Quantcast
Служебният кабинет спря скандална поръчка за храна на армията | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Служебният кабинет спря скандална поръчка за храна на армията

МО оттегли в последния момент проектодоговор с голяма хранителна верига за доставки за военнослужещите
2 004
 Илияна Кирилова
Армията от години няма редовен доставчик на храна.

Военното министерство се отказа от съмнителен договор за доставка на храни и напитки за армията за 12 млн. лв. Решението е взето в последния момент на самото заседание на служебния кабинет вчера. Така точката е била оттеглена, въпреки че фигурираше в одобрения за заседанието дневен ред. Оттеглянето на решението идва след публикация на "Сега" и дадено становище от Агенцията за обществените поръчки, че сключването на договор по този ред би влязло в колизия със закона.

Както "Сега" писа, армията у нас от години е без сключен договор за доставка на храни и напитки след серия от провалени обществени поръчки. Заради многото провалени процедури, съпътствани постоянно от скандали, в закона за отбраната и въоръжените сили бе допуснато вместо храна военнослужещите да получават левовата равностойност на полагаемото се. Войната в Украйна направи тази схема проблемна заради нуждата от провеждане на много повече учения. В такава ситуация заместването на полагаемите се храни с паричната им себестойност не работи.

За да реши проблема, военният министър на четворната коалиция Драгомир Заков е започнал процедура по директно договаряне с големи хранителни вериги без публична процедура по реда на ЗОП. МО е оправдало разговорите с точно определени компании със съществуваща в закона възможност общият ред да не се прилага при наличие на основен интерес, свързан със сигурността на страната. Според МО такъв основен интерес е налице, защото липсата на храна създава риск армията да изпълнява половинчато възложените й задачи. Така са проведени разговори с четири големи хранителни вериги - "Лидл България", "Билла България", "Кауфланд България" и "МЕТРО Кеш енд Кери България. Три от компаниите на практика отказват, обяснявайки, че нямат капацитет за подобни доставки и остава само един кандидат-изпълнител, който е избран да изпълни договор на стойност 12 млн. лв. за 12 месеца. В проекторешението за избора се изтъква, че компанията "МЕТРО  Кеш енд Кери" разполага със собствен транспорт.

Както "Сега" писа, тази процедура поражда серия от въпроси - както за избраните законови основания за провеждането и, така и за решението да се канят големи хранителни вериги без логистика за доставки. Юридическите проблеми с процедурата са потвърдени и от Агенцията за обществени поръчки. От становището на АОП става ясно, че позоваването на основен интерес за сигурността на страната е изключително обстоятелство, което в случая не съществува и МО е следвало да приложи някоя от процедурите за договаряне в ЗОП при ситуации на спешност. Към момента няма яснота какво решение ще вземе военното министерство занапред, но настоящото предложение за възлагане на договора по тази схема е оттеглено. 

Повече по темата четете тук:

 

Ключови думи:

МО, поръчка, храни, армия, метро

Още

Радев и кабинетът правят кадрови промени по върховете на армията

23.11.2022

4027
България ще обучава украински бойни санитари на наша територия

10.11.2022

451
IT фирма с руска собственост се оказа любима на институциите

07.11.2022

ТАНЯ ПЕТРОВА

11357