Quantcast
Правителството на Борисов е предпоследно по доверие в ЕС | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Правителството на Борисов е предпоследно по доверие в ЕС

Българите са най-недоволни в Европа от подкрепата, която получиха в кризата, показа европейско изследване на качеството на живот
5 450
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Българите не получиха адекватна и достъпна подкрепа в кризата и въпреки че като всички останали хора по света през лятото гледат по-ведро на живота отколкото през пролетта, то разривът им с държавата и нейните услуги е пълен, а доверието в правителството, здравната система, полицията и медиите е в най-добрия случай на предпоследно място в ЕС. Само правителството в Полша се ползва с по-ниско доверие от кабинета на Бойко Борисов.

Това показва изследване за корона кризата, нейното влияние върху живота на хората в Европа и адекватността на предприетите от правителствата мерки, проведено в два етапа - през април и юли, от Европейската фондация за условията на живот и труд (Eurofound). "Сега" представи първата част от изследването през юни, а тази седмица беше обявен и окончателният доклад на организацията. То не е представително, но се базира на над 90 000 онлайн анкети, като обобщените данни са претеглени според демографския профил на всяка страна.

Наред с класическите измерения на кризата като безработица и др. изследването се фокусира върху широк кръг от въпроси за доверието в институциите, усещането за щастие и удовлетвореност, страховете на хората за бъдещето и личното им финансово състояние, отношението към предложените антикризисни мерки и др. От него е видно, че малко са областите, в които българите не изпъкват с най-неблагоприятната позиция сред 27-те страни в съюза, като се почне от лишенията у дома и се стигне до вярата в демокрацията.

Българите традиционно се споменават в подобни изследвания с ниските нива на удовлетвореност от живота. В настоящето изследване обаче най-силно впечатление прави усещането им за неадекватност на предложените от правителството мерки на подкрепа. Малцина са тези, които ги намират за лесно достъпни, прозрачни и ефективни.

62.8% от участвалите в изследването от България не смятат, че правилата за получаване на подкрепа бяха ясни и прозрачни. Делът на недоволните е най-високият в ЕС, а едва 18% са съгласни с това твърдение. Още по-силно е единодушието по въпроса имаше ли лесен и ефективен достъп до подкрепа от публичните институции. 75.4% смятат, че това не бе така, а едва 9.2% са съгласни с твърдението. Тук само унгарците ни надминават по недоволство. Мерките не се възприемат и като справедливи - 40.7% са дълбоко несъгласни с подобно твърдение, като отново подобно ниво на недоволство има само в Унгария. За справедливи ги намират едва 14.6% от хората. Само 10.3% от българите смятат, че мерките достигат до тези, които се нуждаят от тях, а 76% не са съгласни с това твърдение.

Едва 4.6% от хората са получили някакъв вид отстъпка или отсрочка за плащане на данъци, сметки, ипотека, заеми, но тук не сме изключение - в страни като Белгия, Дания, Франция делът на тези хора е даже по-нисък. 1.9% от българите са получили обезщетения/подкрепа за безработица при 17.2% във Финландия. Платен отпуск за гледане на близък/болнични у нас са успели да ползват 4.1%, докато в Естония например делът на тези хора е 6.6%, в Швеция е 6%.

На този фон може да се очаква, че българите пишат двойка на правителството си - на въпрос колко вярват на правителството те дават обща оценка от 2.9 при възможни 10 точки, като тук има влошаване от април с 0.3 процентни пункта. По-зле е само Полша с доверие на правителството от 2.4, а Хърватия е колкото нас. Полицията ни обаче е без конкуренция в ЕС - доверието в нея е 3.6 от 10 възможни точки и се понижава от 4.3 през април. В началото на юли полицията отвърна на започналите протести за оставка на правителството и главния прокурор с брутално насилие. Пандемията не е повлияла върху доверието към здравната система - тук оценката е твърдо 4, като в това отношение сме предпоследни в ЕС след Унгария (3.8). За сравнение страна с тежка първа вълна като Испания има 7.7 доверие в здравната си система. У нас е и най-ниското доверие в ЕС към медиите - те получават 3.

Закономерно звучи и последното място на българите в ЕС по удовлетвореност от демокрацията у нас. На въпрос колко сте доволен от демокрацията във вашата страна българите дават оценка 2.9. 51.7% от хората у нас са песимисти за бъдещето на страната, а 26.6% са оптимисти.
 

