Quantcast
Украинският посланик: Който е против оръжие за Киев, то подкрепя Путин | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Войната

Украинският посланик: Който е против оръжие за Киев, то подкрепя Путин

Поне символично ще дадем военна помощ на Украйна, обяви Атанас Атанасов
Обновена
2 829
 БГНЕС
Атанас Атанасов

„Който е против предоставянето на оръжие, фактически подкрепя Путин. Такива хора могат да изгубят репутацията си”, обяви в предаването „На фокус” по Нова тв украинският посланик Виталий Москаленко.

„Искаме много да получим тежки въоръжения – самолети, танкове, системи за противовъздушна отбрана. Надяваме се да получим от всички страни”, каза още той. Москаленко обяви, че според устава на ООН предоставянето на оръжие не се води за участие във война.   

България ще даде военнотехническа помощ на Украйна и това ще стане по предложение на "Демократична България". Сигурен съм, че има мнозинство в Народното събрание да се даде мандат на правителството за това, обяви по-рано пред Би Ти Ви Атанас Атанасов. Парламентарната група на ДБ обяви в декларация тази седмица, че започва консултации за даване на такъв мандат. ГЕРБ обаче ги изпревари и внесе проекторешение в деловодството.

Атанасов обаче призна, че най-вероятно тази помощ ще бъде символична. "Разбира се, тя трябва да е според нашите способности, защото доколкото разбирам от министъра на отбраната, в нашите складове няма кой знае какво да дадем на украинците, но символично дори, трябва да вземем решение, за да бъдем част от западния свят, който подкрепя демокрацията", коментира той.

Председателят на парламента Никола Минчев се изказа неопределено по същата тема в друго сутрешно телевизионно студио - на Нова телевизия. "Продължаваме промяната" застъпва тезата, че не сме пасивни и предоставяме хуманитарна помощ, за което и получаваме благодарност от Украйна. „Действително въпросът за указване на военна помощ стигна и до парламента. Това ще бъде разгледано от парламентарните комисии, след това ще се стигне до гледане в пленарна зала. В рамките на парламентарната група все още не сме го обсъдили. За момента хуманитарната помощта, която указва България на Украйна, се оценява високо. Г-н Володимир Зеленски изрично ни посочи като страна, която помага", каза Минчев.

 

Още

Битката за Донбас навлезе в нова фаза

26.06.2022

Медуза

1535
Парламентът произвежда само брак и скандали

25.06.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

459
България не е дала оръжие на Украйна през Полша

24.06.2022

Обновена

17585