Quantcast
Съдът отказа дело срещу харизването на улица на Догансарай | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Съдът отказа дело срещу харизването на улица на Догансарай

Гражданите и организацията, които са атакували решението на Общинския съвет в Бургас, нямат правен интерес, смятат магистратите
22 645
 Биволъ
Сараят в лесопарк Росенец, 2016 г.

Гражданите нямат правен интерес да обжалват решението на Общинския съвет в Бургас, с което имоти в парка "Росенец", които са публична общинска собственост, се обявяват за частна общинска собственост. Така се отваря пътят към прехвърлянето на бивша общинска улица на собствениците на Догансарай. Заграждането на територия в парк "Росенец" от Доган бе поставено отново на дневен ред, след като служители на НСО грубо изблъскаха от брега съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов. Днес се очертават нови протести в местността, като към нея се стичат и привърженици на Доган, и граждани, които протестират срещу анклава му и произвола на НСО.

С мотива, че това решение може да се атакува единствено от кмета, областния управител или прокуратурата Административният съд в Бургас прекратява делото срещу решението на бургаските общинари от 28 април. То е заведено от "Организация за закрила на българските граждани" и още петима бургазлии. Те твърдят, че решението за промяната на статута на имотите е нищожно или най-малкото незаконосъобразно и трябва да бъде отменено. Според жалбата това решение засяга интересите на гражданите на Бургас, а и на всички български граждани. Тяхната теза е, че става дума за обществен път, който осигурява единствения достъп на гражданите до морското крайбрежие на територията на лесопарк "Росенец". И че ако имотът премине в частни ръце, това ще възпрепятства свободния и гарантиран от закона и държавата достъп до плажа и крайбрежната морска зона.

Общинският съвет оспорва с мотива, че обжалвалите не са нито собственици, нито концесионери и затова не са засегнати от промените в подробния устройствен план. Решението за промяната на собствеността от публична в частна засяга пряко общината, но не и правата на хората, се настоява в отговора на общината.

На 16 юни съдия Димитър Гальов приема, че общинските съветници са прави. В определението си той напомня, че решението по спорната точка 41 от дневния ред на Общинския съвет има четири подточки.

Съдията пише, че жалбоподателите веднъж твърдят, че оспорват единствено третата подточка от т. 41, а после, че атакуват цялата точка. И че всеки един от жалбоподателите е трябвало да обоснове правния си интерес за всяка подточка, което не е сторено. Съдът допълва, че "решението, с което се променя характерът на собствеността от публична в частна общинска, няма за адресати физически или юридически лица и не рефлектира пряко и непосредствено в правната сфера на граждани или организации".

Определението на съдия Гальов не е окончателно и вече е атакувано пред Върховния административен съд, показа проверка на "Сега" в електронното му деловодство. На 8 юли обаче жалбата е оставена без движение от съдия Татяна Хинова. Тя констатира, че жалбата във ВАС не е подписана от адвокат и не е представена квитанция за заплатена държавна такса. Тя дава 7 дни това да бъде направено, иначе жалбата срещу определението на бургаския съд няма да бъде разгледана.

 

След като конфликтът на плажа край Догансарай катализира вълна от протести в страната, Върховната административна прокуратура нареди на три министерства - регионалното и на околната среда и на туризма, както и на ДНСК незабавно да проверят планираните и извършени строежите в местността "Аркутино", както и в парк "Росенец". Няма данни обаче да е оспорила в съда решението на Общинския съвет за улицата.

Ключови думи:

Росенец, улица, Догансарай

Още

Улица "549" в "Подуяне" е вече ул."Милен Цветков"

06.06.2022

195
Кеят на Догансарай е удължен незаконно

22.03.2022

1709
Столичен общинар поиска Графа да стане "Свободна Украйна"

14.03.2022

4319