Quantcast
Трайков: Няма енергия за премахването на Паметника на съветската армия | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Трайков: Няма енергия за премахването на Паметника на съветската армия

Кметът на район "Средец" заяви, че имал още два варианта за демонтирането на монумента
5 767
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

В момента няма достатъчно желание от страна на Столична община за премахването на Паметника на съветската армия. Това обяви пред bTV кметът на район "Средец" Трайчо Трайков.

"Ние се опитахме да катализираме процеса (б.ред. - за премахването на паметника), но от две години не се допуска за разглеждане в общинския съвет доклад по темата. Засега изглежда, че в конфигурацията на управлението и на държавно, и на общинско ниво няма енергия да се придвижи нещо по темата", коментира Трайков.

След което обясни още по същество: "Ако е валидно решението от 1993 г., то тогава кметът на столична община може да се идентифицира с визирана това в решение, което казва, възлага на кмета на столична община да премести фигури. Значи вариантите са два - или ако това решение е валидно, тогава кметът трябва директно да се задейства, или ако не е валидно да се допусне за разглеждане доклада на "Демократична България", който упълномощава и възлага на кмета. Но тъй като нито едно от тези две неща няма да се случи, ние имаме още две идеи, по които работим."

Той обаче не разкри подробности по въпросните други две идеи. Трайков полага усилия за демонтирането на Паметника на съветската армия, като те се засилиха след началото на военната офанзива на Русия в Украйна. След началото на военните действия станаха интензивни и протестите на привърженици на Украйна пред наричаният от тях МОЧА (Монумент на окупационната червена армия), а също и действията на защита на паметника от страна на поддръжници на Русия. В последните дни има постоянно полицейска охрана около монумента.

 

Още по темата

 

 

 

Още

Княжеската градина в София става ледена пързалка

05.11.2022

5224
Градинка в София възражда името на Стефан Данаилов

28.10.2022

500
София маха оградата на 12 дка от къпалнята "Мария Луиза"

30.09.2022

4906