ФИНАНСОВА УЯЗВИМОСТ

Измеренията на финансовата уязвимост на българските домакинства също са повод за тревога. 67.4% от хората нямат спестявания или могат да изкарат максимум три месеца без доходи. В това отношение има и по-зле от нас - Хърватия, Латвия, Словакия, Румъния. 35.2% признават, че трудно свързват двата края, като тук по-зле от нас са Хърватия, Гърция, Словакия. У нас обаче има най-голям дял в ЕС на хора, които не могат да си позволят пресни плодове и зеленчуци - 34.4%, а 50.8% са принудени да купуват по-нискокачествено месо или по-малки количества от желаното - също най-висок дял в ЕС (тези два въпроса са включени в анкетите само през април).

На въпрос как се справяме с важните проблеми, които възникват в живота ни, 29.3% казват, че им е трудно, но 45.3% казват, че успяват. 31.8% признават, че им отнема много време да се върнат към нормален живот, но в това твърдение не припознават себе си 46% от българите.

У нас има най-висок дял на хората, които казват, че през юли са по-зле отколкото през април - 49.3%. 37.8% от българите очакват да са по-зле и в следващите три месеца, но тук има чувствително подобрение - през април песимистичните нагласи обхващаха 60.2% от хората. За щастие оптимистичните нагласи все пак вземат надмощие, макар и с малко - 52.1% от българите са оптимисти за бъдещето.


УДОВЛЕТВОРЕНИЕ ОТ ЖИВОТА

Българите са с най-ниско удовлетворение от живота в ЕС - у нас средната оценка за това е 5.5 от 10 възможни и се подобрява спрямо април с три процентни пункта, но средно в ЕС този показател е 6.7, а в Дания е 7.7. Последни сме и по усещане за щастие, въпреки че и тук се наблюдава подобрение спрямо април - сега даваме 5.9 от 10 точки на този въпрос, а през април бяхме с 5.6. През пролетта обаче гърците бяха по-зле от нас, докато сега сме последни. Сравнение с другия полюс показва, че в Дания "нивото" на щастие е 7.5, а средно за ЕС този показател е 6.8.

Сред въпросите в изследването има и такива, които рядко намират място в регулярните проучвания на обществените настроения. Например "бил съм в добро настроение" - 2% от българите са отметнали тук отговор "нито веднъж", 18.3% отговарят с "понякога", 25.8% казват, че в повече от половината време са в настроение, а забележителните 36.4% казват, че са в настроение през повечето време. 5.2% са хората, които са в добро настроение през цялото време.

Подобен е форматът на въпроса, който изследва доколко денят ни е пълен с неща, които са ни интересни - 5.7% отговарят с "никога", 20.8% - с понякога, 25.9% се занимават с интересни неща през повечето време, а 10.2% - през цялото време.

 

ЗДРАВЕН СТАТУС

Българите имат добра самооценка за здравния си статус - над 64% го определят като добър и много добър, 32.1% смятат, че са в прилично здраве, а само 3.4% казват, че са с лош или много лош здравен статус.

Нееднозначни са усещанията за самота - 4.1% казват, че се чувстват самотни през цялото време, 21% - през повечето или над половината време, 31.1% - понякога, а 36.4% - никога. 5.9% се чувстват потиснати и депресирани през цялото време, 22% - през повечето или над половината време, 26.9% - понякога, 36% - никога.

На въпрос имали ли сте нужда от лечение или преглед, които не сте получили, 17.5% от българите отговарят утвърдително.

 

ИЗСЛЕДВАНЕТО
Eurofound е агенция на Европейския съюз (ЕС) със седалище в Дъблин, която предоставя информация за разработването на социални и трудови политики на съюза и държавите членки. На всеки 4 години организацията провежда мащабни изследвания за благосъстоянието на хората в ЕС.

Настоящето изследване не е представително, тъй като анкетите в него бяха отворени за свободно попълване. Въпреки това авторите му подчертават, че то предлага ценен поглед към нагласите на хората, а при обобщаването на данните е взет предвид демографският профил на всяка страна. В него са се включили 91 753 души от цял свят, като над 87 000 от тях са жители на ЕС.

