Quantcast
Юристът Никола Минчев от ПП е новият председател на парламента | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Юристът Никола Минчев от ПП е новият председател на парламента

Президиумът не стигна, за да се наредят зам.-шефовете от седемте партии
Обновена
9 625
 БГНЕС
Никола Минчев

34-годишният юрист Никола Минчев бе избран със 158 "за", 1 против, 72 въздържали се за председател на 47-ото Народното събрание. Той благодари за честта да оглави парламента. "Ще работя парламентът да бъде място за свободни и градивни дебати. Да живеем в една по-добра България", каза Минчев от "Продължаваме промяната".

"Възраждане" предложи за шеф на парламента Цончо Ганев, който не бе избран. 

Освен ПП, БСП, ИТН, ДБ и ДПС подкрепиха Никола Минчев за шефското място. От ПП един депутат се въздържа заедно с ГЕРБ и "Възраждане". Само един от "Възраждане" гласува против.  На кратък брифинг след края на пленарното заседание Минчев заяви, че не помни кога точно са му предложили да оглави Народното събрание. Най-младият председател на НС в най-новата ни история, който дори не е бил депутат, изрази надежда, че процедурните хватки в 47-ото НС ще бъдат ограничени. 

Рано сутринта съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обяви, че ще излъчат за председател на парламента юриста Никола Минчев. "Той е с изрядна репутация", коментира Петков пред репортери преди началото на тържественото заседание.  Кандидатурата на Минчев идва от първата политическа сила в парламента в последния възможен момент.

34-годишният Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат в "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков". 

Владее български, английски и немски. Сферите му на работа като адвокат са недвижими имоти, енергетика и общо корпоративно право. 

Адвокатско дружество "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков" е една от най-големите, най-старите и най-изявените бизнес адвокатски кантори в България. Дружеството е основано през 1994 г. и поддържа офиси в София и Берлин.

НАЙ-МЛАДИЯТ ШЕФ

"Ще работя за това в 47-ото НС да се води една разумна, конструктивна дискусия по същество, без процедурни хватки и без да превръщаме НС в място за скандали." Това бяха първите думи пред репортерите на Никола Минчев, който е най-младият, оглавявал парламента.

Минчев отрече да работи към момента в адвокатска кантора. Напуснал я откакто е в "Продължаваме промяната". "Нямам договори по тази линия", каза той. Не можа обаче да си спомни кога е получил предложението да оглави парламента, а офертата дошла от съпредседателя на ПП Кирил Петков.  "С охраната е голяма разликата, но надявам се, че позицията няма да повлияе на личния ми живот. Ще направя всичко, че да не повлияе и да остана същия човек, който съм", допълни новоизбраният председател.

ЗАМЕСТНИЦИ

За заместник-председатели на парламента бяха избрани Мирослав Иванов от ПП, предишните представители на ГЕРБ и ДПС Росица Кирова и Мукаддес Налбант, както и Кристиан Вигенин от БСП. Ива Митева от ИТН отново седна на трибуната, но вече като зам.-председател.

ДБ отново излъчиха Атанас Атанасов, а Цончо Ганев е избраният от ПГ "Възраждане".

 

Още

Двоен аршин за ВИП карантинираните - ще са в изолация само 7 дни

12.01.2022

2130
“Ковид сбирката“ при президента отложи визитата на Петков в Скопие

11.01.2022

Обновена

19380
Кирил Петков: Не се страхувам от протести и ги приветствам

07.01.2022

3894