facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Сайтове на държавата проспиват епидемията у нас

Министерства и общини не намират за необходимо да информират онлайн гражданите
2548
 gabrovo.bg
Интернет страницата Габрово е добър пример как общините да информират гражданите за мерките срещу коронавирус.

В ерата на дигиталните технологии се очаква от институциите да използват интернет за своевременно информиране на гражданите, особено в условията на извънредно положение. Дали обаче това се прави е друг въпрос. "Сега" разгледа сайтовете на различни министерства и областни градове, за да провери дали всичко за коронавируса и мерките срещу разпространението му е поместено в удобен вид на интернет страниците. Оказа се, че немалка част от общините и ведомствата пренебрегват нуждата от оптимизиране на сайтовете си. 

Като добър пример в това отношение може да бъде дадено Министерството на външните работи. Начело на страницата му има голям банер "Коронавирусът - Какво да правим". Той насочва към съобщение, което призовава сънародниците ни в България и чужбина да не пътуват. В него гражданите се уведомяват за проблеми или невъзможножност за преминаването на сухопътните граници на Италия, Австрия, Словения, Хърватия, Унгария, Сърбия, Албания, Република Северна Македония, Румъния.

Освен това МВнР предупреждава, че ситуацията се променя всяка минута. Приложен е и линк, през който се изтегля документ с допълнителна информация за положението по границите на други държави. Справка на "Сега" обаче показа, че документът е актуализиран последно преди 10 дни, на 15 март. За сметка на това може да бъде открит пълен списък с въведените мерки за ограничаване на пандемията в 90 държави, който се актуализира ежедневно. От МВнР са предоставили на достъпно място и денонощни телефони за съдействие.

Също като външното министерство, МВР разполага със специална секция с информация за коронавируса, която може да бъде открита най-отпред на сайта на силовото ведомство. Тя се актуализира постоянно с важни новини за COVID-19, по които има отношение полицията. Там например е публикувана и бланката на декларацията, с която гражданите могат да преминат през КПП около областните центрове. Минус обаче е, че никъде не може да бъде открита систематизирана информация за броя констатирани нарушения на карантината. От МВР предоставят тези данни единствено в информационните бюлетини на областните дирекции.

Очаквано, специално меню с обобщена информация за обстановката в страната и чужбина има на сайта на Министерството на транспорта. Там са поместени актуални данни за контролно-пропускателния режим на държавните граници на страни от Европа и Близкия изток, информация за отменените полети от и за летище София и др.

Министерството на здравеопазването също поддържа изчерпателна информация за пандемията и предприетите мерки и бързо публикува всички актуални заповеди на министъра, които на практика регламентират ограниченията, макар че заповеди, съвети и пр. така и останаха разпилени, вместо да се съберат на едно място. Добро решение в тази насока са взели от НЗОК, където са събрали всички указания във връзка с кризата под общ банер "актуално за COVID-19".

Министерството на отбраната безспорно е отрицателен пример за сайт на институция в условията на извънредно положение. Никъде на интернет страницата не може да бъде открита информация за коронавируса и какви мерки от компетенцията на МО са предприети. Последната публикация, в която се споменава коронавирус, е от 16 март и гласи, че военнослужещите от 40-ия контингент от Въоръжените сили на България ще бъдат поставени под карантина във военно-почивната база в с. Рибарица. Например, никъде не може да се открие новината, че Министерството на отбраната помага при тренировките за обособяване на полеви болници в различни градове в България. Нито пък какви мерки са предприети за опазването на здравето на военнослужещите.

Без отделна секция за коронавируса е и сайтът на Министерството на земеделието, въпреки че в прессъобщенията може да бъде открита важна информация за гражданите. Например, че работното време на центровете за административно обслужване остава непроменено, както и че приемното време на служителите в общинските служби по земеделие се преустановява. 

Така е устроен и сайтът на Министерството на икономиката. За да получат информация за неговата работата за решаване на кризата с пандемията, гражданите трябва да търсят в секция "новини". По същия начин са и интернет страниците на министерствата на културата, на младежта и спорта, на образованието, на регионалното развитие, на туризма и на финансите, въпреки че актуалните съобщения стоят най-отпред. На сайта на НАП, която също е под шапщата на финансовото министерство не е упоменато все още, че е удължен до 30 юни срокът за подаване на декларации за фирмите и едноличните търговци.

Впечатление прави сайтът на Министерството на енергетиката, където не се споменава нито веднъж "коронавирус" дори в публикуваните прессъобщения. Още по-абсурдно е, че така стоят нещата и в страницата на Министерството на правосъдието. Изглежда подопечното ведомство на Данаил Кирилов не е счело за нужно да уведоми гражданите за решението на Висшия съдебен съвет да спре разглеждането на всички дела с някои изключения. Няма информация и за това, че е преустановено връчването на призовки, съдебни книжа и съобщения.

