Quantcast
Бизнесът: Държавната машина се използва за рекет | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Бизнесът: Държавната машина се използва за рекет

Корупцията е повсеместна, законите са калпави, расте усещането за липса на правова държава, обяви в остра позиция АИКБ
4 371
 Илияна Кирилова

Асоциацията на индустриалния капитал у нас излезе с остра позиция срещу политическата намеса в бизнеса и ситуацията в страната. Дистанцията спрямо другите страни в преход в ЕС се увеличава, а задържащите фактори са много, коментират от АИКБ. Сред причините за това са проблемната бизнес среда, мудното и половинчато изпълнение на мерките, съгласувани в рамките на тристранния диалог, които често и въобще не се прилагат, използването на обществени поръчки за захранване на поредица от "обръчи", повсеместната корупция, отчайващото закъснение на електронното управление.

"Ключовите за всяко производство енергоносители се ценообразуват по непазарен, лобистки, национално-предателски начин", коментират още от АИКБ. Те посочват и проблема с ниското качество на законодателството и избирателното приложение на законите. А като най-обезпокоително определят, че към този арсенал се добавят и нови злокобни практики - рекет през държавната машина с цел отнемане на бизнес и сплашване чрез законоохранителните структури с цел политическо послушание.

"Расте  усещането за липса на правова държава и сигурност на частната собственост. Повод за това дават не само известните от медиите случаи, в т. ч. „Хиполенд“, а и законопроекти като този за заграбване на "спящите акции" и чрез тях - заграбване на "будните предприятия", или нововъведенията в Наредба Н-18, чрез които определени лица биха получили достъп в реално време (чрез информационните системи на предприятията) до ноу-хау, всички технологични и търговски тайни на частни предприятия, без никаква полза за фиска, съпроводено с огромни ненужни разходи за бизнеса, и поставяйки с непрецизни дефиниции всички в ситуация "винаги виновен", дават примери от работодателската организация.

"Истината трябва да се каже на висок глас - при такива условия за работа значима част от българския бизнес напуска страната така, както направи и значима част от населението. Да, производствените разходи в ЕС и САЩ са по-високи, но законността е гарантирана. Така България отново губи - и данъци, и предприемачески талант, и бъдеще", предупреждават от бизнеса. В позицията се настоява, че всяка намеса в бизнеса от страна на държавни и правоохранителни органи по повод свободната воля за политически избор и политическо действие на собственици или служители е престъпление, което следва да се разследва и наказва.

"В България се съгласихме преди 30 години, че трябва да приключим с партийното строителство по месторабота, което означава не само да няма партийни организации по месторабота, но и да няма контролиран вот, както и забрани за протести или принудително извеждане на протест на наетите работници. В предприятията се работи. Гражданско и партийно действие се прави извън предприятията, съответно държавните органи нямат място в предприятията по повод на политически изяви на свързани с тях лица", завършва позицията.

 

31

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Бизнесът зове да няма затваряне на градове и забрана за пътувания

21.10.2020

МИЛА КИСЬОВА

1776 7
Новият суперкомпютър ще смята колко пари са откраднати за създаването му

03.07.2020

Г-н БАЛЕВ

16096 9
Гешев отчете пред парламента 156 осъдени за корупция

09.10.2020

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

4063 28

Коментари

Страници

Антей

 

Така е.

Не е от сега "притискането" на бизнеса.

Както разясняваше Жорж Ганчев (светла му памет) не трябва да имаме заможен дребен и среден бизнес, крепителите, стълба  на икономиката на държавата!

Помните ли, тъкмо се беше позакрепил малкия и среден бизнес и премиера Иван Костов въведе едни изисквания за строителни разрешения и го такова ...

 

А за обществените поръчки - електронно правителство, къде е?

 

Юпито Николай Василев, учен човек, от 2001 до 2009 г. близо 8 години беше из върховете на властта - работи по този проект, но не успя да го направи това електронно правителство?!

 

За следващите - виждаме ...

