Quantcast
София обсъжда да ограничи безразборните фойерверки | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

София обсъжда да ограничи безразборните фойерверки

"И закон може да се променя", казва Иво Божков от ДБ
1 619
 Илияна Кирилова

За сериозно ограничаване на фоейрверките, които от дълги години стресират граждани, деца и домашни любомци, се обяви общинският съветник от "Демократична България" Иво Божков. Заедно с колегите си той подготвя предложение за пълна забрана на тяхната употреба, с изключение на празниците. 

"В момента с Марта (общинският съветник Марта Георгиева - бел.ред.) подготвяме решение фойерверките в рамките на столична община да могат да се извършват само от фирма с разрешително. Ние искаме пълна забрана, освен на празници, но заради отпора на вносителите е нужен компромис с останалите съветници . Закон също може да се променя", става ясно от негов пост в туитър.

Вероятно Божков има предвид фойерверките от категория 1, т.е. най-леките - те са определени като "пиротехнически изделия за увеселителни цели, при използването на които съществува много ниска степен на опасност и пренебрежимо ниско ниво на шум и които са предназначени за употреба в ограничени пространства, включително фойерверки, предназначени за употреба в жилищни сгради". Наредбата за обществения ред на територията на Столична община забранява употребата на открито на фойерверки от категория 1, в периода от 22.00 до 8.00 часа. Само на 1-ви януари е разрешена употребата им до 01.00 ч, като тя е забранена на 1-ви януари от 01.00 до 10.00 часа. Глобата за неспазване на разпоредбата е в размер от 100 до 300 лв. и/или имуществена санкция в размер от 300 до 500 лв.

Според закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите средства търговията с подобни вещества трябва да се "извършва от физически и юридически лица, регистрирани като търговци на територията на държава членка, след получаване на разрешение за търговия, издадено от директора на ГДНП на МВР или от оправомощено от него длъжностно лице". От тази разпоредба обаче правят изключение именно фойерверки от категория F1. За тях има забрана единствено да не се продават на лица под 12 години. Тя обаче масово не се спазва и освен че човек може да си купи от почти всяка будка пиратка или фойерверк, това може да сторят и малки деца.

През април т.г. постоянната комисия по обществен ред и сигурност към Столичния общински съвет обсъди варианти за законови промени при разпространението на пиротехнически средства. На нея бе представена петиция от 17 000 столичани, обявили се категорично против свободното разпространение на пиротехнически средства и гърмежи по всяко време на денонощието. Хората се оплакваха, че са подложени на терор от фойерверки не от граждани, а от търговски обекти, които си позволяват по всяко време да гърмят. "Ясно трябва да се каже, че такива мероприятия трябва да се порвеждат само след съгласуване с общината, по изготвена схема и как ще се използват от съответни експерти, които организират обществени чествания и зари. Сега нещата са безконтролни и тази петиция идва от гражданите, които имат нетърпимост към постоянен терор", заяви тогава Карлос Контрера, зам.-председател на комисията по обществен ред и сигурност към СО.

 

 

 

Ключови думи:

фойерверки, ДБ

Още

Българинът почна да сменя партиите като песен в YouTube

16.08.2022

ДИЯН БОЖИДАРОВ

2583
ПП вижда управленска коалиция с ДБ и БСП

16.08.2022

Обновена

2874
Асен Василев по повод офертата на ДБ: ПП не е дясна

14.08.2022

8477