Министерството на труда и социалната политика, което е натоварено с изключително голяма отговорност по време на кризата също може да приведе сайта си в по-удобен вид за гражданите. Въпреки че има указания за това какво да предприемат хората, ако са загубили работата си, или пък как да постъпят възрастните, ако искат да получат помощ, както и много полезни връзки и даже информация за културни събития, достъпни за гледане онлайн, информацията не е систематизирана в отделна секция, а е под формата на прессъобщения. Така гражданите са принудени да се ровят в менюто "пресцентър".

В сайта на Националния осигурителен институт няма специална рубрика за коронавирус, но буквално часове след обнародването на закона бе публикувана практическа информация какво да правят гражданите. Сред добрите примери е и сайтът на Агенцията по заетостта, където има отделна рубрика с предприетите мерки срещу коронавируса.

Държавата все още не се е погрижила да създаде сайт на Националния оперативен щаб. Затова щабът ползва фейсбук профила на ВМА, където се излъчват на живо всичките му брифинги и където се публикуват актуалните данни за заразените.

Заради решението да бъдат затворени областните градове за ограничаване на епидемията, от изключителна важност за гражданите е да могат да се информират адекватно от сайта на общината, в която се намират. Сред областните центрове положителен пример в това отношение е Столична община, която има секция за COVID-19 още в началото на страницата си. Там са поместени всички предприети мерки за ограничаване на коронавируса. Има полезна информация за родителите, за студентите, за културните институти, за градския транспорт, за хората, които използват социални услуги, и др. Освен това са публикувани и подредени по дата всички заповеди на кмета Йорданка Фандъкова, които се отнасят за коронавируса.

По същия начин е устроена и страницата на община Бургас, където още в началото има голям банер с "информация за борба с коронавируса". Там може да се прочете всичко необходимо, включително дарителски сметки и горещи телефони. Въпреки че в сайта на община Варна също има меню с актуални данни за COVID-19, информацията там е представена в неудобен за гражданите вид и по-скоро представлява подредени прессъобщения. За сметка на това интернет страницата на община Габрово е изработена отлично и в най-голяма степен се справя със задачата да даде информация за коронавируса.

Недобър пример е община Пловдив, която е поставила на сайта си с големи цифри номер на гореща линия за коронавируса, но трудно се открива допълнителна информация като издадени заповеди от кмета, например. Страницата няма специална секция за COVID-19. Община Велико Търново пък не е съобразила да даде на сайта си дори най-базова информация на гражданите за въведените ограничения. Справка в онлайн търсачката на "Гугъл" показва, че доскоро е имало секция "мерки срещу разпространението на остри респираторни заболявания", която обаче е изтрита.

Отрицателни примери за сайтове в условията на подобна криза са още тези на градовете Враца, Добрич, Кюстендил, Пазарджик, Плевен, Силистра. На интернет страниците на изброените общини няма никаква информация за предприетите мерки срещу коронавируса или пък е трудна за намиране от гражданите. За щастие, на сайта на националното сдружение на общините е публикуван пълен списък с горещите телефони по места, на които хора в нужда могат да търсят помощ за доставка на храни и лекарства.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всичко за пандемията на 31 март

31.03.2020

1721
И Швеция изоставя либералния подход към коронавируса

31.03.2020

Обновена

6549 31
Горанов обясни защо иска чек за нови 7.8 млрд. лв. заеми

31.03.2020

Обновена

МИЛА КИСЬОВА

10185 54

Коментари

slavabg

Коя епидемия? На изгонени български и румънски граждани от Германия, която е затворила границите си за тях, а в същото време казва, че ще продължава да приема бежанци ли? 

 

Каква епидемия, онази, която Италия използва за да намали пенсионните си разходи, по препоръка на ЕЦБ ли? 

 

Каква епидемия, която БОКО използва за да ни окраде за пореден път и с която иска да си измие ръцете ли? ... я публикувайте мерките на Орбан и ги сравнете с тези на семката от тиква!

 

Лагард  - Италия не може да продължи да хленчи и да се надява на външна помощ, тя трябва да се справи със съдбата си и трябва да поеме смелия  социално и политически труден път, който избягваше досега. 

 

Тази измислена епидемия ще изяде главата на ЕС! 

YStoev

Под линка - един много добър пример. Браво! Ама винаги може още по-добре.

 

https://esribulgaria.maps.arcgis.com/apps/opsdashb...

Антей

 

Проф.Кантарджиев се скъса да обяснява от февруари насам,

какво да се прави, за да се предпазим.

 

Нито ред на страницата на ЗДРАВНОТО министерство

за неговите препоръки - Републиканския експерт на България

 

вие искате другите институции ...

 

Калинки жалки цветански недоразумения.

 

Ето, икономиста Давид Леви, създател на теорията "интеликрация",

основател на Международния Интеликратичен институт

 

 в интервю е обяснил, защо става това, което става и в България, и в Европа.

 

Заради посредствеността на незнаещи, неможещи партийни назначения.

 

Той го нарича "триумф на посредствеността"!

 

Прочетете интервюто с Давид Леви, въпрос №6, има го из сайтовете....

 

⚓️

Диагностик

Един ден ще разказвам на внуците си, как в продължение на дни съм лежал, ял и спал, за да спася човечеството. 😁

Влез или се регистрирай за да коментираш

×