facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Съдът нареди незабавно освобождаване на арестувания висш прокурор

Прокуратурата протестира, а Иван Гешев поиска отстраняването от длъжност на магистрата
Обновена
43 855
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Софийската градска прокуратура ще атакува пред горната инстанция определението на градския съд, който отказа да задържи в ареста висшия прокурор Георги Асенов и го пусна без мярка за неотклонение. Това обяви днес държавното обвинение.

Асенов бе обвинен в хулиганство и унищожаване на чуждо имущество заради инцидент в болница в Плевен, разиграл се в събота. От държавното обвинение твърдят, че той се e държал арогантно, след като не бил допуснат до медицинското заведение, ударил със служебната си карта по лицето охранител в болница и счупил телефона на друг.

Първата инстанция отказа искането на прокуратурата за постоянен арест на Асенов, като прие, че има данни за извършено престъпление, но те не са достатъчни и са събрани при съществени процесуални нарушения. Има свидетели, че агресивен е бил не прокурорът, а охранителите. Освен това се оказало, че дори самият охранител, за когото прокуратурата твърди, че бил удрян, не се е жалвал от такова нещо. За това пък прокурорът и негова близка, с която закарали тъста на магистрата в болница, си изкарали медицински за наранявания.

Прокуратурата оспорва изводите на съда. Според обвинението има опасност Асенов да извърши престъпление - имало свидетелски показания, че прокурорът опитвал да им въздейства. Има риск той да окаже влияние върху разследването срещу него, смята прокуратурата. И не приема извода на съда, че разследването се води тенденциозно. Прокуратурата напомня и че прокурорът се обърнал към един от охранителите с думите: "Знаете ли кой съм аз, бе, ще видите какво ще ви се случи, аз съм прокурор!".

По същото време главният прокурор Иван Гешев поиска временното отстраняване от длъжност на Асенов. Той се мотивира с повдигнатите на Асенов обвинения за хулиганство и унищожаване на чужда движима вещ при конфликт между него и охранители в болница в Плевен. Искането на Гешев беше докладвано в началото на днешното заседание на Прокурорската колегия. По закон обаче то трябва да бъде връчено на Асенов не по-късно от седем дни преди разглеждането му от кадровиците. Затова днес колегията реши да насрочи произнасянето си по случая за 22 юли, като тогава Асенов може да бъде изслушан или да представи писмено становище.

"Съжалявам, че попаднах в такава ситуация, в която всеки би реагирал. Оставам с впечатлението, че случаят се използва по нелеп начин, за да бъда очернен аз, доброто ми име и репутацията, за които съм се борил 28 години", каза пред първата инстанция Асенов, цитиран от lex.bg.

 

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Полицията в Сърбия арестува посланика на Азербайджан

13.08.2020

4939 20
И вторият задържан за сбирката на ГЕРБ си отива вкъщи

10.08.2020

2277 13
Апелативният спецсъд пусна под домашен арест ЛиЛана

06.08.2020

3357 11

Коментари

BALAMUT
снимка на BALAMUT

гаргата на гаргата око не вади.

интересно е медицинскота дали ще ни кажат ко пише?

дрибъл

 

 

 

                                  Пари няма , колекция няма , за кво да го държат ?

inventus

Изгоряха охранителите! Както се казва в такива случаи ...няма значение дали стомната ще удари камъка или камъкът ще удари стомната...все стомната е зян.

ARTU

Доста лаконичен коментар. Много са интересни мотивите на съдията, които странно защо тук не се споменават. Една част от тях ми е особено интересна:

"Cъдиятa ce cпpя и нa пpaвния xapaĸтep нa зaпoвeдитe нa миниcтъpa зa нoceнe нa мacĸи, дocтъп дo бoлницитe и т.н.,, ĸoитo мaĸap и фopмaлнo дa пpeтeндиpaт дa ca oбщ aдминиcтpaтивeн aĸт (тoвa бe зaпиcaнo и в пocлeднитe пpoмeни в Зaĸoнa зa здpaвeтo), вcъщнocт ca нopмaтивeн aĸт, a ĸaтo тaĸъв нe ca минaли пpeз зaдължитeлнoтo oбщecтвeнo oбcъждaнe и oбнapoдвaнe. Cъoтвeтнo имa пpoблeм c пopaждaнeтo нa пpaвни пocлeдици и въвeждaнeтo нa пpaвни зaдължeния зa aдpecaтитe, cмятa мaгиcтpaтът."

Weiß

Диагонално прочетох не много ясния надпис на колата:

"Прокураторска република България".

Хулиган

Защо ли подозирам, че някой е искал да се цепи от стадото?

И са му скроили шапката.

В бантустан с КОРУПтура всичко е възможно...

http://www.drago.info/index.php/2018/01/17/hotela-na-prokurora/

ivan4o.I

Не се разбра санкционитан ли е за дребни хулиганство или се боди досъдебно производство?

Светозар

Г-н Гешев на 26.06.2020 г. в БНТ по „Панорама“ нарече критиците на прокуратурата „платени от олигарси“ или „нацисти“:

„Не всички, които критикуват прокуратурата, са платени от олигарси. Някои искрено вярват, че държавното обвинение не си върши работата - те са като нацистите".

(bnt.bg/bg/a/prokuraturata-i-vlastite-glavniyat-prokuror-ivan-geshev-pred-panorama)

При рейтинг на прокуратурата 9%, излиза че според г-н главния прокурор, 91% от българите са платени от олигарси или нацисти.

paragraph39

Само да напомня и поясня/обясня/, че:

Налагането от Съда на мярка за Неотклонение НЕ е осъждане на Обвиняемия!

Както и, че отхвърлянето от Съда на искана от Прокуратурата мярка за Неотклонение НЕ е оправдаване на Обвиняемия!

Мярката за Неотклонение има за цел да осигури участието на Обвиняемия в досъдебното или в съдебното производство/процес/- ако има съмнение у съдията, че Обвиняемият може да се укрие, или да унищожи доказателства, или да "обработи" Свидетели и прочие!

НО ако у съдията, основателно или неоснователно, но НЯМА такива съмнения, "вътрешно убеждение" и притеснения/въпреки прокурорските такива!/, тогава НЯМА причини този съдия да наложи Мярка за Неотклонение!

Влез или се регистрирай за да коментираш