Quantcast
След 3-годишно строителство новите велоалеи в Сливен се рушат | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

След 3-годишно строителство новите велоалеи в Сливен се рушат

Завършването на проекта за 1 млн. лева се отлага заради некачествено асфалтиране
1 945
 facebook
Строителството на новите велоалеи в Сливен е некачествено и вече необходим ремонт.

Повече от 3 години и над 1 милион лева се оказаха недостатъчни за изграждането на 10 км нови велоалеи в Сливен. Въпреки че обществената поръчка за тях беше възложена през 2018 г., строителството все още продължава, а крайният срок за завършване е неизвестен. В същото време работата е некачествена и трасетата за колоездачи вече се нуждаят от преасфалтиране, съобщиха от община Сливен за в. "СЕГА". 

Проектът, който предвижда нови велоалеи по големите булеварди в града, се изпълнява от обединението "Сливен Транспорт", от което 90% се притежават от фирмите "БГ Ленд Ко" и "Копекс и Ко", а с 5% участват "Агробилд" и "Стойнорм". Договорът е сключен на 13 април 2018 г., като първоначално гласи, че "срокът на изпълнение на всички дейности, идеен проект и СМР е до 12 месеца, считано от датата на подписването му". Броени дни преди да изтече крайният срок обаче общината и изпълнителят подписват анекс, с който се отменя едногодишния срок за приключване на строителството. 

След публикация на "СЕГА" по темата, община Сливен в право на отговор съобщи, че краен срок всъщност има и строителните работи ще продължат най-късно до 03.05.2021 г. Към днешна дата обаче велоалеите все още не са довършени. "Строително-монтажните работи не са приключили, поради временно спиране срока по време на зимните месеци. Не са съставени актове 15 на обектите и работата на изпълнителя не е приета", твърдят от общината пред "СЕГА".

По всяка вероятност новите велоалеи няма да бъдат завършени скоро, тъй като цели участъци вече се нуждаят от ремонт. "Строителният надзор и инвеститорският контрол от страна на община Сливен са констатирали недобро изпълнение на полагането на асфалтова настилка по булевардите "Стефан Караджа", "6-ти септември" и "Христо Ботев". Не е извършено плащане за този тип дейност", уточнява общината. Освен това са установени непочистени участъци, разместени бордюри и нарушена съседна инфраструктура. Възложено е на изпълнителя да поправи работата си за своя сметка.

Обществената поръчка за велоалеите в Сливен е на стойност 1 136 427 лв. с ДДС и се финансира от европейския бюджет по оперативна програма "Региони в растеж 2014-2020 г.". За строител след конкурс е избран "Сливен Транспорт" ДЗЗД. Консорциумът е предпочитан кандидат за обществени поръчки за строителство в общината под Сините камъни. И също толкова често обаче не може да се вмести в крайния срок за изпълнението им.

 

Още

Втори съд отказа да спрe небостъргача "Златен век"

16.07.2021

ТАНЯ ПЕТРОВА

1217
ЦИК покани „Информационно обслужване” да достави машини за вота

21.06.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4342
Сараят на Гайтански край яз. "Искър" ще бъде съборен

17.06.2021

11621