и част от положения асфалт е започнал да се рони, покажа репортаж на bTV. Проблемът потвърди и общината, откъдето обещаха, че всички дефекти ще бъдат отстранени.

"Ние също сме констатирали тези забележки, казани сме на възложителя, тази работа не приета. Така, че всички забележки ще си ги оправи. Не само на това място, на което вие ни казвата, и на други места има подобен проблем", призна зам.кметът на града Стоян Марков. Според жителите на Сливен качеството на велоалеите е плачевно по бул. "Толбухин" и в района на бул. "Шести септември". По техни думи до няколко месеца няма да има останал асфалт по новите трасета за велосипеди.

Както "Сега" писа, въпросните велоалеи, които се финансират по оперативна програма "Региони в растеж 2014-2020 г.", струват 1 136 427 лв. с ДДС и строителството им трябваше да е завършено още през април 2019 г. Само дни преди да изтече този срок обаче е сключен анекс, който на практика оставя договора без конкретен край. Сега общината твърди, че дейностите ще приключат най-късно до май.

За изпълнител на обществената поръчка е избрано Обединението "Сливен Транспорт", от което 90% се притежават от фирмите "БГ Ленд Ко" и "Копекс и Ко", а с 5% участват "Агробилд" и "Стойнорм". Договорът с изпълнителя е сключен на 13 април 2018 г. и гласи, че "срокът на изпълнение на всички дейности, идеен проект и СМР е до 12 месеца, считано от датата на подписването му". Отделно е посочено, че от датата на откриване на строителната площадка започва да тече и срокът за извършване на строителството, без да се брои периодът, за който има издаден акт за спиране на дейностите. Такъв обикновено се съставя, когато настъпят непредвидени обстоятелства като неблагоприятни геоложки условия.

Изненадващо обаче точно преди да изтекат тези 12 месеца за довършване на велоалеите, общината подписва анекс към договора с изпълнителя. На 10 април 2019 г. той е променен, като срокът за приключване на строителството остава 12 месеца, но се премахват думите "считано от датата на подписването". Това на практика означава, че строителните работи могат да продължат безкрайно, ако има издаден акт за спиране от общината или от самия строител. Към онзи момент на сключване на анекса в Сливен няма направен нито метър от новите велоалеи. В случаи на неизпълнение на договора в задължителните срокове се предвижда санкция от 30% от стойността на неизпълнената част.

 

Още

ЦИК покани „Информационно обслужване” да достави машини за вота

21.06.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4341
ЦИК и „Сиела Норма” отново се ожесточиха едни срещу други

17.06.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

2424
Машинният вот е пред провал: ЦИК и доставчикът не се разбраха

04.06.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

12141