 

21

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Ако упражняваме редовно натиск, тогава и властта ще се превъзпитава

30.12.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

2713 16
Тристранката одобри удължаване на мярката 60/40 до 31 март 2021 г.

29.12.2020

Обновена

838 5
Китай започна мащабно разследване срещу Алибаба Груп

24.12.2020

Обновена

9936 25

Коментари

Минувача
снимка на Минувача

Всички анкети до сега са ни изкарвали черногледи, песимисти, разединени, завистливи, бедни, болни, неудовлетворени, без хъс сами да си помогнем...

 

Сгугню
снимка на Сгугню

Всички анкети до сега са ни изкарвали черногледи, песимисти, разединени, завистливи, бедни, болни, неудовлетворени, без хъс сами да си помогнем...

Защо "изкарвали"?

Sine_metu

Минувача

Всички анкети до сега са ни изкарвали черногледи, песимисти, разединени, завистливи, бедни, болни, неудовлетворени, без хъс сами да си помогнем...

 

Сгугню

 

Защо "изкарвали"?

 

А защо анкетите?

Последното ни място и продължаващото затъване се доказват от безброй изследвания. Ей го и Индексът на настигането миналата седмица

nebenebe

Няма как една разединена нация, ограбена при това многократно, да има самочувствие и упование в бъдещето. Всяка мащабна кражба е бомба заложена в устоите на държавата. Прости и крадливи хора не бива да се допускат в управлението на никакво ниво.

Sine_metu

На този фон може да се очаква, че българите пишат двойка на правителството си

 

На кой „фон“, драга Диляна? Публикацията, за която впрочем поздравления, отразява широкоспектърно изследване и дългосрочни тенденции. Те са „фонът“, а пандемията - злободневка.

 

Иначе става като в един популярен виц от времето на Брежнев. За които не знаят - много готин мъж, но имаше слабост към отличия. Натегачите му написаха и злободневна книга. „Малая земля“. Истински героизъм, но на незначителен участък от фронта. Руснаците я подиграваха:

 

Девети май. Червеният площад. Парад на победата. На количка - безног и безрък човек, целият в награди. Дете:

- Чичо, чичо! Вие на Малая земля, нали!?!

- Ами, не, не... Аз при Сталинград се разнемагвах

Sine_metu

П.П.

 

Или става като в западните филми за Войната.

Наскоро гледах един от серията „Фронтови линии“. Интересен. Чест и вечна почит за всеки боец срещу фашизма! Обаче...

Юли '44. Нормандия. Сражения за „кота 120“. 30 танка, 20 танка, 10 оръдия, 8 оръдия... И ни дума за операция „Багратион“ на Изток. Фронт хиляда километра, съветски загуби 770 888, германски 399 102

чевермехайвер

Това ,че сме най-бедни В ЕС може да се приеме , но в съчетание с последното място по Джини идва повече. Чевермехайвер цоциалистите не споменаха нищо за тази очаквано добра комбинация на т.н. конгрес/сборище ,  цоциалният церемониалпредставителен обръщенец с най-голяма заплата на държавна хранилка също си мълчи и си подават топката с Баце . Тази двуполюсна водевилна караница м/у двамата  изключва партиите и Баце ще  си управлява и може да му подари втори мандат като му пусне този път Барни Ръбъл.

СЕГА , направете изследване по открити данни за съотношението средна пенсия / най-висока заплата на държавна хранилка . Там ще сме на първа позиция в ЕС вероятно.

Льо Клер

Според мен, най-лошото е това, което каза вчера по телевизита, при Светослав Иванов, човек от някакво сдружение на личните лекари - няма алгоритъм, какво да се прави при подозрения за зараза. Обаждаш се на GP-то, ако го намериш (лошото идва без почивен ден и санитарен полуден), той те съветва по телефона, защото може да си опасен, пък нататък, както дойде.

Минувача
снимка на Минувача

Проверете как се процедира в другите страни. Личният лекар веднага ли ви приема?

Лорт Каспичан
снимка на Лорт Каспичан

Ф англия индуса слеТ 3 м  улазяш заставаш на 3 м и оняти пише иследвания з акоито чакаш 2 м.

Така един починал вече  фурумец ,едвам оживя слет "медицината в  англия..