 

Тъй че бизнеса - настоявайте да се въведе това електронно управление, ва!

От всенароден интерес е.

 

⚓️

 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Тея нищо не знаят! Диагнозата и крусадера казаха, че всичко е прекрасно.

SvSophia
снимка на SvSophia

Арееей, и Велевите Му забиха ножа.

Е, КРИБите засега са Му верни - по обясними причини 😜

проф. проф. дър...
снимка на проф. проф. дървингов

Грешно диагностик, минималната заплата засяга и пичовете от КРИБ, те що мълчат, нихната?

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Казах ли, че диагнозата много ги чатка тея бизнес работи?

Citimen

Гербави изроди, срам ли ви е от това: ""Истината трябва да се каже на висок глас - при такива условия за работа значима част от българския бизнес напуска страната така, както направи и значима част от населението. Да, производствените разходи в ЕС и САЩ са по-високи, но законността е гарантирана. Така България отново губи - и данъци, и предприемачески талант, и бъдеще"????????? ОСТАВКА, МУТРО МРЪСНА!

Citimen

Ирландски евродепутат иска "парите на бандитите, управляващи България", да бъдат спрени!

Citimen

Парите за България ще бъдат вероятно спрени от ЕК заради ГЕРБ - срам, срам, срам и ПОЗОР!

ИлияНиколов

Диагностикът не може да вдене(или по скоро не иска) основното прротиворечие при капитализма: как да платиш по-малко на пролетария/бачкера, защото работната заплата и осигуровките са разход за капиталиста и същевременно да му платиш достатъчно за да може да потребява. Капиталистите измислиха едно "решение": кредити за населението и това съсипа съвсем положението.

 

zumer

"Не минава ден да не Го изненадат изодзадзе...☺️"

Ами той си е свикнал 😃

AliBabah

Да, производствените разходи в ЕС и САЩ са по-високи, но законността е гарантирана.

 

Ей това не може да влезе в главата Бокова толкова години.

Хубаво е разходите на инвеститорите за заплати и данъци да са ниски, но това е без значение, ако по всяко време близък до властта олигарх може да си хареса бизнеса ти и цялата държавна машина да се включи и да ти го отнеме.

TheCrusader
снимка на TheCrusader

ли нововъведенията в Наредба Н-18, чрез които определени лица биха получили достъп в реално време (чрез информационните системи на предприятията) до ноу-хау, всички технологични и търговски тайни на частни предприятия, без никаква полза за фиска, съпроводено с огромни ненужни разходи за бизнеса, и поставяйки с непрецизни дефиниции всички в ситуация "винаги виновен", дават примери от работодателската организация.

 

Това е лъжа.

UserNoName

Кое е лъжа?!

Толкова нескопосана наредба само гербераст може да измисли. А цитираното от теб, за тази наредба, е 100% вярно, въпреки воплите ти!

TheCrusader
снимка на TheCrusader

След като 30 години, голяма част от бизнеса кри приходи, издаваше фалшиви касови бележки, крадеше ДДС чрез фалшиви фактури, сега реват що щели да бъдат максимално контролирани ?!

Щото сами си го направиха. 

 

Ще се разкова бронята от мъка !

UserNoName

И преди Н-18, фискалната отчетност беше много добре уредена, просто трябваше чиновниците да си размърдат задниците, но те не са там за да работят, те са там за привилегиите, нали така. С Н-18 се опитват да прехвърлят своята работа на хората, как ли пък не!

hamel

че всичко е прекрасно.

Все хорошо, прекрасная маркиза

https://www.youtube.com/watch?v=5_ljurA338g

Hi_and_Bye

Диагностикът не може да вдене(или по скоро не иска) основното прротиворечие при капитализма: как да платиш по-малко на пролетария/бачкера, защото работната заплата и осигуровките са разход за капиталиста и същевременно да му платиш достътъчно за да може да потребява. Капиталистите измислиха едно "решение": кредити за населението и това съсипа съвсем положението.

