Quantcast
Брюксел разрешава временно сваляне на ДДС за алкохола | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Брюксел разрешава временно сваляне на ДДС за алкохола

Ставката от 9% за спортни съоръжения е като врата в полето - освен за фитнеси, тя ще важи за басейни, тенис-кортове, футболни игрища, всякакви спортни зали
1 380

Българското правителство има право да намали ДДС за алкохола временно или за консумация на място.

Това става ясно от отговор на Европейската комисия на питане на "Дневник" дали свалянето на ставката от 20 на 9% за консумацията на вино и бира в заведенията не е в нарушение на евродирективата за ДДС. Финансисти предупредиха тези дни, че евродирективата изключва алкохола от стоките, за които държавите-членки може да въвеждат по-ниски данъчна ставки от стандартната за страната.

"Службите на Европейската комисия вече предложиха на държавите членки да демонстрират гъвкавост по въпроса за задълженията по ДДС на бизнеса по време на пандемията от COVID-19. В този контекст трябва да се отбележи, че определени държави-членки вече приеха спешни мерки, специално за подкрепа на туристическия и ресторантьорски сектор. Изглежда възможно директивата за ДДС да се интерпретира гъвкаво по отношение на намаляването на ставката на ДДС за ограничен период от време, като се вземат предвид предложенията на Комисията за реформа от 2018 г.", посочват от Европейската комисия.

По-ниският 9% ДДС за консумацията на вино и бира в заведенията трябва да влезе в сила от утре - 1 август, и ще важи до края на 2021 г. Все още обаче законовата промяна не е публикувана в Държавен вестник. В днешния му брой гласуваният в четвъртък от парламента закон липсва. Вероятно е предвиден извънреден брой за събота, 1 август, стига президентът да не наложи вето.

Подобно препускане при приемането на важни данъчни изменения без обсъждане, оценка на въздействието и финансови разчети, бе критикувано от депутатите от БСП, част от които се въздържаха при гласуването на законопроекта. Прибързаното гласуване носи рисковете да се приемат закони в противоречие на европейските правила.

Ако за виното и бирата имаме карт-бланш от Брюксел, то налагането на 9% за туроператорските услуги най-вероятно ще ни донесе наказателна процедура. Причината е, че с ДДС се облага маржът на туроператорите, а не стока или услуга, затова и евродирективата не позволява в този случай  данъкът да бъде намаляван. Самата шефка на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ предупреди за тази опасност, но това не спря управляващото мнозинство в парламента да гласува по-ниската ставка за туроператорските услуги.

От 1 август с 9% ще се облагат и автобусните екскурзии, т.нар случаен превоз. 

В последния момент преди второто четене на законовите промени група депутати от НФСБ и ГЕРБ, начело с Валери Симеонов, вкараха още един цял сектор, за който ще важи 9%-ната ставка - използването на спортни съоръжения. Както стана ясно по-ниското облагане далеч не се ограничава с фитнес залите. Тук влизат и басейни, тенис-кортове, футболни игрища, всякакъв тип спортни зали. Прекалено общата формулировка резонно поражда въпроси дали с 9% ДДС ще се облагат лифтове и ски писти. В закона няма дефиниция за спортни съоръжения.

Още

МФ предлага облекчение при плащането на ДДС

28.09.2022

МИЛА КИСЬОВА

3254
Столичното парно връща пари на 177 000 абонати заради по-ниския ДДС

26.09.2022

493
"Топлофикация София" обеща нови изравнителни сметки с 9% ДДС

29.08.2022

Обновена

1814