facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Парламентът минира актовете на съдебния инспекторат

Главният инспектор Теодора Точкова не казва ще иска ли повишение без конкурс
1 807
 ИВСС
Главният инспектор с изтекъл мандат Теодора Точкова не отговори би ли подала оставка, нито дали ще се върне като съдия в Хасково.

Актовете на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) са минирани, тъй като мандатите на членовете му и на главния инспектор Теодора Точкова изтекоха преди месеци. Това обясниха магистрати, с които "Сега" разговаря. Причина за това е парламентът, който избира членовете на ИВСС и от месеци нарушава закона, като не открива процедура за избор.

4-годишният мандат на инспекторите изтече на 14 март. Петте години на поста за главния инспектор Теодора Точкова свършиха на 9 април. Членовете на ИВСС могат да бъдат повторно избрани, но не и за два последователни мандата. Законът за съдебната власт регламентира, че парламентът избира нови най-късно 2 месеца преди края на мандата на настоящите и позволява изборът да се случи половин година по-рано. Тъй като главният инспектор и инспекторите се избират с мнозинство 2/3 от народните представители, процедурата неизменно е придружена от задкулисни договорки и партийни пазарлъци.

Като приемник на Точкова се спряга Ясен Тодоров. В момента той е командирован в националното следствие. Беше член на твърдото мнозинство, част от лобито на главния прокурор и управляващите в предишния състав на Висшия съдебен съвет, а преди това и един мандат инспектор. "Сега" научи, че и колегите на Тодоров от миналия Висш съдебен съвет Милка Итова и Димитър Узунов също имат желание да бъдат инспектори.

Съществува политически и правен риск парламентът да повтори порочната практика с предходния състав на ИВСС, който беше оставен да работи от депутатите две години след изтичане на мандата му, напомни Българският институт за правни инициативи (БИПИ) преди дни. И настоя Точкова да подаде оставка като морален акт срещу бездействието на парламента.

Тълкуването на Конституционния съд е, че правомощията се прекратяват с изтичането на срока на мандата. КС определя мандатността като защитен механизъм на демокрацията. Според БИПИ като работят извън мандата си, инспекторите могат да бъдат държани в зависимост. Организацията изтъква още, че заради неизбирането на нов ИВСС Брюксел може да стартира наказателна процедура срещу България.

През 2014 г., когато системата отново беше в патова ситуация заради бездействието на парламента, Върховният административен съд поиска от инспектората да уточни дали стои зад действията на главния инспектор Ана Караиванова, извършени след края на мандата й на 9 януари 2013 г. Това се случи по дело срещу дисциплинарно наказание на магистрат. Проблемът сега е, че не е изтекъл мандатът само на шефа на инспектората, но и на всички инспектори.

"Сега" поиска коментар от главния инспектор Точкова във връзка с изтеклите мандати, но такъв не дойде. Без отговор остана и питането дали Точкова възнамерява да подаде оставка като знак към законодателя, че е "забравил" да стартира процедурата за избор на нов състав на ИВСС.

Точкова пази в тайна и бъдещите си творчески планове. Преда да стане главен инспектор, тя бе административен съдия в Хасково. Промяна в съдебния закон обаче регламентира, че тя може да получи кариерен бонус и да прескочи в съд от по-високо ниво. В съдебните среди се говори, че Точкова ще избере Върховния административен съд. Спорно е обаче дали има право да прескочи директно там, тъй като тя идва от окръжно ниво, а между него и върховното има още едно ниво. 

Според юристи, цитирани от "Капитал", инспекторите изобщо не би трябвало да могат да се възползват от бонуса, тъй като законът казва, че те трябва да подадат молба за него до 14 дни от изтичането на мандата.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Магистрати питат да декларират ли криптовалутата си

08.05.2020

914 5
Дело за кражба на дограма е прекратено след 24 г. протакане
Цацаров си осигури ново укриване на проверката за Цумгейт

Коментари

Памфуций
снимка на Памфуций

Като приемник на Точкова се спряга Ясен Тодоров. ... "Сега" научи, че и колегите на Тодоров от миналия Висш съдебен съвет Милка Итова и Димитър Узунов също имат желание да бъдат инспектори.

Чудна картинка се заформя.

 

Forza NATO

Изборът на Ясен Тодоров и/или останалите споменати за какъвто и да е вид инспектори би бил еманация на тепегьозлъка във Висшия Свиневъден Съвет. 

Което го прави още по-вероятен, доколкото познаваме субектите.

В съдебните среди се говори, че Точкова ще избере Върховния административен съд. Спорно е обаче дали има право да прескочи директно там, тъй като тя идва от окръжно ниво, а между него и върховното има още едно ниво. 

И кое е това междинно ниво в административното правосъдие според уважаемите среди? 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×