 

в страните на реалния социализъм (развито социалистическо общество) - Норвегия, Дания - този въпрос е решен от капиталистите по твърде задоволителен за всички начин. 

АлСал

Норвегия е твърде неподходящ пример. Те не са в ЕС и поради това не делят с никой печалбите от нефт и газ. Имат проблем с парите - твърде много са.

Яни-Янаки

Работодателите се изказаха, ред е на профсъюзите…

ДpaгaнOxpидcки

в страните на реалния социализъм (развито социалистическо общество) - Норвегия, Дания - този въпрос е решен от капиталистите по твърде задоволителен за всички начин. 

Но и те си имат пропуски е проблеми. Липсват им, примерно, дондуци, козяци, фащисани, задунайци, както и специалисти по геостратегия, по проблемите на Сирия, Белорусия, Украйна, САЩ и Русия (пардон, в последната няма проблеми), ТТД на всички бойни "машини" (летящи и верижно-пълзящи) и т.д., inter alia. 

hamel

този въпрос е решен от капиталистите по твърде задоволителен за всички начин. 

Как точно е решен? Защото тва не е точно въпрос, а фундаментален проблем.

ДpaгaнOxpидcки

Как точно е решен трябва да ги питаме, а че е решен се вижда: по всички възможни показатели. Human Development Index, Social Progress Index, GDP/PPP, достъп до образование, здравеопазване, социална осигуреност, продължителност на живота, жертви на катастрофи и насилие... 

ppipi7766

След като 30 години, голяма част от бизнеса кри приходи, издаваше фалшиви касови бележки, крадеше ДДС чрез фалшиви фактури, сега реват що щели да бъдат максимално контролирани ?!

Щото сами си го направиха. 

 

Ти па къде скачаш?

До вчера беше десняк та дрънкаш, на Баце малкото ЕНП във форума.

Сега някакъви десняци бръкнаха на ББ в джигера и си готов да свиеш у лево.

Aniki

Ех тоз череп как е разкешил... Или е Путин?

pasamaz

Много обичам некой да се сети да ми дудне очеизвадни неща с години закъснение. Още 2013 беше ясно, че се крадат фирми и се рекетира с пъти по-големи ставки от мрачните 90. Велев хич да не се прави на принципен. Още когато се роди и получи представителство лидер-а на ковачки беше пределно ясно, че има рекет над служители и работници и търговия с вота им. Въобще, срамна работа са и работодателите и полусобствениците/клептомани в родното ни място.

Жозефа
снимка на Жозефа

Тея нищо не знаят! Диагнозата и крусадера казаха, че всичко е прекрасно.

 

Ще го кажа малко по-различно - тия индустриалци не биха се обадили, ако не знаеха със сигурност, че дните на тази власт са преброени. 

Представената на обществото позиция на АИКБ не е толкова важна с оценката си за отиващата си власт, а защото съобщава готовност за диалог и сътрудничество с идващата.  🚬

 

Или накратко - те вече знаят и са готови. 

 

TheCrusader
снимка на TheCrusader

достъп в реално време (чрез информационните системи на предприятията) до ноу-хау, всички технологични и търговски тайни на частни предприятия,

Това е лъжа. Нищо такова няма в наредбата.

UserNoName

Да, точно така написано го няма в наредбата, но по същество се получава достъп до всичко изброено, а да, забравих, с възможност за експорт от системата.

Хайде носи си кръста и не се занимавай с неща, които не са ти ясни. Престани да забавляваш аудиторията със сляпото си застъпничество за лобистките закони и наредби на тези, които ти плащат грошовете за всеки пост.

TheCrusader
снимка на TheCrusader

Ти па къде скачаш?

До вчера беше десняк та дрънкаш, на Баце малкото ЕНП във форума.

Сега някакъви десняци бръкнаха на ББ в джигера и си готов да свиеш у лево.

 

Да си десен, не означава, че трябва да се подкрепя заобикалянето на закона.

ppipi7766

Вероятно законът за тебе е точно за това да се изземват бизнеси на неудобни хора?

 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш