facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

"Безплатното" саниране ще има варианти за бедни и богати

Регионалното министерство заговори за безлихвени и нисколихвени кредити за оздравяване на сградите
3 225
 Илияна Кирилова

От старта на националната програма за енергийна ефективност на жилищни сгради в началото на 2015 г. до септември 2020 г. са били оздравени и въведени в експлоатация 1902 сгради. Това разкрива регионалният министър Петя Аврамова в отговор на въпрос за резултатите от програмата за "безплатно" саниране на депутата от ГЕРБ Данка Зидарова-Люртова.

 

"Безплатно" е с кавички, защото санирането на стари панелни блокове не струваше нищо на техните обитатели, но всъщност глътна цели 2 млрд. лева, дадени от бюджета, т.е. от всички данъкоплатци. Парите отидоха оновно за лепене на изолация и за смяна на дограма, като бяха изхарчени при сибно завишени цени, поради което и стигнаха за много малко сгради - от над 5000 желаещи едва около 2000 получиха финансиране.  

"До приключването на настоящия първи етап на програмата трябва да се обновят още 120 сгради на територията на 15 общини", посочва в отговора си министър Аврамова. От тях само 33 обаче са със стартирали строително-монтажни работи (СМР). Останалите са на различни подготвителни етапи – например 40 сгради са с обявена обществена поръчка за СМР/инженеринг, но нямат сключен договор.

За предстоящия втори етап на програмата Аврамова обяснява, че ще се търси съкращаване на държавното участие в процеса, което ще се компенсира с други източници на средства, като за целта ще се разширява „прилагането на финансови инструменти, които ще мобилизират финансиране от частния сектор”.

За собствениците на жилища регионалното ведомство обмисля схема, по която ще им се осигуряват нисколихвени и/или безлихвени кредити – „при запазване на 100% грантов компонент в рамките на целеви социални политики, включително от страна на местните власти”. Иначе казано, изглежда само най-бедните ще могат да разчитат на пълна подкрепа от страна на държавата.

 

ЧИСЛА

По данни на регионалното министерство за петте години на програмата досега са били регистрирани 6819 сдружения на собственици в многофамилни жилищни сгради. Те са подали 5723 заявления за интерес и финансова помощ, от които 5112 са били одобрени. Към Българска банка за развитие са били подадени 5358 искани за сключване на договори за целево финансиране. Подписаните договори са 2022.

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Безплатно" саниране в Румъния - до €15 000 за ремонт

18.09.2020

2436 22
Местят във ВМА пострадал работник от "Железница"

24.06.2020

Обновена

3933 21
Замърсяването във Варна си тече, но МРРБ и МОСВ се самопочистиха

29.05.2020

1698 11

Коментари

тодор георгиев1...

Това тъй наречено от управляващите „Безплатно саниране" на нас данъкоплатците ни излиза златно-С нашите данъци санират стари блокове с герберски и депесарски фирми а комисионните прибират управляващите.

ПероВТ

"Санирането" е пример за национална кражба, която рано или късно ще бъде обект на десетки или стотици прокурорски разследвания.

1. Не става дума за саниране - оздравяване, тъй като никъде не са изследвани  и където е нужно - повтаряни,  заварките между панелите.

2. При средно 3-4 000 лева разход на двустаен за смяна на дограма, външна изолация, покрив и общи части се "усвояват" от 10 000 до над 20 000 лева. Лесно се прави проверка по офертите в нет-а.

3. От половината до две трети от "санираните" апартаменти са с подменена от собствениците дограма. Някъде е сменена дограмата и на общите части. Така кражбата надхвърля описаната в т.2.

4. Проектите се печелят от "апартаментни" фирми, които си заделят повече от половината пари, а с останалите наемат закъсали подизпълнители, чиито обекновено неквалифицирани работници не бихте пуснали в апартамента си.

5. Конкретен пример от В.Търново - 6-етажен  блок с 8 входа, две трети от 144-те апартамента със сменена дограма, бе "саниран" за 1,5 милиона без ДДС - по 11 000 на апартамент с най-евтина българска дограма и румънски стиропор, докато реално индивидуалната (!!) инвестиция за апартамент с 5 -камерна немска дограма, немски полистирен и мазилка с общи части и покрив не надхвърля 4 000.

Разследване, съд и затвор!!

 

tatyana1

Има и още:

1. Като затвориш повредена конструкция с изолация, корозията може и да се ускори. Особено ако вътре влиза вода (некачествена покривна хидроизолация).

2. Съгласно последните, не чак толкова нови противопожарни норми, през всеки 2 етажа топлоизолацията трябва да е прекъсната от негорима ивица (през 2 ет), каквато ефтиният стиропор не е. Така че на облепените сгради пожароопасността на сградите се увеличава.

На печелившите- честито. 

Защо не е изгодно самоучастие при 30-40% отстъпка- много народ е писал.

Светозар

При къщи за гости е къде, къде е по-добре. Хем новичко, хем за без пари.

АлСал

И още:

2000/5000 = 40%. Някак не с е връзва с думите "много малко" и "едва".

Дайте и цифрата за парите, които са дошли от ЕС, преди да манипулирате, че всичко било платено от данъкоплатците. Защото европарите бяха доста по-голямата част от програмата.

 

Насочете вниманието си към избора на фирми, така ще се получат по-малко манипулации.

Zmeja

Не съм видял сграда на "Артекс" облепена със стиропор. Тия не се ли грижат за топлинната ефективност и световната ентропия?

mick

Оздравяване? или оцветяване на цената на оздравяване?

mick

Това саниране е еманация на демокрацията - увиване на ла*но с целофан за ужасно много пари на данъкоплатците... и обявяване, че това е саниране/фешън думичка/.

 

Лъжи лъжи и пак лъжи. Другото име на демокрацията. На запад поне печатат пари на корем и обират чуждите държави. Ето там печатат трилиони, но реално подпомагат частни бизнеси с парите на данъкоплатците - с тези пари можеха да изкупят всички бизнеси и да им остане даже. Ама не - раздават ги на килограм.

Влез или се регистрирай за да коментираш