Quantcast
Показният арест в Пловдив разтресе управляващата коалиция | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Показният арест в Пловдив разтресе управляващата коалиция

Красимир Каракачанов вижда завръщане на Цветановото време и измиване на ръцете с малките партньори
4 592
 БНР

Показният арест в понеделник на шефката на Басейнова дирекция - Пловдив Цветелина Кънева предизвика трус в управляващата коалиция. Задържаната дама се оказа представител на ВМРО, а партийният лидер и вицепремиер Красимир Каракачанов изказа остро недоволство. Арестът, който е заради неликвидиран от Кънева воден сондаж в пловдивския захарен завод, е бил обсъждан на коалиционен съвет тази сутрин. На съвещанието Каракачанов поставил въпроса за взаимоотношенията в коалицията. "Не може да търпим повече, всичко си има граници, така не може да продължават нещата" - в такъв дух били думите му. Практически подобни заплахи бяха отправяни и друг път от "Обединени патриоти" в мандата досега.  

Екшънът обаче продължи с патетични изяви на Каракачанов пред медиите. "Това е безумие. Какви са тези акции от Цветаново време - да пращат качулки с автомати срещу жена с писалка. Ми следващия път да пратя специалните сили с танкове", заяви Каракачанов пред "24 часа". "Нас ни търсят само за работа, а като трябва да си измият ръцете -  коалиционните партньори са виновни", добави той. А пред сайта "Факти" разясни местна политическа интрига: "Двe лoбитa нa ГEРБ ce бият в Плoвдив, a гo oтнacят прoфecиoнaлиcтитe". И обобщи: "Зa cъжaлeниe цялaтa тaзи зрeлищнa иcтoрия зaпoчвa дa приличa нa нeщo нeнoрмaлнo. Нe мoжe cрeщу eдин държaвeн cлужитeл, кoйтo мoжeш дa гo извикaш, дa прaщaш кaчулки или Икoнoмичecкa пoлиция. Дa oтидeш дa aрecтувaш eднa жeничкa - кoятo нe cъм я виждaл и нe знaм кaк изглeждa... Дa мe бяхa пoмoлили, щях дa им прaтя Cпeциaлнитe cили плюc caмoлeти и хeликoптeри". Според него зaдържaнaтa дирeктoркa oт нaчaлoтo нa мaндaтa cи три пъти e дaвaлa прeдпиcaния и нaлaгaлa глoби зa нeзaкoнния coндaж. "Тoвa e първият дирeктoр нa Бaceйнoвa дирeкция - Плoвдив зa пocлeднитe 20 гoдини, кoйтo рaбoти пo зaкoн", пламенно заяви Каракачанов.

Контраатаката на вицепремиера бе подгрята днес сутринта от министъра на околната среда и водите Емил Димитров, който също защити Кънева, дори заплаши с напускане. Националистите имаха проблеми с ГЕРБ преди няколко дни и покрай назначенията в Комисията за регулиране на съобщенията.

Междувременно пловдивската окръжна прокуратура даде подробности по акцията. Стана ясно, че Кънева е обвинена в безстопанственост. Няма данни да се е облагодетествала лично, но пък били нанесени огромни щети. Освен това не отговаряла на запитвания на прокуратурата по разследване. За самия начин на провеждане на акцията окръжният прокурор Румен Попов заяви, цитиран от сайта "Под тепето": "Не знам какво е наложило зрелищния арест, но зная, че не може да се очаква 15-20 дни някой да не отговори, при положение, че всяко едно юридическо или физическо лице е длъжно да отговори на прокуратура и полиция в рамките на досъдебно производство. Изисквахме документи и не ги получавахме в рамките на 15 дни и повече. Това наложи да се извърши претърсване и изземване”. И допълни: "Ако ние продължим така и не си свършим работата, ще се чувстваме съучастници в безстопанственост. Трябва ли да продължим да бездействаме прокуратура и полиция за сметка на тези, които произвеждат и придобиват доходи?”.

"Под тепето" описа и хронологията на целия случай около Кънева, представена от прокуратурата: През декември 2018 г. Басейнова дирекция установява, че има незаконен сондаж и водочерпане на територията на захарния завод. След това се издават две наказателни постановления по 2 хиляди лева, които веднага се заплащат от страна на юридическото лице, а самите постановления влизат в сила. След това обаче не се предприемат каквито и да е било мерки, каквито изисква Закона за водите, за да се преустанови ползването на вода. До разплитането на възела се стига през януари тази година, когато нова проверка констатира, че незаконният сондаж в завода продължава да работи. Прокуратурата е поискала информация и данни от директора на Басейнова дирекция, но такива не идват. Отговор дава зам.-министър Красимир Живков, който казва какво е трябвало да бъде направено, но не се е случило - било е необходимо директорът на Басейнова дирекция императивно или задължително след издаването на наказателните постановления да пристъпи към незабавно ликвидиране на незаконния сондаж. След издаването на наказателните постановления Цветелина Кънева  е била задължена да предпише ликвидирането на съоръжението. Липсата на предписание е дало възможност повече от година завода да продължи да функционира без в бюджета да влиза и една стотинка за водочерпене. В показанията си разпитаните до този момент свидетели са заявили, че са сигнализирали директорката за това, че е необходимо и е длъжна да предприеме съответните действия. 

И още от прокурор Попов днес: "Оказа се, че Захарният завод черпи вода единствено и само от незаконен източник. Цялото производство е от вода от незаконен сондаж, без водомер. Добивът на вода е 200 литра в секунда, като за нея не е плащана нито една стотинка. Само за една година нанесената щета на държавата е 60 хиляди лева нещо, което не е било заплащано по вина на директора на Басейнова дирекция, според нас". Поне 40 подобни обекта били установени на територията на областта, проверки предстояли и в други институции. 

Още

Христо Иванов препоръча на Корнелия Нинова да си направи реалити шоу

31.08.2021

5699
Каракочанов прави нов Интелигентен патриотичен дизайн
Слави засега изчегърта само думата "коалиция"

22.07.2021

ПЕТЬО ЦЕКОВ

12661