Quantcast
София няма да обжалва съдебното решение за мръсния въздух | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

София няма да обжалва съдебното решение за мръсния въздух

Кметът Фандъкова обещава да направи всички анализи, възложени й от СГС
960
 Илияна Кирилова

Столична община няма да обжалва решението на Софийския градски съд, с което на администрацията в града бяха дадени 12 месеца за предприемане на мерки, с които да не се допуска превишение на допустимите норми на фини прахови частици в атмосферата. Това съобщи днес кметът на града Йорданка Фандъкова във „Фейсбук“. Моето решение е да не обжалваме решението на съда. Разправии и препирни по темата с въздуха не трябва да допускаме, това е най-важната тема за София, защото касае здравето на хората и се нуждаем от обединени усилия, а не от преследване на други цели“, гласи част от съобщението й.

Както "Сега" писа, на 8 ноември СГС реши, че Столична община е допуснала системно превишаване на фините прахови частици в града. В заключенията се казваше още, че общината не е приела актуална програма за управление на качеството на въздуха и че не е изпълнила напълно задължението си да информира обществото за проблемите в това отношение. В отговор съдът осъди властта в София до 12 месеца от влизане в сила на решението да преустанови бездействието си с мерки, сред които да има стимули за използването на алтернативни методи за отопление с цел да се намали използването на въглища и дърва за битово отопление.

Съдът задължи СО още да направи оценка в сектор "Транспорт". Анализът трябва да отговори на въпроса дали мерките до момента са довели до повишаване привлекателността на обществения транспорт. Ако не е, общината трябва да даде отговор на въпроса защо? Както и да установи дали броят на ползвателите на градския транспорт е намалял или се е увеличил. 

Освен това съдът задължава общината да направи анализ за възможностите за етажни паркинги и увеличаване на буферните паркинги, както и за изграждане на цялостна велосипедна мрежа. Трябва да се анализират и възможностите за изграждане на паркове в териториите с наднормено замърсяване и/ или зелени стени, смята съдът. Както и по какъв начин градското планиране влияе на качеството на въздуха, а общият устройствен план да се измени така, че да се осигури подходящ микроклимат, който да гарантира движение на въздушните маси и внасяне на чисти въздушни маси. Съдия Албена Ботева подчертава и че общината може да не се ограничава само с тези мерки. Решението на градският съд не бе окончателно и можеше да се атакува пред апелативния съдебен състав.

Днес Фандъкова заявява, че вече се е заела да изпълнява решението на СГС. „Столична община ще изпълни всички 4 анализа, които съдът ни възлага да направим. Възложила съм до 6 месеца да се въведе и първата ниско емисионната зона за автомобили в София, също определена от съда, пише тя в социалната мрежа.

След обявяване на съдебното решение от 8 ноември представители на гражданската организация „За чист въздух“ призоваха Фандъкова да не го обжалва. В сдружението влизат неправителствените организации “Спаси София", "Асоциация Диабет тип 2", "За Земята - Достъп до правосъдие" и "Център за независим живот", както и няколко адвокати. Техният представител Димо Господинов, който се явяваше в съда по делото от страна на „За чист въздух“, посъветва Фандъкова да приеме съдебното решение на първа инстанция и да се опита да го изпълни в указания срок. Според него евентуално обжалване от страна на кмета ще е знак, че властимащите в София искат да печелят време и да не изпълняват истински мерки за изчистване на атмосферата в оставащите 2 години от мандата й. "Ако Столична община обжалва това решение, то ще бъде, за да се спечели време и комфорт на Фандъкова да изкара мандата си, без да изпълнява указаните от съда мерки за справяне с проблема“, коментира Господинов.  

 

  

Още

Архитекти негодуват срещу проекта за ремонт на театър „София“

19.01.2022

1701
Спаси София: Общината ще провали проекта за Зона 30

18.01.2022

1358
София въвежда ограничение до 30 км/ч. в част от центъра

17.01.2022

5097