Quantcast
Рокадите и в МВР започнаха - сменен е шефът на националната полиция | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Рокадите и в МВР започнаха - сменен е шефът на националната полиция

Махнат е Венцислав Кирчев, временен шеф става Атанас Илков, а вече почти цялото ръководство на МВР е от пловдивски кадри
8 227
 БГНЕС архив
Атанас Илков

Шефът на Националната полиция Венцислав Кирчев е сменен, съобщава Би Ти Ви. За временен шеф е определен Атанас Илков, който досега беше заместник, а преди това беше и шеф на РДВР-Пловдив.

Така на практика към момента най-възловите места в ръководство на МВР - от министъра Иван Демерджиев, през главния секретар Петър Тодоров до директора на националната полиция Илков, са заети от пловдивски кадри. Такъв е и ресорният секретар на президента Румен Радев Пламен Узунов, който също е бил шеф на областната дирекция в Пловдив.

Ден преди сегашната рокада, Демерджиев обяви, че няма да има чистка в МВР. но щяло да се сменят хора, "ако не работим добре с тях".

Иначе Илков за втори път става временен шеф на полицията. През януари т.г. той управлява няколко дни дирекцията, но после назначиха Кирчев за титуляр.

Илков влиза в МВР през 1987 г. Кариерата му преминава през началник сектор „Оперативно обслужване на местата за лишаване на свобода“, началник на сектор в ДНСП, началник на отдел “Криминална полиция” към главна дирекция на криминална полиция. През 2014 г. той беше освободен заради операцията в Лясковец, при която загина командос от отряда за борба с тероризма. Илков обаче обжалва и бе върнат в системата. Той беше защитен от тогавашния главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, който обяви, че е научил от медиите за уволнението. След като е възстановен в МВР, през месец юли 2016 г. Илков бе назначен като началник на отдел “Криминална полиция” при ОДМВР – Пловдив, година по-късно оглавява ОДМВР-Пловдив. От юли 2019 г. застана начело на ОДМВР-Кърджали, а от 2020 г. ЦСПП-Казанлък. Със заповед на министъра на вътрешните работи от 02. 08. 2021 г. е преназначен за зам.-директор на ГДНП.

Още

МВР: На избиратели се раздават по 100 лв. за вота

28.09.2022

Обновена

2338
82% повече електромобили и хибриди са внесени у нас

27.09.2022

3312
Граничари спасиха мигранти на лодка до нос Шабла

22.09.2022

Обновена

972