Quantcast
70% от месото и колбасите в хипермаркетите са български | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

70% от месото и колбасите в хипермаркетите са български

Квотите за храните родно производство останаха в миналото, след като ЕК заплаши София със санкции
3 704
 Илияна Кирилова

Големите търговски вериги разпространиха днес нови данни от мащабно проучване, които за пореден път опровергават ширещия се мит, че вносните храни тотално са изместили родното производство. Фактите показват съвсем друга картина. Близо 65% от основните храни, предлагани в хипермаркетите, са български (става дума за стоките от категориите „Месо и месни продукти“, „Хляб и хлебни изделия“, „Плодове и зеленчуци“ и „Мляко и млечни продукти“), като при хлебните артикули родното производство надхвърля 70 на сто. Това показват анкетата, която обхваща шесте големи - Billa, Kaufland, Lidl, T Market, ПроМаркет и Фантастико. Тези вериги имат 500 магазина в страната, делът им на пазара на бързооборотни стоки у нас е около 40%, а само за последните 8 месеца са реализирали българска продукция за над 1.1 млрд. лева, съобщават от Сдружението за модерна търговия.  Всяка от търговските вериги работи с голям брой наши производители - между 160 и 600.

Проучването, проведено в периода януари-октомври 2020-а, показва, че 73% от стоките в категория “Хляб и хлебни продукти” са родно производители. А специално в ПроМаркет хлебните изделия са 100% български. В категорията “Месо и месни продукти” "квотата" на местните производители е средно 70%, като в T Market телешкото и свинското месо са изцяло български, а във "Фантастико" нашенско е всичкото пилешко, както и 99% от телешкото. 

В раздела "Мляко и млечни продукти“ родното производство е с 69% дял, което е с 5% повече в сравнение с година по-рано.

При пловодете и зеленчуците превес имат вносните стоки. В България са отгледани 44% от плодовете и зеленчуците в Billa, Kaufland, Lidl, T Market, ПроМаркет и Фантастико, показва анкетата. Високият процент на "чуждоземците" в тази категория не е изненадващ, тъй като е известно, че у нас авокадо, банани, манго и папая и мн. други екзотични растения у нас не се отглеждат масово, а все повече българи ги консумират. Да не говорим за сезонността на плодовете и зеленчуците, сушите, пороите и други особености на родния климат, от които зависи какво излиза на пазара. Показателно е, че през лятото делът на растителни храни с бг произход расте, като в Т Market и ПроМаркет надхвърля 70%, а през зимата расте процентът на вносните.

 

В периода март-октомври шесте големи са сключили 368 нови договора с български доставчици на храни, показват данните на Сдружението за модерна търговия. Така Вilla е добавила към асортимента си още 16 вида мед. Kaufland представи над 80 родни продукта от 30 производители и новите си собствени марки „Брей!“ от изцяло български артикули и за прясно месо „Шеф Месар“ с проверено качество от TÜV Nord България. Lidl предложи органични вафли и чипсове и разнообразни рибни специалитети и изкупи големи количества боровинки, малини и други сезонни плодове. T Market и "Фантастико" са въвели нови артикули във всички основни категории. 

Междувременно спорът за квотите за български храни в хипермаркетите намери своя логичен завършек. Постановлението на МС, с което квотите бяха въведени, беше със срок до 31 декември 2020 г., който изтече, и Министерството на земеделието очевидно няма да упорства да подновява темата. Още повече че Европейската комисия вече стартира наказателна процедура срещу България, задето налага дискриминационни условия и ограничава пазара на вносни храни.

 

А големите търговските вериги се договориха за по-бързо разплащане с производителите и за по-чести срещи с тях. Вilla, Lidl, Kaufland, Фантастико и ПроМаркет са подписали меморандум за общи мерки в подкрепа на българските фермери и за разширяване на възможности за реализация на техни продукти в хипермаркетите у нас. Мерките са осем и предвиждат:

Ще се договарят по-кратки срокове за плащане на продуктите, доставени от регионалните производители. Така ще бъдат осигурени по-бързо ликвидни средства за тях и те ще могат да планират по-добре бизнеса си, отчитат търговците. Те обещават още да проведат индивидуални преговори за определяне на търговски условия - цени, количества, качество, срокове и др.

Всяка от компаниите ще осигури в своите магазини място за продажба на стоки с български произход. Продуктите ще бъдат разполагани в супермаркетите съобразно техния вид (млечни продукти, месни продукти, яйца и др.) и характер (сезонност при плодове и зеленчуци и др.).

Ще бъде осигурено подходящо обозначаване на хранителните стоки с български произход, за да могат потребителите по-лесно да разпознават родните продукти. Търговците ще инвестират в допълнително маркетингово позициониране на отделни продукти на български национални и регионални  производители.

Ще се провеждат фермерски пазари и други събития, чрез които средни и малки български производители ще могат да продават продукцията си, отговаряща на всички нормативни изисквания и при спазване на мерките за безопасност. Търговците ще осъществяват маркетингова комуникация за всяко отделно събитие, за да привличат максимален брой потребители.

Billa, Lidl, Kaufland, Фантастико и ПроМаркет се ангажират да положат усилия за обучения на малки и средни регионални производители. Обученията ще включват запознаване с изискванията за организиране и планиране на производството, за съхранението и пакетажа, контрола на качеството на продукцията и логистиката на доставките, съобразно изискванията на големите търговски вериги. Специално внимание ще се обръща на възможностите за сертифициране, когато производителите имат желание и капацитет да развият бизнеса си. От Сдружението за модерна търговия обаче очакват съдействие от страна на Министерството на земеделието и Българската агенция по безопасност на храните в провеждането на обученията.

Търговските вериги са готови да участват в работни групи към Националния съвет по храните към МЗХГ в търсене на т решения за насърчаване на различни форми на сдружаване на производителите, така че те да отговорят на количествените и сертификационни изисквания на търговците в полза на българския потребител и на устойчивото развитие на българския производител.“.

Още

Търговци призовават моловете да бъдат отворени на 12 април

07.04.2021

791
Хипермаркетите обясниха защо трябва да бъдат отворени от 1 април
КЗК иска да разпитва и претърсва служители на хипермаркетите

22.01.2021

МИЛА КИСЬОВА

3957