Quantcast
Прокуратурата: Президент, премиер и политици не са подслушвани | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Прокуратурата: Президент, премиер и политици не са подслушвани

Прилагани са СРС спрямо кандидат-депутати по дела за наркотици и търговия с тютюн
Обновена
3 730
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Главният прокурор Иван Гешев.

Не са прилагани специални разузнавателни средства спрямо президента, вицепрезидента, бивш министър-председател и премиера на служебното правителство. Това съобщи прокуратурата в официално съобщение, от което става ясно, че досъдебното производство за незаконно прилагане на СРС по отношение на политици преди изборите на 4 април е прекратено. Причината е, че не са открити данни за извършено престъпление.

"В резултат на проведеното разследване не са установени нарушения, извършени от служители на ДАНС, ГДБОП и Дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР, във връзка с процедурите по искане, разрешаване и прилагане на СРС, съхраняването им и унищожаването на информация, придобита чрез тях. Не е установено използване на такива средства спрямо представители на политически партии", пише в съобщението.

Прокуратурата се позовава на отговор от ДАНС, която казва, че "всички искани и прилагани СРС през проверявания период са в съответствие със Закона за специални разузнавателни средства", като нито един от кандидатите за народен представител на предишните избори на 4 април не е бил подслушван. Проверка от Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР също не е установила данни за подслушване на политици и депутати.

Любопитно е, че държавното обвинение съобщава, че с разрешение от Специализирания наказателен съд са прилагани СРС по две досъдебни производства - разпространение на тютюневи изделия без акцизен бандерол и за организирана престъпна група, занимаваща се с производство на високорискови наркотични вещества –марихуана и амфетамини. И двата случая обаче използването на специални разузнавателни средства е прекратено, след като станало ясно, че разследваните лица са кандидати за депутати. Прокуратурата обаче не дава повече информация.

"В хода на производството Софийска градска прокуратура е възложила и нарочна проверка на  Национално бюро за контрол на специални разузнавателни средства (НБКСРС). С решение на бюрото са определени комисии, които да извършат проверки на службите, прилагали СРС. Проверката установява, че политически лидери не са били обект на прилагане на специални разузнавателни средства", твърди прокуратурата.

Точно обратното заяви пред БНР в неделя министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. “Става дума за подслушване на стотици български граждани.Положени са големи усилия за унищожаване на материалите, съпътствали прилагането на СРС. Специално материалите в ГДБОП и в Дирекция „Вътрешна сигурност“. Там служители са били на слушалките непрекъснато, водели са записки, които после са били унищожавани.Въз основа на решение на българската прокуратура са били контролирани със СРС стотици български граждани", каза Рашков.

Конфликт на интереси

Градската прокуратура е в конфликт на интереси. Тя е орган, който може да заявява прилагане на СРС-та и затова не може да проверява сама себе си. Това коментира в ефира на БНТ съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов, който преди изборите изнесе информацията за подслушвани политици и протестиращи. "Не знам какво са проверявали СГП. (...) Сега ние трябва да приемем, че те са обективни, като са проверявали себе си...", даде да се разбере той, че не вярва на изводите на държавното обвинение. "Чувам от Бойко Рашков и от други хора, че те други неща са видели в тая документация", допълни Атанасов. По думите му само през парламентарна комисия могат да бъдат установени закононарушенията със СРС. Той допълни, че има готовност да внесе искане за съставяне на специална комисия, макар че по темата може да работи и редовната комисия в НС за контрол на СРС-тата.

 

Още

ГЕРБ и ДПС се хвърлиха срещу Радев и правителството

15.09.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6553
Бойко Рашков: Гешев спира всички процеси срещу бивши управляващи

24.09.2021

2942
ДАНС и МВР влязоха и в Комисията за енергийно регулиране

23.09.2021

2538