Flamand

У нас обаче има най-голям дял в ЕС на хора, които не могат да си позволят пресни плодове и зеленчуци - 34.4%

Струва ми се, че дори и само това показва мрънкялническата нагласа на анкетираните и на населението като цяло. Цяла пролет и лято, че и част от есента целият народ яде пресни плодове и зеленчуци. Обаче 1/3 отговарят, че не могат да си ги позволят. Вероятно защото смятат, че им се полагат пресни тропически плодове, превозени със самолет, посред зима. Имало е и цени над 100 лв за килограм за такива и не всеки може да си ги позволи. Едва ли и в цяла Европа всички си ги позволяват.

Sine_metu

Вт., 29/09/2020 - 10:39 (нов)

чевермехайвер

СЕГА , направете изследване по открити данни за съотношението средна пенсия / най-висока заплата на държавна хранилка . Там ще сме на първа позиция в ЕС вероятно.

 

Защо „направете“ и „вероятно“?

 

Наскоро публикуваха. Прего:

За миналата година Стефан Чайков е декларирал доход от 4 556 147 лв. като член на Управителния съвет на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС)

Средна пенсия тогава 387 лв., днес 412 лв.

 

Съотношението невям няма да те затрудни?

Нито пък как се пълнят чекмеджета с евроатлантически таквоз

 

Sine_metu

Вт., 29/09/2020 - 10:39 (нов)

Льо Клер

Според мен, най-лошото е това, което каза вчера по телевизита, при Светослав Иванов, човек от някакво сдружение на личните лекари - няма алгоритъм, какво да се прави при подозрения за зараза. Обаждаш се на GP-то, ако го намериш (лошото идва без почивен ден и санитарен полуден), той те съветва по телефона, защото може да си опасен, пък нататък, както дойде.

 

Има алгоритъм. Ето подробно

https://www.svobodnaevropa.bg/a/30490829.html

 

С три думи: звъниш на 112

Лорт Каспичан
снимка на Лорт Каспичан

Но па населението е първо по тъпотия

Калпазанче

ПКП ни указа да "одим пеш" а не да критикуваме божествения бай Хуй от Ж- ГЕРБ!

Интервал

Недоверието у нас към медии и управляващи е само усещане. Както и корупцията. Дежурните минаващи ще ви обяснят как стоят нещата 😁
Интересно, ако скоро им секнат поръчките какви ще ги каканижат или ще е кръгом и пак напред под нови знаме... имена. 🐞

Минувача
снимка на Минувача

Бъдеще за младите - бъдеще за България " / благовидното име на концерта в неделя /цена: 20 800 евро , от които до този момент са събрани 4263 . 86 евро. Така си стои още от неделя. Подкрепили са 166 пари са дали - 144 .
Питам - останалите" про боно " ли са или пак ще се опре до ДУБАЙ ???

 

Калорифер

 

Безстрашния -
 
ще обясниш ли има ли и каква е връзката между процент на недвижими имоти собственост в дадена страна и общото благосъстояние в тази страна.

 

SvSophia
снимка на SvSophia

Пфууу, и на първо място отзад напред - поне и даже - не са кадърни да се класират женките (по Него).

😜

чевермехайвер

Sine_metu

Вт., 29/09/2020 - 10:39 (нов)

е декларирал доход от 4 556 147 лв

 

Като разбереш разликата м/у заплата и доход  , ще можеш да продължиш и в икономиката на малки предприятия / до десет ССП /

HBK

Проверете как се процедира в другите страни. Личният лекар веднага ли ви приема?

 

Със сигурност не е веднага. Но още по-сигурно е, че когато Ви приеме ... няма да е по телефона (това бе официалната инструкция от Щаба). И още нещо, когато се наложи – и прегледа и приемането в болница (включително в интензивно) може да бъде реализирано по спешност ... във E.D. Има ги навсякъде. И са по-добре оборудвани от нашия Пирогов. И само да добавя – безплатно. Няма дори да те попитат дали си застрахован. Разбира се, когато става въпрос за спешно състояние или инцидент.

 

 P.S. А иначе съм напълно съгласен с констатацията; и в миналото и сега Българинът си е черногледец. И мърморко. Ние никога не сме били добре (в сравнение с Европа, истинската), но сега сме много по-добре отколкото бяхме само преди 30-40 години.

Влез или се регистрирай за да коментираш