Quantcast
Букурещ изпревари Ню Йорк по задръствания | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Букурещ изпревари Ню Йорк по задръствания

Трафикът в румънската столица "изяжда" на шофьорите рекордните 134 часа годишно
1 126
 Илияна Кирилова

Най-големите улични задръствания не са в някой мегаполис в САЩ, Азия или Западна Европа, а в съседния ни Букурещ. Това показват данните на известното приложение за проследяване на трафика INRIX.

Оказва се, че шофьорите в румънската столица губят по 134 часа годишно в градския трафик, като средната скорост на движение е 24 км/ч.  На второ място се нарежда столицата на Колумбия – Богота, където колите прекарват средно по 133 часа на година в задръствания. Доста по-назад са Ню Йорк  и Москва, където шофьорите губят "само" по 100 часа, и Париж (88 часа). Сред "най-задръстените" попада и хърватската столица Загреб, която изскача на девето място след Филаделфия и Чикаго.  Тhe INRIX Scorecard събира данни за повече от 1000 града в 50 държави от всички континенти, но България няма нито един представител в класацията.   

 

Данните за миналата година показват, че пандемията е довела до рязко намаляване на трафика и на задръстванията по цял свят.  В Испания например струпванията на коли и опашките в час пик са намалели със забележителните 41%, в САЩ са спадът е с 30%, В Канада и  Обединеното кралство - с 21%, в Германия - с 11 на сто. Причините са известни - противоепидемични мерки и страхът от заразяване намалиха пътуванията. Много хора преминаха на работа от вкъщи, което наред със затварянето на заведения, театри, молове, фитнеси и прочее, вечерните часове и другите ограничения за излизане очевидно имат сериозен принос за намаляването на автопотока.

В същото време обаче статистиката на INRIX разкрива  много лоша тенденция - заради разредения трафик шофьорите карат по-бързо и случаите на смърт на пътя са нараснали.

 

 

 

 

 

Ключови думи:

трафик, задръствания

Още

Днес има нов протест в Айтос срещу тежкотоварния трафик в града

19.09.2021

109
Напук на метрото, колите в София продължават да се множат
С помощ от САЩ службите удариха наркотрафиканти

02.02.2021

261