Quantcast
Банките ограничават заемите с фиксирана лихва | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Банките ограничават заемите с фиксирана лихва

Кредитите поскъпват най-рано от есента, прогнозират експерти
12 250
 Илияна Кирилова
Засега само две търговски банки са качили с много малко лихвите по кредитите

Банките ограничават отпускането на заеми с фиксирана лихва, сочи информация от кредитните консултанти.

Десислава Николова от сайта „Моите пари“ уточни, че от началото на годината много трудно може да се вземат заеми с фиксирана лихва. „Обикновен те са за срок от 3 до 5 години, но сега отпускането им е силно ограничено. Подобни договори се одобряват само за хора с големи доходи или пък лихвата се фиксира на много високо ниво“, казва тя.

От началото на годината годината броят на изтеглените кредити е с 1/10 по-голям спрямо същия период на 2021 г., сочи банковата статистика.

Според Тихомир Тошев от „Кредит център“ средната сума, която се тегли като ипотечен заем за покупка на жилище, сега е 135 000 лв., а на потребителските кредити - около 20 хиляди. Десислава Николова пък каза, че на потребителските за година тя се е качила от 15 000 на 19 000 лв. Едновременно с това обаче и срокът на изплащането нараства от 6 на 7 години.

Николова припомни, че през март (месецът след началото на войната) е имало бум от 38,5% на годишна основа на сумата на отпуснатите потребителски кредити. „Това е изненадваща тенденция, защото при такива събития хората би трябвало да се ограничат, а дори спрямо февруари има също силно нарастване. Може би са решили да избързат, докато лихвите не тръгнат да се качват. Да не забравяме, че подобни кредити от много банки вече се отпускат без поръчители. От друга страна е възможен и вариантът високата инфлация да кара хората да покриват някои свои разходи с помощта на заеми“, поясни Николова.

 

ЦЕНА НА ПАРИТЕ

Засега само две търговски банки са качили с много малко лихвите по кредитите и то само за ограничен брой предлагани продукти. По думите на Десислава Николова не се забелязва да се налагат по-високи критерии за отпускането на заеми, защото все още трезорите имат излишен кредитен ресурс.

Само преди дни бяха обявени намеренията на Европейската централна банка (ЕЦБ) от лятото да започне повишаване на лихвите. В тази връзка Николова очаква у нас тази мярка да се отрази най-рано от есента - през септември или дори към края на годината и то единствено на банките, които са с изчерпан евтин ресурс и за които се очаква от тогава да започнат да качват лихвите си. Според Тихомир Тошев масовото качване на лихвите на търговските банки у нас, в съответствие с мярката на ЕЦБ, може да се очаква не по-рано от началото на 2023 г.

Още

Лихвата по кредитите зависи и от професията

17.06.2022

541
Федералният резерв на САЩ обяви рекорден ръст на лихвите от 30 г. насам

15.06.2022

2688
Шефът на БНБ предупреди за опасност от вдигане на данъци

14.06.2022

3929