Quantcast
Тунелът към "Люлин" трябва да е ремонтиран до януари 2023 г. | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Тунелът към "Люлин" трябва да е ремонтиран до януари 2023 г.

Столична община подписа договор с "Джи Пи Груп" за рехабилитацията на ключовия обект
3 794

Ремонтът на тунела по бул. "Царица Йоанна" към кв. "Люлин" в София трябва да приключи през януари догодина. Това става ясно от сключения договор между Столична община и консорциума ДЗЗД "Люлин Груп", който ще работи на обекта. Както "Сега" писа, основен участник в него е строителната компания "Джи Пи Груп", която предизвиква противоречиви чувства у софиянци заради предишни изпълнени от нея ремонти на публични пространства. Другият член на "Люлин Груп" е "Смарт Билд Дигитал" ЕООД. От страна на София договорът е подписан от заместник-кмета по общественото строителство инж. Ангел Джоргов.

Споразумението е факт от 20 юни и вече е качено на сайта на София. Договорени са 198 календарни дни за изпълнение на строително-монтажните дейности, каквато бе и офертата на "Люлин Груп". За тяхно начало ще се счита датата на откриването на строителната площадка. В първоначалния вариант на обществената поръчка предвиденият период на ремонта бе 270 дни.

При неспазването на окончателния срок "Джи Пи Груп" и "Смарт Билд Дигитал" ще дължат неустойка в размер на 0,5% дневно от общата стойност на ремонта без ДДС и на не повече 20% от цялата сума. По традиция в контракта е заложено, че строителството може да се удължи при неблагоприятни метеорологични условия, които се удостоверяват с официална справка на НИМХ към БАН. Включена е и още една неустойка и тя е за некачествена работа - до 5% от общата цена.

Сумата, която софиянци ще платят за ремонта и рехабилитацията на тунела към "Люлин", е почти 12,7 млн. лв. без ДДС. От тях 1,154 млн. лв без ДДС се отпускат за непредвидени разходи. При откриването на конкурса предвиденият от общината разход по тази позиция бе 10 млн. лв. без ДДС.

"Люлин Груп" бе предпочетено пред останалите участници в търга - също добре познатата компания "Трейс Груп Холд" АД и "Геострой" АД. Предложението на обединението около "Джи Пи Груп" бе на стойност 12,7 млн. лв. без ДДС и бе под това на "Трейс Груп Холд" - 13,424 млн. лв. без ДДС, но над това на "Геострой" - 12,525 млн. лв. без ДДС. "Люлин Груп" обаче бе класиран по-високо по останалите показатели - срок на изпълнение и технически характеристики.

"Джи Пи Груп" бе фирмата, която извърши основния ремонт и обновлението на централната софийска улица "Граф Игнатиев" и прилежащата ѝ Зона 2. Работата се запомни с лошо качество (оттогава досега на зоната се налага да се правят вече няколко "ремонта на ремонта"). Сагата с ремонта на "Графа" се прочу и с това, че кметът Йорданка Фандъкова спести глоба на "Джи Пи Груп" за късното предаване на обекта, след като ѝ бяха признати над 80 дни за неработни поради лошо време.

Въпреки че е част от същата процедура, Столична община още не е избрала изпълнител за рехабилитацията на около 700 м от ул. "Опълченска" в участъка от бул. "Тодор Александров" до бул. "Сливница", включително моста над река Владайска. За обекта кандидатстваха четири фирми и три консорциума. Фирмите са австрийската "Щрабаг" ЕАД, която от много години работи в България, "Монолит София" АД, спомемената "Джи Пи Груп" АД и "ПСТ груп" ЕАД.

В консорциума "Обединение Опълченска" влиза друга добре известна компания - "Трейс Груп Холд" АД, която ще работи в партньорство с "Обонато Билд" ЕООД. В "Обединение Улица Опълченска 2021" пък участват "Геострой" АД и "Пътстрой 92" АД. В ДЗЗД "София ФБ" сдружение са направили "Фармвил" ЕАД и БКС "Озеленяване" ЕООД. Заложената от общината цена на този ремонт е до 7,2 млн. лв. Срокът за изпълнение е 270 дни.

Все още се очаква и изборът за реконструкцията на ул. "Народен герой" - от бул. "Цар Борис III" до ул. "Любляна". За него кандидатстваха пет фирми и обединения. В списъка са "Щрабаг", "ГБС-Инфраструктурно развитие" АД, "Калистратов груп" АД, както и консорциумите ДЗЗД "Овча купел" и ДЗЗД "ГС Сердика". В първия участват "Джи Пи Груп" АД и "Инсепт Архитекчър" ООД, а във втория - "Галчев инженеринг" ООД и "Ситипрогрес" ЕООД.

Още

Започва нов ремонт на ул. "Шишман" и "6-ти септември" в София

05.08.2022

1567
Столичани негодуват срещу префасонирането на сграда паметник

01.08.2022

3264
Столична община и министър влязоха в спор за сарая на Гайтански

30.07.2022

Обновена

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

13687